Αννα Φρανκ: Ο ήρωας και το ημερολόγιο
Ο Ράιαν Κούπερ, ένας ανήσυχος Αμερικάνος αναζητούσε το νόημα της ζωής όταν άρχισε να αλληλογραφεί με τον Όττο Φρανκ, τον πατέρα της Άννας Φρανκ.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Ο Ράιαν Κούπερ, ένας ανήσυχος Αμερικάνος αναζητούσε το νόημα της ζωής όταν κατά την δεκαετία του 1970 άρχισε να αλληλογραφεί με τον Όττο Φρανκ, τον πατέρα της Άννας Φρανκ.
Μετά από δεκάδες επιστολές και αρκετές συναντήσεις , οι δύο δέθηκαν με μία στενή φιλία που κράτησε μέχρι να πεθάνει ο Όττο Φρανκ στα 91 του χρόνια.
Φέτος, λοιπόν, ο 73χρονος Κούπερ χάρισε όλες τις επιστολές και τα μηνύματα που έλαβε από τον Οττο Φρανκ στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον με αφορμή την 90η επέτειο από την ημέρα γέννησης της Αννα Φρανκ, στις 12 Ιουνίου 1929.
Όπως αποκάλυψε ο Ράιαν Κούπερ πρώην συλλέκτης αντικών, ήθελε να μοιραστεί τα γράμματά του με όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για τον άνδρα που μας «έβαλε» στον κόσμο της Αννα Φρανκ καθώς και στο ημερολόγιο της, το οποίο θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα.
«Ήταν όπως η Αννα, αισιόδοξος», δήλωσε ο Κούπερ σχετικά με τον Όττο Φρανκ. Πάντα πίστευε σε ένα καλύτερο αύριο και γι΄αυτό βάσιζε όλες τις ελπίδες του στους νέους».
Η ιστορία της οικογένειας Φρανκ
Καθώς η Γκεστάπο κατέλαβε τις Κάτω Χώρες, η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε στη σοφίτα του γραφείου του Όττο Φρανκ στο Άμστερνταμ. Μετά από πολύ καιρό, η οικογένεια τελικά ανακαλύφθηκε από την Γκεστάπο και οδηγήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η 15χρονη Άννα, η μεγαλύτερη αδερφή της και η μητέρα της πέθαναν – μεταξύ έξι εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί.
Ο Οττό Φρανκ ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειας που επιβίωσε για να δει τον Σοβιετικό στρατό να απελευθερώνει τους κρατούμενους στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τους ναζιστές Πολωνία το 1945.
Ο Οττο Φρανκ δημοσίευσε το ημερολόγιο της κόρης του δύο χρόνια αργότερα και αφιέρωσε όλη την ζωή του για να μιλήσει για τις θηριωδίες του Ολοκαυτώματος .
Το έργο του Οττο Φρανκ
Στις προσωπικές επιστολές που αντήλλαξε ο Οττο Φρανκ με τον Ράιαν Κούπερ , ο μεν δεν επικεντρώνεται στο έργο του, αλλά προτιμά να μιλά για τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες που βίωσε η οικογένειά του κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, συμβουλεύοντας έτσι τον δε στις καθημερινές του δυσκολίες.
«Ορισμένες από τις επιστολές δεν έχουν καμία σχέση με την Αννα Φρανκ», δήλωσε ο Κούπερ. «Ήθελε όμως τόσο πολύ να με βοηθήσει με τους προσωπικούς μου αγώνες και δαίμονες που με έκανε να αισθάνομαι ότι ήμουν ο υιοθετημένος γιος του. Με έκανε να αισθάνομαι σαν να είχα μια οικογένεια σε μια περίοδο πραγματικής απομόνωσης», ανέφερε ο στενός του φίλος.
Σε άλλη επιστολή του ο πατέρας της Αννα Φρανκ κάλεσε τον Κούπερ να αντλήσει έμπνευση από την αισιοδοξία της κόρης του και να αντιμετωπίσει με θετική ενέργεια και υπομονή κάθε δυσκολία του.
«Θέλω να σου υπενθυμίσω την ένθερμη επιθυμία μου να εργαστείς για την ανθρωπότητα σε περίπτωση που θα πεθάνω», γράφει ο Οττο στις 9 Ιανουαρίου 1972.
«Μπορώ να δω από τις επιστολές σας πως είστε έξυπνος άνθρωπος και έτσι μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η Άννα θα σας εμπνεύσει για να βρείτε βλέπετε τα θετικά της ζωής».
Οι επιστολές δείχνουν επίσης τους κόπους μιας ζωής του Οττο Φρανκ για τη σωματική και ψυχική υγεία του Κούπερ, δήλωσε η Edna Friedberg, ιστορικός στο Μουσείο Μνημείων του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.
Σε μια από τις μεταγενέστερες επιστολές του Κούπερ, η δεύτερη σύζυγος του Οττο Φρανκ, Ελφριντ, έγραψε για τον αγώνα που έδωσε ο σύζυγός της με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στην 50η επέτειο από την γέννηση της κόρης του, όπου και έκανε μία σειρά από εμφανίσεις στα μίντια.
«Ολο αυτό είναι πολύ συναισθηματικό γι ‘αυτόν και παίρνει πολλή δύναμη», έγραφε στις 21 Μαρτίου 1979. « Κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει από το να κάνει το καθήκον του», είχε πει η σύζυγό τους.
Ο Οττο Φραν τελικά δεν άντεξε και πέθανε το επόμενο καλοκαίρι.
Οι θυσίες του Φρανκ για να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά της κόρης του
Σήμερα όπου συμπληρώνονται τα 90α γενέθλια της Άννας Φρανκ, η ιστορικός από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος σε συνέντευξή της τόνισε πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις θυσίες που έκανε ο Οττο για να κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά της κόρης του.
Σημειώνεται πως κείμενά της Αννα Φρανκ διατηρήθηκαν από τον Miep Gies, γραμματέα του Οττό Φρανκ, ο οποίος βοήθησε την οικογένεια ενώ κρύβονταν και του έστειλε τα έγγραφα σε αυτόν μετά τον πόλεμο.
Ο Οττο θα μπορούσε να μην δημοσιεύσει ποτέ αυτό το ημερολόγιο. Ως γονιός που πενθεί, θα μπορούσε να το κρατήσει μόνο για τον εαυτό του. Αντ΄αυτού το έδωσε ως δώρο στην ανθρωπότητα επειδή ήξερε πως θα μιλούσε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Πήρε τη ευθύνη και πορεύτηκε με αυτή για όλη του την ζωή.
Μάλιστα, το μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον αποφάσισε φέτος λοιπόν να ψηφιοποιήσει την συλλογή από επιστολές του Κούπερ, η οποία σύντομα θα γίνει διαθέσιμη στο διαδίκτυο.
Οι επιστολές του Οττο αποκτούν ψηφιακή μορφή
Στο αρχείο θα υπάρχουν περισσότερες από 80 επιστολές, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας του με τον άλλο του φίλο Γκις και όσους βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια κατά την διάρκεια του πολέμου.
Τέλος θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό με μερικά μικρά αναμνηστικά της οικογένειας.
Αυτά περιλαμβάνουν το πορτοφόλι κέρματος του Οττπ Φρανκ και μια φωτογραφία της Άννα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις