Πρόγραμμα τετραετίας παρουσίασε ο Τσίπρας με τους υπουργούς του
Συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του υπουργούς με κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Θέλοντας προφανώς να ξεφύγει από την εικόνα του προσωποκεντρικού κόμματος, άλλο ένα στοιχείο που ενοχλεί τον κόσμο της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός αλλάζει το μοντέλο που επέλεξε πριν τις ευρωεκλογές
- Μελόνι: Ωραία βραδιά με τον Ντόναλντ Τραμπ – Έτοιμη να δουλέψουμε μαζί
- Σπάνια παραδοχή - Ο ρωσικός στρατός επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε «μια αντεπίθεση» στο Κουρσκ
- Αδειάζει η κλεψύδρα για την ΕΕ - Πόσο πιθανό είναι ένα βαρύ πλήγμα από τον Τραμπ
- Η νεώριμη Τζέιν Φόντα κάνει καθημερινά την ίδια γυμναστική που έκανε πάντα (με μία διαφορά)
Το συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τον Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Θέλοντας προφανώς να ξεφύγει από την εικόνα του προσωποκεντρικού κόμματος, άλλο ένα στοιχείο που ενοχλεί τον κόσμο της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός αλλάζει το μοντέλο που ακολούθησε πριν τις ευρωεκλογές: Εμφανίζεται μαζί με τους υπουργούς του ως πετυχημένη ομάδα, έτοιμη να υπερασπιστεί το έργο της και να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του λαού για την ολοκλήρωσή του.
Με συντονιστή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κάθε υπουργός μίλησε για τον τομέα ευθύνης του, εξήγησε τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, τι κατάφερε στην τετραετία, και ποιο είναι το όραμα και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς μέχρι το 2023, αλλά και τι ζητά από τους πολίτες με την ψήφο τους να αποτρέψουν, κρίνοντας εμμέσως το πρόγραμμα της ΝΔ.
«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.
Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. αυτοί είναι:
«-Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
-Δικαιότερη φορολογία
-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»
Την παρουσίαση του πρώτου πυλώνα ανέλαβε ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέχεια το λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έδωσε τη σκυτάλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλήσει για τη φορολογία, που με τη σειρά του κάλεσε στο βήμα την «πιο πετυχημένη μεταγραφή» -όπως είπε- την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την οποία ακολούθησε στο βήμα ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πίστεψε ότι μπορούμε και δικαιούμαστε να σχεδιάζουμε ελεύθεροι ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη στη δική του επιμονή κάναμε το όραμα πράξη και την ελπίδα πραγματικότητα. Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.#εκλογές2019 #εκλογές #ΣΥΡΙΖΑ #ΠροοδευτικήΣυμμαχία
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019
Χαρίτσης: Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις «δυνάμεις της αγοράς» που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.
Τι παραλάβαμε
Την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: Το μοντέλο χαρακτηρίζονταν από την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.
Τι καταφέραμε
Εμείς, όπως είπε, καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και προχωρώντας σε άνοιγμα στους μεσαίους και τα παραγωγικά στρώματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σήμερα να έχουμε επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015.
Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τις κινήσεις ανάσχεσης του brain drain, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αναφέρθηκε στο σχέδιο για το κλίμα και την καινοτομία της «ενεργειακής κοινότητας» που θεσμοθετήθηκε. Μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ προς τους Δήμους αλλά και τις κινήσεις για τη στήριξη των νησιών.
«Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στις κινήσεις για την ενίσχυση των συνεταιρισμών, τις βιώσιμες μορφές τουρισμού και την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.
Σχέδιο και δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία
«Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την επαναφορά του γνώριμου και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης του παρελθόντος και να μη δημιουργήσουμε νέες φούσκες στο Χρηματιστήριο, την ενέργεια και στις χορηγήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας τους στόχους για την επόμενη τετραετία.
Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί».
Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.
Αχτσιόγλου: Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
Παίρνοντας τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Μια αντίληψη που αποδείχθηκε κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική», τόνισε.
Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22%, και μείωση του «απαράδεκτου» υποκατώτατου μισθού κατά 32%, συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα αλλά «έφτασε μέχρι το μέσο της διαδρομής καθώς μένει να γίνουν πολλά».
Σχετικά με το τι κατάφερε η κυβέρνηση, η Εφη Αχτσιόγλου είπε ότι δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.
«Ακόμα και σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» κατήγγειλε. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του Επιδόματος Ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Μιλώντας για το σχεδιασμό και τις δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία ανέφερε:
-Στο τέλος της τετραετίας να ξανακερδίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
-Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.
-Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.
-Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.
-Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022
– Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.
Τσακαλώτος: Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογική πολιτική, για να την αφήσουμε στη ΝΔ
Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:
*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα
*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας
*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%
*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών
*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.
«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.
Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».
Ξενογιαννακοπούλου: Προωθούμε αλλαγές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος
Θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν «ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα όσα έγιναν στο χώρο του Δημοσίου:
Απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς
Θέσπιση συμφώνου συμβίωσης
Νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
Επαναφορά απολυμένων – κατάργηση διαθεσιμότητας
Διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά. Εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
Δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα Αξιολόγησης
Αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
Στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια) Εφαρμογή του κανόνα 1:1
Ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων
Ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο
Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών
Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας
Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μίλησε για ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ και σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020, η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, καθώς και η πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ακόμη ότι το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική – αριστερή πρόταση και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.
Μίλησε για κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές».
Άσκησε κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος, καθώς θα καλύπτονται μόνο οι προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
«Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Αναλυτικά οι σχεδιασμοί στον τομέα του Δημοσίου, όπως τους περιέγραψε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνουν:
Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία
Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
Πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – Απλούστευση των διαδικασιών
Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους
Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες
Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο
Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης-ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού
Ηλιόπουλος: Έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, έρχονται προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς
«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει, για τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, την επόμενη τετραετία. Αυτό θα το κάνουμε με το να πάμε τις δαπάνες για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ, γιατί αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, περιγράφοντας τους στόχους του προγράμματος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
Όπως είπε, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει επίσης ότι κάθε γονιός θα ξέρει ότι τα παιδιά του θα βρουν δασκάλους και καθηγητές από την πρώτη ημέρα που θα ανοίγουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις, όπου οι 4.500 πρώτες θα πραγματοποιηθούν στην ειδική αγωγή. Επίσης, θα υπάρξουν 10.000 νέες θέσεις για ερευνητές στην επόμενη τριετία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο».
Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
«Προχωράμε περαιτέρω στην ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης και ολοκληρώνουμε τη μεγάλη θεσμική τομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τη συνολική ψηφιοποίηση του συστήματος, έτσι ώστε κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει ότι το σύνολο των διαδικασιών μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και με αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.
Παράλληλα, σημείωσε: «Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια. Έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε στα επίπεδα φτώχειας προ κρίσης. Στόχος μας, όμως, είναι να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι’ αυτό, προχωράμε σε νέα αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 11% και σε περισσότερα προγράμματα για την ένταξη των δικαιούχων του ΚΕΑ στην εργασία».
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού, μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και με έναν καθολικό στόχο «που μπορούμε να τον πετύχουμε. Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις