Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Το πολύχρωμο μυστικό

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Το πολύχρωμο μυστικό

Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αθήνας βρίσκεται σε μια έκταση σχεδόν 3 στρεμμάτων, στον αριθμό 75 της Ιεράς Οδού.

Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αθήνας βρίσκεται σε μια έκταση σχεδόν 3 στρεμμάτων, στον αριθμό 75 της Ιεράς Οδού. Ο λόγος για το Εμπορικό Φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και όχι μόνο, μπορούν να επισκεφθούν και να στολίσουν τις αυλές και τα μπαλκόνια τους με πολύχρωμα φυτά, αγορασμένα από εκεί, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν μια περιουσία.

Το Εμπορικό Φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελείται από δυο τμήματα. Από ένα γυάλινο θερμοκήπιο τεσσάρων αιθουσών, συνολικής έκτασης 1,7 στρέμματος το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και από ένα υπαίθριο χώρο συνολικής έκτασης περίπου 1 στρέμματος.

Εκεί ο επισκέπτης, με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα μπορέσει να δει από κοντά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται από τους υπευθύνους της εγκατάστασης αλλά και να αγοράσει μερικά από τα 50 πολύχρωμα είδη καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου, τα οποία καλλιεργούνται από τους ίδιους τους φοιτητές της σχολής.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Α. Προϊσταμένη του τμήματος Κηποτενίας, Χριστίνα Μιγκίρου «ο επισκέπτης μπορεί να βρει πάνω από 20 είδη φυτών εσωτερικού χώρου κυρίως φίκους και παχύφυτα όπως, σεφλέρα, μπέντζαμιν, φίκος άμστελ, φίκος ροδίτικος, αιματόφυλλο, αγλαόνημα, κρότωνας, σπαθίφυλλο, σανσεβιέρια, χλωρόφυτο, γαρδένια, δράκαινα, κάκτος εφόρβια και πολλά άλλα» και προσθέτει «όσον αφορά στα φυτά εξωτερικού χώρου, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε θάμνους καλλωπιστικούς (βιβούρνο, λιγούστρο, λούσιντουμ, αγγελική, βερονίκη, λαντάνα, πιξάρι, φωτίνιες κ.α.), ανθόφυτα εποχιακά και ετήσια (πανσές, πετούνια, βίνκα, γεράνια, κυκλάμινα, διμορφωθήκες, κατηφές, σκυλάκι, μαργαρίτες, γκαζάνιες κ.α.), αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μέντα, δυόσμος, λεβάντα, δενδρολίβανο κ.α.) και ορισμένα δένδρα όπως ξινόδενδρα (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές), συκιές, ροδιές και ελιές.

Σημαντικές για τους ίδιους αλλά και για τα νέα τους «αποκτήματα» θα είναι οι συμβουλές που θα λάβουν από τους αρμόδιους, που αφορούν είτε στην επιλογή του κατάλληλου φυτού είτε στη φροντίδα που απαιτεί.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το κατάλληλο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ από τον Ιούλιο θα πωλούνται τρία είδη φυτοχωμάτων με την επωνυμία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (σ.σ. ένα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ένα για παχύφυτα και κάκτους, ένα για οξύφυλλα).

Οι τιμές και οι προτιμήσεις

Βέβαια, για να αποκτήσει κάποιος ένα φυτό είτε για τον εσωτερικό είτε για τον εξωτερικό χώρο της οικίας του δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία. Οι τιμές στα φυτά εσωτερικού χώρου ξεκινούν από τα πέντε ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 20 ευρώ, που συνήθως είναι τα φυτά ύψους 1,5 μέτρου.

Χαμηλότερη είναι η τιμή στα φυτά εξωτερικού χώρου. Η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στο ένα ευρώ και αφορά τα ανθόφυτα, τα αρωματικά φυτά και τους μικρούς θάμνους σε γλαστράκι μικρό σε παλέτα, δύο ευρώ κοστίζει το φυτό σε γλαστράκι δυο λίτρων και 5-8 ευρώ για φυτό σε γλάστρα πέντε λίτρων. Σε 10 με 12 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των ξινόδεντρων ενώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναρριχόμενα φυτά όπως ρυχόσπερμο, βουκαμβίλια ύψους περίπου 1- 1,5 μέτρου στα 8-10 ευρώ.

Όμως ποια είναι τα φυτά τα οποία προτιμά περισσότερο ο κόσμος; Όπως λέει η κ. Μιγκίρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση στα φυτά εξωτερικού χώρου, με έμφαση τα αρωματικά φυτά και τα ανθόφυτα αλλά και τα ξινόδεντρα (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές) και ελιές, θέλοντας περισσότερο να «δώσει» χρώματα και αρώματα στον κήπο ή τη βεράντα του με χαμηλό κόστος.

Πάντως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει «να αυξάνεται και η ζήτηση στα φυτά εσωτερικού χώρου φίκους διαφόρων ειδών και κυρίως κάκτους και παχύφυτα, λόγω τόσο του ότι ομορφαίνουν το σπίτι και δημιουργούν ένα κλίμα «ζεστασιάς», χρειάζονται λιγότερη φροντίδα και προσοχή, διατηρούνται περισσότερο και πολλές φορές «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα του σπιτιού είτε περιορίζοντας επιβλαβείς οικιακές χημικές ουσίες από τον αέρα (αμμωνία, φορμαλδεΰδη), είτε την υγρασία», όπως είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται, πως όλα τα φυτά που είναι διαθέσιμα προς πώληση παράγονται και πολλαπλασιάζονται είτε με μοσχεύματα, είτε με σπόρους από φυτά «μάνες» που φιλοξενούνται τόσο στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Πανεπιστημίου, όσο και στους κήπους του Πανεπιστημίου αλλά και τους πειραματικούς αγρούς.

Η φροντίδα τόσο των εν λόγω φυτών («μάνες») όσο και των παραγόμενων φυτών γίνεται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου γεωπόνου αλλά του επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και βάσει πάντα των αρχών και των εξελίξεων της Γεωπονικής Επιστήμης.

Το μέλλον του φυτωρίου

Το φυτώριο απολαμβάνει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι που το επισκέπτονται είτε για να αγοράσουν κάτι, είτε για να θαυμάσουν από κοντά αυτή την ιδιαίτερα όμορφη προσπάθεια ολοένα και γίνονται περισσότεροι, και το μέλλον του φαντάζει ακόμη πιο λαμπρό.

«Κάθε χρόνο στο φυτώριο προσπαθούμε να εντάξουμε νέα είδη παραγόμενων φυτών, που προκύπτουν είτε από τάσεις της αγοράς είτε από εργαστηριακές μελέτες του Πανεπιστημίου» καθώς όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μιγκίρου «σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας, αποφεύγοντας πιθανές ασθένειες ή προσβολές που πολλές φορές φέρουν ξενόφερτα φυτά. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι ο επισκέπτης να παίρνει εύρωστα φυτά και τις ορθές συμβουλές για τη φροντίδα τους».

Μάλιστα φέτος εντάχθηκαν στα προϊόντα προς πώληση και τα φυτοχώματα με την επωνυμία του Πανεπιστημίου, ώστε ο επισκέπτης να προμηθεύεται το σωστό φυτόχωμα που θα εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξή του φυτού.

Επιθυμία των υπευθύνων είναι η ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου του φυτωρίου, που μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται με τη φιλοξενία φοιτητών για πρακτική άσκηση καθώς και χώρο πραγματοποιούνται και εργαστηριακές ασκήσεις τους.

Επίσης, στόχος είναι να αναδειχθεί και ο κοινωνικός του ρόλος, καθώς στο φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δίνεται η δυνατότητα μόνιμης ή εποχιακής απασχόλησης (σ.σ. κυρίως αποφοίτων του), παρέχεται δημιουργική απασχόληση σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και συγκεκριμένα του Συλλόγου «η Ελπίδα», στο πλαίσιο εκπαιδευτικού – ψυχοθεραπευτικού προγράμματός τους.

Παράλληλα σύμφωνα με την κ. Μιγκίρου, υπάρχουν υπαίθρια εργαστήρια για τα παιδιά σχολικών τάξεων από νηπιαγωγείο έως και δημοτικό, όπου εκτός από την ξενάγησή τους στους χώρους του Πανεπιστημίου γνωρίζουν τα φυτά που φιλοξενούνται στο φυτώριο, έρχονται σε επαφή μαζί τους και μετατρέπονται τα ίδια σε μικρούς κηπουρούς μεταφυτεύοντας και φροντίζοντας το δικό τους φυτό.

Τέλος, το φυτώριο του ΓΠΑ, παρέχει δωρεάν φυτά σε Ιδρύματα με άτομα με ιδιαιτερότητες και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς αλλά και σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρά σας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, στη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στις θυσίες των στελεχών αλλά και στο γεωπολιτικό περιβάλλον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024