Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Τούρκου «Πορθητή» – Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο
Μπαράζ δηλώσεων από ευρωπαίους ηγέτες κατά της Αγκυρας μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει αρχίσει εργασίες σε κυπριακή ΑΟΖ
- The Lancet: Υποτιμημένος κατά 41% ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα
- Τέλος η κρατική χρηματοδότηση για τους Σπαρτιάτες - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή
- Νέα πτώση για το Bitcoin - Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο
- «Η διώρυγα είναι δική μας» - Διαδηλωτές στον Παναμά έκαψαν ομοίωμα του Τραμπ
Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της Τουρκίας έχει αρχίσει και δημιουργείται μετά τις προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων ότι ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα ξεκίνησε εργασίες, παρά τα εντάλλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Λευκωσία κατά των ξένων υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στις γεωτρήσεις.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή. Στην ίδια συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν». Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της». Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή της Κύπρου: “Έχουμε πληροφορίες ότι ξεκίνησε η γεώτρηση, αλλά έχουμε και πληροφορίες ότι ΔΕΝ ξεκίνησε”.
Μέσα σ’ αυτό το συγκεχυμένο τοπίο, και με την Τουρκία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τόσο λόγω της κόντρας της με τις ΗΠΑ όσο και μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, ο Ερντογάν δείχνει να θέλει να ξεφύγει με τον «Πορθητή». Όπως αναφέρει η hellasjournal, η Τουρκία φαίνεται ότι ετοιμάζεται για δυναμική παρέμβαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ -όπως δείχνει και η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου-, παρά τα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων για τα πληρώματα των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της.
Όμως η όποια παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας σε οριοθετημένα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αμφισβητεί πρακτικά όλο το πλαίσιο βάσει του οποίου διεξάγονται έρευνες και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και τελικά υπονομεύεται ο στρατηγικός στόχος της Ουάσιγκτον η ανάδειξη δηλαδή των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη και την μείωση της εξάρτησης από την Ρωσία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Αιγαίο βλέπουμε μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των προκλήσεων. Θα πρέπει να γίνει ψύχραιμη αντιμετώπιση, η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει στην μέθοδο αυτή, να εκβιάσει ατύχημα που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διπλωμάτες και στρατιωτικές πηγές, πάντως, εκφράζουν τους φόβους τους για την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Οπως λένε, το γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο και που θα δημιουργήσει πραγματικό πολεμικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή είναι αν η Αγκυρα αποφασίσει να κάνει έρευνες ή εργασίες σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο, σε ελληνική ΑΟΖ. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους όπως η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθένος από την πλευρά της Ευρώπης. Ακόμη και με κυρώσεις, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές.
Οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων δεν άργησαν να έρθουν.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των χωρών του νότου, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι τουρκική προκλητικότητα αποτελεί ευρωτουρκικό πρόβλημα και όχι ένα θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναλυτικά όσα αναφέρει η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στον Νίκο Αναστασιάδη και συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας “δεν αποτελούν διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι διμερή”.
Εμ. Μακρόν
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την Μάλτα, μετά την λήξη των εργασικών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Μακρόν
Νίκος Αναστασιάδης
Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενημέρωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης, επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Τζουζέπε Κόντε
Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Πέδρο Σάντσεθ
Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Τζ. Μουσκάτ
Την ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στην εναρκτήρια δήλωσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, που πραγματοποιείται στην Βαλέτα.
Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία».
Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις