Θερινά εκπαιδευτικά διήμερα του Ιδρύματος Ευγενίδου
«Ο μαγικός κόσμος της Επικοινωνίας» - Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά διήμερα στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου
Στα Εκπαιδευτικά Διήμερα που διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου λέξεις όπως : Ομιλία, Όραση, Ακοή, Τηλέφωνα, Μηνύματα, Σηματοδοτικές Πορείες, Bluetooth, Χημική απόκριση και Γέφυρες, αποκτούν άλλο νόημα.
Τα παιδιά μαθαίνουν βασικές αρχές επικοινωνίας σε πολλά και διαφορετικά πεδία, από τα πιο γνωστά, ως τα εντελώς άγνωστα κι από τα πιο μεγάλα ως τα πιο μικροσκοπικά, ώστε στο τέλος να επιλύσουν έναν ενδιαφέροντα γρίφο!
Τα Εκπαιδευτικά Διήμερα περιλαμβάνουν πρωτότυπες και διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά που τελείωσαν την Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και την A΄ Γυμνασίου. Φέτος στα Διήμερα τα παιδιά μελετούν τις βασικές αρχές της επικοινωνίας, καθώς και τις ιδιαιτερότητες και προκλήσεις που αυτή μας θέτει. Θα δουν πώς πραγματοποιείται η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και τι προσπάθειες γίνονται για την επικοινωνία μας με εξωγήινες μορφές ζωής.
Ακόμα, συζητάμε και πειραματιζόμαστε με τους τρόπους επικοινωνίας σε μικροσκοπική κλίμακα, είτε μεταξύ των κυττάρων ενός οργανισμού, είτε μεταξύ διαφορετικών συστημάτων εντός του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και με αυτούς ενός μακροσκοπικού επιπέδου, όπως η επικοινωνία μεταξύ δύο πόλεων που χωρίζονται από ένα ποτάμι. Για αυτήν μας την εξερεύνηση του κόσμου της επικοινωνίας επιστρατεύουμε τις επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Μηχανικής και της Πληροφορικής.
Μέσα από κατασκευές, εργαστήρια, workshops και πειράματα τα παιδιά εξερευνούν τον μαγικό κόσμο της επικοινωνίας και συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία που θα πρέπει να συνδυάσουν για να βρουν τις οδηγίες για την τελική πρόκληση. Την τελευταία ημέρα, στην τελετή λήξης, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα κατορθώματά τους σε γονείς και φίλους.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Εκπαιδευτικών Διημέρων είναι οι εξής:
18-19 Ιουνίου, 20-21 Ιουνίου, 24-25 Ιουνίου, 27-28 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, 4-5 Ιουλίου, 8-9 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου, 15-16 Ιουλίου, 18-19 Ιουλίου.
Το κόστος ανά παιδί είναι 26 € και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές. Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 παιδιά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή στα Διαδραστικά Διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 9469641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 16:30) ή στο e-mail: logistics@eef.edu.gr.
Η κράτηση θέσης θεωρείται έγκυρη μετά τη συμπλήρωση της αίτησης εδώ και την αποστολή της στο ίδιο email.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι γονείς παρακαλούνται να έχουν φροντίσει για το κολατσιό και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλείμματα. Στον χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί και κυλικείο. Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο, όπου η θερμοκρασία για τεχνικούς λόγους είναι 21˚C), καθώς και ένα καπέλο για τον ήλιο.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177 143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr
Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα των δύο ημερών.
Πρόγραμμα – Ημέρα 1η
8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
9:00 – 9:30 Παιχνίδια γνωριμίας, Εισαγωγική παρουσίαση – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ας γνωριστούμε καλύτερα! Με παιχνίδια γνωριμίας μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον και δημιουργούμε ομάδες. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολουθούν μία σύντομη παρουσίαση, η οποία τους εισάγει στο θέμα των δραστηριοτήτων, και αρχίζουν να εξερευνούν την έννοια της επικοινωνίας.
9:30 – 10:00 Πειράματα «Προβλήματα Επικοινωνίας» – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Επικεντρωνόμαστε σε όσα δυσκολεύουν κάθε μορφή επικοινωνίας και τα παιδιά πειραματίζονται με οπτικές πλάνες και ψευδαισθήσεις οι οποίες αλλοιώνουν την πληροφορία που φτάνει στον εγκέφαλό μας.
10:00 – 10:30 Έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τα παιδιά περιηγούνται στην έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας και πειραματίζονται με εκθέματα κρυπτογραφίας, τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μηχανών, αλλά και με τις μικρότερες δομικές μονάδες που εμφανίζουν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας: τα κύτταρα!
10:30 – 11:00 Διάλειμμα για κολατσιό – Caeleste cafe
11:00 – 12:30 Εργαστήριο Κρυπτογραφίας – Utech Lab
Τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο της Κρυπτογραφίας και της ασφαλούς επικοινωνίας. Μέσα από παραδείγματα, έρχονται σε επαφή με τους αλγόριθμους του Καίσαρα, του Vigenere, του κώδικα Morse και του πιο σύγχρονου αλγόριθμου XOR. Στη συνέχεια, αφού τους δοθούν κρυπτογραφημένα μηνύματα, προχωρούν στην αποκρυπτογράφησή τους, χρησιμοποιώντας όσα έμαθαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου.
12:30 – 13:00 Πειράματα «Επικοινωνία στον μικρόκοσμο» – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τα παιδιά πειραματίζονται με την επικοινωνία που λαμβάνει χώρα σε μικροσκοπική κλίμακα, και προσομοιάζουν μέσω σύντομων πειραμάτων τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ένα κύτταρο. Ακόμα μελετούν τη χημική επικοινωνία μεταξύ των οργάνων στο σώμα μας και κάποιους πιθανούς τρόπους αλλοίωσης της πληροφορίας που μεταδίδεται με αυτές τις διαδικασίες.
13:00 – 13:45 Διάλειμμα για φαγητό – Caeleste cafe
13:45 – 15:45 Εργαστήριο Ρομποτικής – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τα παιδιά κατασκευάζουν μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα να δέχεται και να στέλνει σήματα Morse. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον κώδικα αντιστοιχίας, επικοινωνούν μεταξύ τους, κι αποκωδικοποιούν «σημαντικά» μηνύματα.
15:45 – 16:30 Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος – Πλανητάριο
Στην παράσταση αυτή τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του φωτός και τον τρόπο με τον οποίο «επικοινωνούμε» με διάφορα ουράνια σώματα, μέσω της ακτινοβολίας που αυτά εκπέμπουν. Από τη στιγμή που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία. Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής έως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, και από την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος έως τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους, η παράσταση αυτή αναδεικνύει την σημασία που έχει το φως στην αστρονομική έρευνα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος.
Πρόγραμμα – Ημέρα 2η
8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
9:00 – 10:00 Η Ιστορία της γραφής – Βιβλιοθήκη
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα είδη και τα υλικά της γραφής, που χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά (πάπυρος, περγαμηνή κ.λπ.). Στην συνέχεια γνωρίζουν την ιστορία της γραφής και δίνεται έμφαση στη γραφή ως μέσο επικοινωνίας, και τη σύνδεσή της με τις επιστημονικές, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις. Τέλος εξετάζεται το πώς η ανάγκη για επικοινωνία έγινε κίνητρο για την τεχνολογική ανάπτυξη του ανθρώπου.
10:00 – 10:30 Έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Τα παιδιά περιηγούνται στην έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας και πειραματίζονται με εκθέματα Φυσικής που επικεντρώνονται στον ήχο και στο φως. Μέσα από την διασκεδαστική διάδρασή τους με τα εκθέματα, μαθαίνουν πώς μπορούν να κατευθύνουν κύματα ήχου, πώς μας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου από την υπεριώδη ακτινοβολία και πολλά ακόμα!
10:30 – 11:00 Workshop ανακύκλωσης χαρτιού – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Με απλά υλικά και εύκολη τεχνική, τα παιδιά δημιουργούν χαρτί από ανακυκλωμένα υλικά και μαθαίνουν για τη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή.
11:00 – 11:30 Διάλειμμα για κολατσιό – Caeleste cafe
11:30 – 12:30 Πειράματα «Επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων» – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Μέσα από σύντομα και διασκεδαστικά πειράματα, τα παιδιά επικεντρώνονται στην όραση και την ακοή, αισθήσεις χωρίς τις οποίες η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα ήταν πολύ δυσκολότερη. Τα παιδιά κατασκευάζουν ένα στοιχειώδες τηλέφωνο, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και δημιουργούν χρωματιστές σκιές.
12:30 – 13:15 Ζωή στο Σύμπαν – Πλανητάριο
Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη.
13:15 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό – Caeleste cafe
14:00 – 14:30 Σύνθεση στοιχείων / Άνοιγμα θησαυρού – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Με τις γνώσεις που απέκτησαν τα μέλη της κάθε ομάδας, αλλά και με την απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ όλων των ομάδων, τα παιδιά προσπαθούν να ανοίξουν ένα σεντούκι που κρύβει μέσα του κάτι πολύτιμο… Θα καταφέρουν άραγε να το ανοίξουν;
14:30 – 15:30 Κατασκευή Γέφυρας DaVinci – Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Έχοντας πλέον στα χέρια τους τα αναλυτικά σχέδια, τα παιδιά κατασκευάζουν μία γέφυρα ρεαλιστικού μεγέθους, βασισμένοι στην ιδέα του DaVinci, χωρίς κανένα απολύτως εργαλείο!
15:30 – 16:00 Προετοιμασία Τελετής λήξης
16:00 – 16:30 Τελετή λήξης
Η ώρα που όλοι περιμένουν έφτασε! Τα παιδιά παρουσιάζουν τα … κατορθώματά τους σε γονείς και φίλους!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις