Υπάρχει ανάγκη ψυχραιμίας, όχι παλικαρισμών στα εθνικά θέματα
Η δραματοποίηση της υπόθεσης με την Τουρκία, η γεώτρηση του «Πορθητή», οι κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου και γιατί δεν έχουμε ανάγκη αυτή την ώρα από θεατρινισμούς
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
Ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα διαθέτουν την απίστευτη ικανότητα να τροφοδοτούν τον πανικό και να ανακαλύπτουν πίσω από όλα μία διάσταση συνωμοσίας. Οι εξελίξεις με τη σκληρή στάση που ακολουθεί η Άγκυρα στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε σχέση με το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των θαλασσίων ζωνών της, έχουν επαναφέρει αυτή την ιδιότυπη «σχιζοφρένεια» στην επιφάνεια. Οι ίδιοι κύκλοι συνδυάζουν την ικανότητα αυτή με μία αστείρευτη ροπή προς τον «μικρομεγαλισμό», ενώ επιχαίρουν όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα. Η κοντόφθαλμη λογική τους είναι πραγματικά καταστροφική καθώς ουδείς έχει καθίσει να σκεφτεί την «επόμενη ημέρα».
Όσα συμβαίνουν σήμερα με το γεωτρύπανο «Fatih» στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου δεν συνιστούν έκπληξη. Η Άγκυρα δεν είχε κρύψει τις προθέσεις της και αν ορισμένοι υποβάθμισαν τα αρχικά σήματα φταίνε μόνο οι ίδιοι και ουδείς άλλος για τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν.
Οι δε δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων κινούνται σταθερά στην ίδια γραμμή, οπότε ποιος ο λόγος να δραματοποιούνται; Η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: να μην αποκλειστεί από το «ενεργειακό τραπέζι» της Ανατολικής Μεσογείου.
Χωρίς πολεμικά πλοία
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο προχωράει κανονικά στις εργασίες του. Παρουσιάζει δε ενδιαφέρον ότι το «Fatih» δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, σε αντίθεση με προηγούμενες αποστολές π.χ. του σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros» ακόμη και εντός αδειοδοτημένων από τη Λευκωσία οικοπέδων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, η απάντηση στις τουρκικές κινήσεις δεν μπορεί να είναι η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, εκπέμπεται από ορισμένες πλευρές ανησυχία για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις όμως, στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ότι η Τουρκία κινείται με τη λογική πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο. Ο στόχος είναι η Λευκωσία.
Ποιοι δημιουργούν κλίμα
Δυστυχώς όμως, παραμονεύουν πολλοί οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν το κλίμα ενός επικείμενου «θερμού επεισοδίου», επιστρατεύοντας για να το επιτύχουν τις καθημερινές παραβάσεις στο FIR Αθηνών ή και την έκτακτη αποστολή δυνάμεων σε ελληνικά νησιά!
Ας πάμε τώρα στο θέμα της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο γράφων εκτιμά ότι η σύγκληση του οργάνου αυτού δεν ήταν λανθασμένη. Ωστόσο, ίσως να έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα και όχι τόσο κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Ιουνίου.
Υπήρξε αναμφίβολα μία δραματοποίηση, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, υπάρχουν και δίαυλοι επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση – παρά τα όσα αντίθετα διαδίδονται – ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για περαιτέρω ενημέρωση.
Η στήριξη από το εξωτερικό
Η Αθήνα και η Λευκωσία κινήθηκαν σωστά με σκοπό να διασφαλίσουν τη διπλωματική στήριξη των χωρών της Μεσογείου στην πρόσφατη συνάντηση των Med7. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν είναι πανάκεια, ιδιαίτερα εφόσον απαιτηθεί να δοκιμαστούν στην πράξη, ενώ χώρες όπως η Ιταλία εμφανίστηκαν επιφυλακτικές.
Η συζήτηση περί ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολη και κοινοτικές πηγές ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η διάθεση για υπερβολική σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ εναντίον της Άγκυρας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επιβολή κυρώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Στο παζλ πρέπει να προστεθεί η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών που εμφανίζονται αποφασισμένες να συμμετάσχουν όλο και ενεργότερα στο σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ).
Οι Αμερικανοί επενδύουν στην «ενεργειακή σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου. Ο τρόπος όμως με τον οποίο θα απαντήσουν στις τουρκικές κινήσεις θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πολλών ανοικτών μετώπων στις αμερικανουρκικές σχέσεις. Αυτή θα καταστεί καθαρότερη μετά τις εκλογές της Κωνσταντινούπολης και ενόψει της επικείμενης συνάντησης των Προέδρων Τραμπ – Ερντογάν.
Ως τότε, ας επικρατήσει ψυχραιμία και ας αφεθούν στην άκρη οι παλικαρισμοί…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις