Ανθεί το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων: Η Ελλάδα έχασε 690 εκατ.
Τι δείχνει σχετική μελέτη
Tα χαμένα έσοδα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανέρχονται στα 690 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την νέα ανεξάρτητη «Έκθεση Stella» της KPMG, που ανατέθηκε από την Philip Morris International (PMI) και αφορά την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
«Το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος. Όχι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη, διαρκή απειλή, η οποία στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας» ανέφερε, σχολιάζοντας την έκθεση, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ, που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018.
Ταυτόχρονα, δεύτερη αρνητική πρωτιά, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δισ. τσιγάρα).
Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.
Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά -στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα.
H PMI υπογραμμίζει πως «το παράνομο εμπόριο είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πλήττει πολλούς τομείς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε νόμους. Καμία κυβέρνηση ή κλάδος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μεμονωμένα. Όλοι μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυσή του».
Για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η PMI επενδύει σε αυστηρούς ελέγχους της εφοδιαστικής της αλυσίδας και υποστηρίζει κανονισμούς, όπως το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού και τις πρόσφατα ισχύουσες πρόνοιες για την ιχνηλασιμότητα, βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε. για τα προϊόντα καπνού. Επιπλέον, η PMI συνεχίζει να συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για να συμβάλλει στην προώθηση των προσπαθειών που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, μέσω, μεταξύ άλλων, του προγράμματος PMI IMPACT, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζει δράσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με αυτό.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής