Δημοσιεύματα θέλουν τον Τραμπ να επικαλείται νόμο κατά της τρομοκρατίας για επέμβαση στο Ιράν
Εκτός ελέγχουν φαίνεται να βρίσκεται η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, με αρκετά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για προετοιμασία των ΗΠΑ για στρατιωτική επιχείρηση, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών κλυδωνίζονται, μετά και την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Εκτός ελέγχουν φαίνεται να βρίσκεται η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, με αρκετά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για προετοιμασία των ΗΠΑ για στρατιωτική επιχείρηση, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών κλυδωνίζονται, μετά και την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να ετοιμάζεται για επίθεση στο Ιράν, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τους τελευταίους μήνες, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει τη νομική εξουσία να ξεκινήσει έναν πόλεμο στο Ιράν βάσει του Νόμου του 2001 για τη Χρήση της Στρατιωτικής Ισχύος (AUMF).
Πρόκειται για τον νόμο που επιτρέπει χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον όσων βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νόμο που είχε αρχικά ως στόχο να νομιμοποιήσει τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Business Insider οι επόμενες κυβερνήσεις επικαλέστηκαν τον AUMF για να δικαιολογήσουν διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους Αφγανιστάν, Φιλιππίνες, Γεωργία, Υεμένη, Τζιμπουτί, Κένυα, Ερυθραία, Ιράκ και Σομαλία.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, εξακολουθεί να ελπίζει ότι η πολιτική άσκησης της μέγιστης πίεσης θα αναγκάσει το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει μια νέα και βελτιωμένη πυρηνική συμφωνία.
Τη Δευτέρα, ο Σάναχαν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από αέρος, θαλάσσης και εδάφους στην περιοχή.
Το Πεντάγωνο έχει εντείνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή από το Μάιο, σε μια κίνηση που όπως περιέγραψε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις