Αχιλλέας Καλλάκης: Ο «δον» που έκλεψε 749 εκ. λίρες από τις βρετανικές τράπεζες
Με ψευδή στοιχεία για την προσωπική του περιουσία, κατάφερε ένα «κόλπο γκρόσο»: εξασφάλισε μυθικά ποσά από δάνεια από βρετανικές τράπεζες, τα οποία φυσικά τα χρησιμοποιούσε για να ζήσει μία ζωή χαρισάμενη και για να μπει στο διεθνές τζετ σετ.
- The Rings Of Power: Η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών μοιάζει με ένα τεράστιο «ναυάγιο»
- Όχι άλλη ντροπή! Η Ζιζέλ Πελικό στο εξώφυλλο της γερμανικής Vogue
- Via Monte Napoleone στο Μιλάνο: Η ιστορία του πιο ακριβού δρόμου στον κόσμο – Μαρία Κάλλας, δαντέλα και χρυσός
- Το κτενοφόρο του Φρανκενστάιν μαζεύει τα κομμάτια του
Πριν από επτά χρόνια, ο «δον» Αχιλλέας Kαλλάκης καταδικάστηκε για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην τραπεζική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο δαιμόνιος Έλληνας, μαζί με τον Βρετανό συνεργό του, κατάφερε να «φάει» από βρετανικές τράπεζες γύρω στις 749 εκατομμύρια λίρες.
Ο Καλλάκης είχε δημιουργήσει μία περιουσία από το τίποτα, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα εταιρειών που εκτεινόταν από το Λονδίνο και το Μονακό μέχρι την Αθήνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη. Με ψευδή στοιχεία για την προσωπική του περιουσία, κατάφερε ένα «κόλπο γκρόσο»: εξασφάλισε μυθικά ποσά από δάνεια από βρετανικές τράπεζες, τα οποία φυσικά τα χρησιμοποιούσε για να ζήσει μία ζωή χαρισάμενη. Παράλληλα, κατάφερε να κάνει καριέρα και στο πόκερ (όπου ήταν γνωστός ως «The Don»), χρησιμοποιώντας την πράσινη τσόχα ως… μέσο για να μπει στο διεθνές τζετ σετ.
Γεννημένος στο δυτικό Λονδίνο το 1968, ο Αχιλλέας Καλλάκης ή Στέφανος Κολλάκης ήταν ανηψιός του εφοπλιστή Παντελή Κολάκη. Στο πανεπιστήμιο, γνώρισε τον συνεργάτη του στις απάντες, Αλεξάντερ Ουίλιαμς (ο οποίος συστηνόταν και ως Μάρτιν Λιούις).
Οι πρώτες απάτες: Πουλώντας τίτλους ευγενείας σε Αμερικάνους
Οι δυο τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν μια σειρά από «επιχειρήσεις» που στόχευαν στο εύκολο χρήμα. Τα πρώτα θύματά τους κατά τη δεκαετία του 1990 αποδείχτηκαν πολύ εύκολα και αφελή. Επρόκειτο για κάποιους πλούσιους Αμερικανούς που έψαχναν με κάποιο τρόπο να αποκτήσουν ευγενική καταγωγή.
Ο τετραπέρατος Έλληνας και ο συνεργός του, τους έπιασαν κορόιδα πουλώντας τίτλους ευγενείας! Χρίζοντας τους δηλαδή δούκες, βαρώνους και ό,τι άλλο εκείνοι ήθελαν, αρκεί να το… σήκωνε το πορτοφόλι τους.
Ο Καλλάκης δεν άργησε να βρει τον δρόμο του προς την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε την κάθε γνωριμία του ως «πόρτα» για την επόμενη, μέχρι που κατόρθωσε να μετατρέψει σε δική του «παιδική χαρά» τους κύκλους των «γαλαζοαίματων» και των επιχειρηματικά ισχυρών οικογενειών της Μεγάλης Βρετανίας.
Η γνωριμία με τον Αλβέρτο του Μονακό και η καριέρα στο πόκερ
Έφτασε στο σημείο να προβάλλεται ως πρέσβης του Σαν Μαρίνο, οπότε πλέον τον ακολουθούσε ο χαρακτηρισμός «εξοχότατος», ενώ έτσι μπόρεσε να αποκτήσει «κονέ» με τον Αλβέρτο του Μονακό.
Μαζί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο είχαν επισκεφθεί και το υπερπολυτελές θέρετρο «Royal Mulu», του ζάπλουτου κυβερνήτη της επαρχίας Σαραβάκ στη Μαλαισία, ως επίσημοι καλεσμένοι.
Παράλληλα, εμφανιζόταν ως ο απόλυτος μεγιστάνας του real estate και ταυτόχρονα έδινε τις δικές του «μάχες» στα τραπέζια του επαγγελματικού πόκερ, όπου τον αποκαλούσαν απλά και ξεκάθαρα «The Don»…
Από τα τουρνουά στα οποία έχει συμμετάσχει έχει κερδίσει περίπου 350.000 δολάρια. Μεγαλύτερη επιτυχία του στο χώρο του πόκερ ήταν η τρίτη θέση στο Pacific Poker Open του 2005 για 100.000 δολάρια, event που κέρδισε τελικά ο Άγγλος επαγγελματίας Ian Frazer για 500.000 δολάρια.
Ο Καλλάκης έγινε… μάστερ της μπλόφας και της εξαπάτησης, στοιχεία που τα μετέφερε και στην υπόλοιπη ζωή του. Χαλκεύοντας τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους, κατόρθωνε να αντλεί χρηματοδότηση από διάφορες τράπεζες με την μορφή δανείων, τα οποία φυσικά τα επένδυε σε πανάκριβα ακίνητα ή στην μεγάλη ζωή του.
Στα χέρια του είχε εγγυητικές επιστολές και άλλα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η οικογενειακή περιουσία του ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμμετοχή του σε εφοπλιστικά κεφάλαια και εταιρείες ακινήτων πλησίαζαν το 1 δισεκατομμύριο!
Η αγάπη για τη Μύκονο
Γνωστός για την αγάπη του στη Μύκονο, το 2008 δώρισε 50.000 ευρώ στο κέντρο υγείας του νησιού για την κάλυψη των αναγκών του.
Την ίδια χρονιά αγόρασε και βίλα στην περιοχή Αλογόμανδρα, ενώ φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Αλβέρτος, ο αδελφός του πρίγκιπα Καρόλου, Έντουαρντ αλλά και ο πρωθυπουργός του Σαν Μαρίνο.
Οι ψαροταβέρνες της Μυκόνου αλλά και τα in στεκια του νησιού των ανέμων γνώρισαν μεγάλες δόξες με την παρουσία του Αχιλλέα Καλλάκη, ο οποίος δεν φοβόταν να ξοδέψει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την καλοπέρασή του.
Κανένας εξ αυτών δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο γαλαντόμος τύπος είχε ήδη δύο καταδίκες για απάτες στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η πρώτη για εκείνους τους κάλπικους τίτλους ευγενείας στους Αμερικανούς και η δεύτερη για πώληση πλαστών διαβατηρίων του Χονγκ Κονγκ.
Η τρίτη καταδίκη αποδείχτηκε και φαρμακερή…
Έχοντας μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, δεν άργησε να φτάσει η μέρα των αποκαλύψεων. Το 2008, δέχθηκε στα γραφεία του στο Σίτι μια επίσκεψη εντελώς διαφορετική από εκείνες που είχε συνηθίσει. Μπροστά του βρέθηκαν άνδρες του τμήματος αντιμετώπισης οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι έκαναν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία, τους λογαριασμούς και όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών του.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ανακάλυψαν ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια φανταχτερή βιτρίνα πίσω από την οποία βρισκόταν αέρας κοπανιστός!
Ξετυλίγοντας το κουβάρι, ήρθε και το δεύτερο σοκ. Ο Καλλάκης όχι μόνο δεν διέθετε ούτε στο ελάχιστο την περιουσία για την οποία υπερηφανευόταν, αλλά επιπλέον χρησιμοποιώντας κίβδηλα στοιχεία, είχε κατορθώσει το μεγαλύτερο κόλπο στην τραπεζική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Καλλάκας εξαπάτησε δύο τράπεζες, παίρνοντας δάνεια που έφταναν το αστρονομικό ποσό των 769 εκατομμυρίων λιρών.
Συγκεκριμένα, με ψευδείς βεβαιώσεις έλαβε 740 εκατομμύρια λίρες από την Allied Irish Banks, ενώ εξασφάλισε άλλες 29 εκατομμύρια από την Bank of Scotland.
Ίσως ήταν από τις λίγες φορές που δικαστής ακούει τόσους μάρτυρες να εξαίρουν την ευφυΐα του κατηγορουμένου. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια λογική εξήγηση για ποιον λόγο ξεγελάστηκαν από έναν μεγαλοαπατεώνα, ο οποίος κατάφερε επανειλημμένως να αποσπάσει τεράστια δάνεια προσκομίζοντας πλαστά έγγραφα, οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας μίλησαν για έναν ιδιαίτερα έξυπνο και πειστικό άνθρωπο.
Τελικά το 2013 το δικαστήριο έφτασε σε οριστική απόφαση για την περίπτωσή του, καταδικάζοντας τον σε φυλάκιση 7 ετών.
Πράγμα που σημαίνει πως σύντομα θα είναι ξανά ελεύθερος…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις