Ο Παππάς, ο Αρτεμίου, το ταξίδι στη Βενεζουέλα και οι περίεργες offshore
Τι έκρυβε το ταξίδι στη Βενεζουέλα που υποτίθεται έγινε για αγορά... τροφίμων από εκεί - Τι συμβαίνει με υπεράκτιες εταιρείες
- Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας - Η ελληνική διαφοροποίηση [πίνακες]
- Καταδίκη «χάδι» για τον Τραμπ στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς
- Αναζητούν λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη - Συνεχίζονται οι έρευνες στον Πηνειό
- Πόσο επικίνδυνες είναι οι «λίμνες» του Κηφισού; Γιατί οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή συντήρηση
Του Χάρη Καρανίκα
Λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις ότι ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που συνδέεται με offshore των Panama Papers, επισκέφθηκε το Μαξίμου και συνταξίδεψε με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα, ο τελευταίος σε συνέντευξή του σημείωσε ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις». Ο υπουργός ανέφερε ότι στο ταξίδι συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πήγαν διερευνητικά για να βολιδοσκοπήσουν επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα. Επιπλέον, τόνισε ότι ερευνούσαν το ενδεχόμενο για την «αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό». Αυτά ειπώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου 2016.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε λογαριασμό Twitter που φαίνεται να ανήκει στον κύπριο δικηγόρο, εμφανίζεται το εξής μήνυμα: «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια». Αν και το συγκεκριμένο μήνυμα δέχθηκε δεκάδες σχόλια από έλληνες χρήστες που ενδιαφέρονταν να μάθουν για ποιον λόγο έγινε το ταξίδι, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τον χειριστή του λογαριασμού.
Στις 3 Νοεμβρίου 2016 ο Νίκος Παππάς σε άλλη συνέντευξη ανασκεύασε τα λεγόμενά του: «Τα κρατικά σουπερμάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα…» ανέφερε, εννοώντας ότι το σενάριο που διερευνούσαν τελικά ήταν εξαγωγές προϊόντων από τη χώρα μας και όχι να αγοράσουμε από τη Βενεζουέλα – το αντίθετο δηλαδή με αυτά που είχε πει τρεις ημέρες πριν.
Το Μαξίμου και οι offshore
Ηδη τότε ο Αρτέμης Αρτεμίου, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου 2016 και για τις offshore των Panama Papers, είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι το γραφείο του παρέχει νομικές συμβουλές σε πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό και για αυτόν τον λόγο έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη οργανισμών και εταιρειών. Στις 10 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποβάλει, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη του, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον. Οσο για τις offshore των Panama Papers, o κ. Αρτεμίου δήλωσε: «Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7.000 περίπου εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα».
Οι τρεις offshore στις οποίες αναφερόταν ο κ. Αρτεμίου ήταν οι Pizzazz Limited, Elazzoulian Limited και Alicium Limited – οι δύο πρώτες με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η άλλη στις Σεϋχέλλες. Σε ηλεκτρονικό αρχείο που βρέθηκε στα Panama Papers, η Mossack Fonseca, η νομική εταιρεία από όπου διέρρευσαν τα στοιχεία, τον Μάιο του 2016 είχε καταχωρισμένους ως πραγματικούς δικαιούχους/ιδιοκτήτες της Pizzazz Limited τον Αρτέμη Αρτεμίου και τον συνεργάτη του Λάμπρο Πιερή. Το οποίο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του κύπριου δικηγόρου περί σύστασης και λειτουργίας των offshore για λογαριασμό πελατών του.
Οι ιδιοκτήτες και το ΑΚΕΛ
Σημειώνεται ότι η Mossack Fonseca, βάσει της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, όφειλε να έχει γνώση των στοιχείων των ιδιοκτητών των offshore και εάν πιστέψει κανείς την ανακοίνωση του κύπριου δικηγόρου, μάλλον φαίνεται ότι δεν είχε πραγματική εικόνα. Επίσης, ενδέχεται πίσω από τα ονόματα των Αρτεμίου και Πιερή που εμφανίζονταν στο αρχείο ως ιδιοκτήτες της Pizzazz να κρύβονται άλλοι. Οσον αφορά το σημείο της ανακοίνωσης ότι οι πελάτες «ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα», εντοπίζεται μία ακόμη «ανακρίβεια»: ο Λάμπρος Πιερή, ο οποίος στο αρχείο των Panama Papers εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης της Pizzazz, θεωρείται πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Factiva του Dow Jones, η οποία χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα παγκοσμίως για τον εντοπισμό τους. Προφανώς έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων λόγω των σχέσεών του με το ΑΚΕΛ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη του 2014 ο Μανώλης Πετσίτης, ο φίλος του υπουργού που εμπλέκεται στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ΕΛΦΕ, εκπροσωπούσε φορολογικά τον Λάμπρο Πιερή και έναν ακόμη συνεργάτη τού Αρτέμη Αρτεμίου, τον Σωτηράκη Παναγιώτου, ο οποίος εμφανίζεται ως πραγματικός δικαιούχος της δεύτερης offshore, της Elazzoulian.
Και δεν είναι μόνο αυτά: Από επίσημα, υπογεγραμμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν στα Panama Papers φαίνεται ότι οι δραστηριότητες των Pizzazz και Elazzoulian είχαν σχέση με υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Συγκεκριμένα, για την περιγραφή των δραστηριοτήτων των Pizzazz και Elazzoulian – και οι δύο με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους – χρησιμοποιείται στα έγγραφα ο όρος «Introducer Provided Services», που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει υπηρεσίες μεσάζοντα.
Σύνδεση με ΕΛΦΕ – ΔΕΠΑ
Ωστόσο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έχει σταλεί από υπάλληλο του κυπριακού δικηγορικού γραφείου τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διαδικασία λύσης της Pizzazz, φαίνεται ότι η εν λόγω offshore είχε συνάψει ένα συμβόλαιο όχι ως μεσάζοντας αλλά για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων – αντικείμενο το οποίο μπορεί να τη συνδέει με την υπόθεση Πετσίτη – ΔΕΠΑ – ΕΛΦΕ – Λαυρεντιάδη. Σημειώνεται ότι το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου είχε αναλάβει από τον Ιούλιο του 2015 τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών που συνδέονταν με την ΕΛΦΕ και τον Λαυρεντιάδη και εμπλέκονταν στο σκάνδαλο με τα δάνεια της Proton Bank.
Τον ίδιο μήνα, μόλις μία εβδομάδα αφού ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που φέρεται να έχει στείλει ο ίδιος ο Αρτεμίου προς τη Mossack Fonseca αναφέρεται ότι «το ζήτημα είναι ιδιαίτερα επείγον και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ανταποκριθούμε στην προθεσμία που έχει θέσει ο πελάτης μας». Το μήνυμα αυτό, που στάλθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, αφορούσε την τρίτη offshore, την Alicium, με έδρα τις Σεϋχέλλες που συνδέονται με το κυπριακό δικηγορικό γραφείο.
Ομως σε έγγραφο με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2017 που φέρει την υπογραφή του Αρτέμη Αρτεμίου δηλώνεται ότι πραγματικός δικαιούχος της Alicium είναι ο ίδιος ο κύπριος δικηγόρος και ότι αυτό ισχύει από τον Απρίλιο του 2015 και μετά. Ενώ δηλαδή στη Mossack Fonseca τον Ιούλιο του 2015 μιλούσε για τα deadlines που του έχει θέσει ο πελάτης του σε σχέση με την Alicium, και ενώ τον Οκτώβριο του 2016 έχει δηλώσει με ανακοίνωσή του ότι οι τρεις offshore συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών του, σε επίσημο έγγραφο για την offshore εμφανίζεται ο ίδιος ως ιδιοκτήτης. Γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την εταιρεία και γιατί πρέπει να μένει σε τέτοιον βαθμό «προστατευμένος».
Σε ανακοίνωση του κυπριακού δικηγορικού γραφείου τον Απρίλιο του 2019 αναφέρθηκαν τα εξής: «Ούτε η δικηγορική εταιρεία ούτε οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη με αυτήν έχει οποιαδήποτε σύνδεση με νομικό ή/και με φυσικό πρόσωπο που είναι σε οποιαδήποτε «μαύρη λίστα» ή/και είναι πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο της Ελλάδας ή/και είναι σε λίστα κυρώσεων». Σε αντίθεση με την ανακοίνωση του 2016, η συγκεκριμένη δεν αναφέρει τίποτε για πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα από την Κύπρο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις