«Σκοτωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα στη Βουλή – Tα ονόματα βουλευτών που… χάνονται
Η μεγάλη μάχη θα γίνει στις τριεδρικές, όπου η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο, καθώς τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού.
«Ο θάνατός σου η ζωή μου» είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί την τελευταία περίοδο στο κυβερνών κόμμα. Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, εάν διατηρηθεί το ίδιο κλίμα όπως και στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να αποτελέσουν «μαύρη τρύπα» για πάρα πολλούς νυν βουλευτές.
Οπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ήδη καταγράφονται όλες οι κινήσεις που γίνονται παραδοσιακά σε όλα τα κόμματα εξουσίας, με έριδες και εσωκομματικά χτυπήματα ακόμη και κάτω από τη ζώνη, στην προσπάθεια πολλών να κερδίσουν το στοίχημα της επανεκλογής ή εκλογής. Με την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει δεύτερος στις εκλογές, με βάση τον νόμο Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα έχει μείωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας περίπου στο μισό, με αποτέλεσμα περίπου 70 νυν βουλευτές να μην είναι στη νέα Βουλή.
Νέα πρόσωπα
Επίσης, οι μισοί περίπου υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθούνται και πολλά νέα στελέχη, καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφονται ενδιαφέρουσες συμμαχίες και νέα δίδυμα. Ο φόβος πολλών παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μην τυχόν και συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, αν και γνωρίζουν, όπως λένε κεντρικά στελέχη, ότι με αποκλεισμούς και λογικές «γαλατικού χωριού» δεν δημιουργείται ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο.
Το κυρίαρχο στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι σε μεγάλο βαθμό η προσπάθεια όχι της συλλογικής επιβίωσης, αλλά της προσωπικής. Η μεγάλη μάχη θα γίνει στις τριεδρικές, όπου η κατανομή γίνεται ουσιαστικά με αναλογικό τρόπο, καθώς τις έδρες μοιράζονται τα τρία πρώτα κόμματα εντός του νομού.
Λόγω της εξομάλυνσης όμως μπορεί το τρίτο κόμμα στον νομό να απολέσει την έδρα και να την κερδίσει το πρώτο, σε τριεδρικές περιφέρειες: Αρτας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Βοιωτίας και Λέσβου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί μεγάλη πίεση στις 12 τριεδρικές, με τη ΝΔ να ελπίζει να κερδίσει και δεύτερη έδρα. Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις βουλευτές στην Ξάνθη και δύο στη Ροδόπη, όπου η ΝΔ έμεινε χωρίς εκπροσώπηση. Στις προσεχείς εκλογές ενδέχεται να υπάρξει μοιρασιά των εδρών ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο τρίτο κόμμα, ενδεχομένως το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται στη Χαλκιδική να διατηρήσει την έδρα του, την οποία κέρδισε το 2015 η Κατερίνα Ιγγλέση, ενώ η ΝΔ ελπίζει να πάρει τη δεύτερη από τη Χρυσή Αυγή. Κινδυνεύει όμως να χάσει τη δεύτερη έδρα στην Κέρκυρα (πρώτη εξελέγη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη και δεύτερος ο Κώστας Παυλίδης). Στην Αρτα υπάρχει η σαφής πρωτιά της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και εάν χαθεί η δεύτερη έδρα, κινδυνεύει ο βουλευτής Βασίλης Τσίρκας και σε αυτή την περίπτωση ελπίζει το ΚΙΝΑΛ, εάν έρθει τρίτο, αν και η ΝΔ ποντάρει σε εκλογή δεύτερου βουλευτή.
Το μπόνους
Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ αναμένεται λόγω της διαδικασίας εξομάλυνσης και με «εργαλείο» το μπόνους των 50 εδρών στις τετραεδρικές και πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μεσσηνία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα, Κοζάνη και Ηλεία) να κερδίσει τουλάχιστον τρεις έδρες ως πρώτο κόμμα. Υπάρχει όμως και το σενάριο να κερδίσει σε έναν νομό και τις τέσσερις έδρες, π.χ. στην Καβάλα, καθώς το σημαντικό για ένα κόμμα ώστε να εκλέξει σίγουρα έδρα σε τετραεδρική είναι να πιάσει το μέτρο, δηλαδή το 25%, ενώ στις πενταεδρικές είναι το 20%.
Σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες θα έχουμε αναμέτρηση με ενδιαφέρον, όπως στην Α’ και στους τρεις τομείς της Β’ Αθηνών, όπου κεντρικοί υπουργοί κινούνται έντονα για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους. Παράλληλα, νέα δεδομένα δημιουργεί το γεγονός ότι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που σήμερα δεν είναι βουλευτές.
Σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται οι εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν δυνατούς εκλογικούς μηχανισμούς και πυρήνες. Στην αδύνατη πλευρά είναι οι βουλευτές που είτε βγήκαν με το «κύμα» του 2015 είτε μπήκαν µε λίστα (χωρίς σταυρό) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτιά στις ευρωεκλογές σε πέντε περιφέρειες με το ψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα να καταγράφεται στην Αρτα με 34,77%, όπου και εκλέγεται η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, στη Β’ Πειραιά, στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, στο Ηράκλειο και στα Χανιά.
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για το τι θα γίνει στις μονοεδρικές. Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και εάν αυτά επιβεβαιωθούν και στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ τις χάνει όλες. Το 2015 είχε κερδίσει τις πέντε από τις επτά, με τον Χρήστο Μπγιάλα στα Γρεβενά, την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου στην Κεφαλλονιά, τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου στη Φωκίδα, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή στη Ζάκυνθο και τον Δημήτρη Σεβαστάκη στη Σάμο.
Ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει σημαντικές απώλειες στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, καθώς λόγω του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών, αναμένεται να ευνοηθεί το πρώτο κόμμα, δηλ. η ΝΔ σε περίπτωση εκλογικής της νίκης.
Αυτό θα σημάνει τη μη εκλογή όσων δεν ήταν πρώτοι σε σταυρούς στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ εάν εξελιχθούν οι βουλευτικές όπως οι ευρωεκλογές, ενδέχεται να μείνουν εκτός Βουλής πρόσωπα, με βάση πάντα τη θέση που εξελέγησαν το 2015, όπως ο Μάκης Μπαλαούρας (Ηλεία), ο Γιώργος Ουρσουζίδης και ο Χρήστος Αντωνίου (Ημαθία), ο Ηλίας Καματερός (Δωδεκάνησα), η Αναστασία Γκαρά (Εβρος), ο Νίκος Μανιός (Κυκλάδες), η Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας (Μεσσηνία), η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη (Ιωάννινα), ο Κωνσταντίνος Μορφίδης (Καβάλα), ο Θέμης Μουμουλίδης (Κοζάνη), ο Χρήστος Σιμορέλης (Τρίκαλα), ο Δημήτρης Βέττας (Φθιώτιδα), και ίσως ένας εκ των Γιώργου Πάντζα και Πάνου Σκουρολιάκου (Δυτική Αττική).
Κόκκινη ζώνη
Στην «κόκκινη ζώνη» είναι βουλευτές και σε νομούς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει, όπως στη Μαγνησία με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, τον Κωνσταντίνο Δουζίνα και την Γεωργία Γεννιά στην Α’ Πειραιά, αλλά και τον Γιώργο Βαρεμένο στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα πολιτευθεί και ο Θάνος Μωραΐτης.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι 16 έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής: Εννέα στη ΝΔ, τέσσερις στον ΣΥΡΙΖΑ, και από μία στο ΚΙΝΑΛ, στη ΧΑ και στο ΚΚΕ. Μια ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει τους Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Μάρκο Μπόλαρη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Δημήτρη Μάρδα στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Η Β’ Πειραιά είναι οκταεδρική και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος οι τρεις έδρες του κόμματος θα μειωθούν σε μία ή δύο με τη Νίνα Κασιμάτη και την Εύη Καρακώστα να είναι στην κόκκινη ζώνη.
Συγκεκριμένα στην Α’ και Β’ Πειραιά σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει από τρεις έδρες σε κάθε περιφέρεια. Στην Α’ Πειραιά πρώτος ήταν ο Θεόδωρος Δρίτσας και οι υπόλοιποι τρεις ήταν ο Κώστας Δουζίνας, η Γεωργία Γεννιά και η Ελένη Σταματάκη. Στη Β’ Πειραιά, όπου θα πολιτευθεί ο Γιάννης Ραγκούσης,η Νίνα Κασιμάτη ως πρώτη σε ψήφους βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 έχει το προβάδισμα (σ.σ. τον Σεπτέμβριο υπήρχε λίστα), ο Δημήτρης Βίτσας μετακομίζει στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών και η Εύη Καρακώστα, που είναι στην «κόκκινη ζώνη».
Μάχη θα γίνει στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τέσσερις βουλευτές και στις πρώτες θέσεις ήταν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από δύο έδρες που μάλλον θα χάσει στα Χανιά (στην τρίτη θέση ήταν η Βάλια Βαγιωνάκη και ο Αντώνης Μπαλωµενάκης) κινδυνεύουν και άλλες δύο στο Ηράκλειο (Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουµενίδης ήταν πίσω από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη το 2015).
Στην Α’ Αθηνών
Στην Α’ Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας θα έχει πιθανότατα τρεις έδρες – με επιφύλαξη η τέταρτη – και με βάση τα αποτελέσματα του 2015 κινδυνεύει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια υπάρχει η νέα είσοδος του Νάσου Ηλιόπουλου, που διεκδίκησε τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και αυτή του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Νέα δεδομένα έχουμε στη Β’ Αθηνών που πλέον είναι τρεις περιφέρειες, και αυτό δίνει ελπίδες σε πολλούς από τους 17 νυν βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει τέσσερις βουλευτές στους τρεις τομείς και διεκδικεί μία ακόμη έδρα στον Νότιο Τομέα της Β’ Πειραιά. Π.χ. στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Τάσος Πετρόπουλος, η Αννέτα Καββαδία, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, κ.ά. Εάν όμως έρθει δεύτερο κόμμα, θα εκλέξει τρεις βουλευτές. Στην Ανατολική Αττική (προέκυψε μετά τη διάσπαση του Υπολοίπου Αττικής) η ΝΔ εκλέγει πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν.
Στις διεδρικές περιφέρειες (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέβεζα, όπου εκλέγεται ο υφυπουργός Κώστας Μπάρκας, Θεσπρωτία, Χίο, Ρέθυμνο, όπου εκλέγεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Λασίθι), η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα κερδίσουν από μία έδρα. Βέβαια, στη Χίο το ΚΙΝΑΛ ευελπιστεί σε ανατροπή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πιστεύει ότι ίσως μπορεί να τον περάσει με βάση. Και αυτό λόγω της επίδοσης στις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 18,69% και το ΚΙΝΑΛ 11,6%.
Στο Επικρατείας υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δύο έδρες. Το 2015 είχαν τοποθετηθεί στις δύο τελευταίες εκλόγιμες θέσεις ο Κώστας Γαβρόγλου, που έχει ανακοινώσει εδώ και δύο μήνες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τις μετατάξεις (σε αυτές ήταν και η κόρη της) ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια, αν και είχε αποφασίσει να πολιτευθεί στην Α’ Αθηνών. Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου, νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης.
Οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής
Μετά από έντονο παρασκήνιο κλείδωσαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ενδεικτικά στην Α’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι οι Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Φίλης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ράνια Σβίγκου, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Τάσος Πετρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Δημαράς, κ.ά. Στη μάχη του σταυρού μπαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – ήταν στο επικρατείας το 2015 – Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και οι Νίκος Τόσκας, Θοδωρής Βίτσας, Πάνος Ρήγας και Γιώργος Τσίπρας (ξάδελφος του Πρωθυπουργού). Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Βασιλειάδης, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Χριστοφορίδης, Γιάννης Τσιρώνης, κ.ά.
Το νέο μέλος της ηγετικής ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, που συμμετέχει και στον πρωινό καφέ πλέον, θα είναι τελικά υποψήφιος όχι στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του. Οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι, θα είναι υποψήφιοι: ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, αν και υπήρχε συζήτηση για το Επικρατείας, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης στο Ηράκλειο. Ο Θάνος Μωραΐτης και ο Αγγελος Τόλκας, προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ, θα είναι υποψήφιοι ο μεν πρώτος στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ο δεύτερος στην Ημαθία. Επίσης, θα κυνηγήσουν την εκλογή τους και νέα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. η Κατερίνα Νοτοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης που είχε διεκδικήσει και τη δημαρχία, αλλά και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στην ίδια περιφέρεια.
Οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, εκτός από την Ελενα Κουντουρά που εξελέγη ευρωβουλευτής, θα είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία και ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα, ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία