Λας Βέγκας «ονειρεύονται» την Αμμόχωστο οι Τουρκοκύπριοι
Οπως είπε, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, η «πόλη - φάντασμα» θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας, σημειώνοντας πως παλαιότερα τα Βαρώσια είχαν προσελκύσει διασημότητες, όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Την εκτίμηση, μετά την απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξει την Αμμόχωστο που παραμένει «σφραγισμένη» από την εισβολή του ’74, ότι η «πόλη – φάντασμα» θα προσελκύσει και πάλι τους διάσημους του κόσμου, εξέφρασε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ.
Οπως είπε, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, η «πόλη – φάντασμα» θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας, σημειώνοντας πως παλαιότερα τα Βαρώσια είχαν προσελκύσει διασημότητες, όπως η Μέρλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν.
«Το μέρος θα ζωντανέψει» είπε, συμπληρώνοντας πως «θα ξανάρθουν διασημότητες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επανακαθοριστεί το νομικό καθεστώς στην περιοχή, κάνοντας λόγο για οθωμανικές περιουσίες.
«Είμαι χαρούμενος που βλέπω μία τέτοια εξέλιξη» είπε, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Ανοίγεται μπροστά μας μια νέα εποχή. Μετά την οικοδόμηση του νέου αεροδρομίου Ερκάν, οι πτήσεις από το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα αυξηθούν. Αυτό θα σημάνει έκρηξη του τουρισμού».
«Είμαι ευτυχισμένος που παίρνω μία τέτοια απόφαση» τόνισε, σημειώνοντας ότι «αποστέλλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο. Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και κράτη. Μετά από τόσο καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».
Στα «σκαριά» ναυτική βάση
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το άνοιγμα της Αμμοχώστου μαρτυρά την κατασκευή τουρκικής ναυτικής βάσης στην περιοχή και, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Star, ομάδα αξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού πήγαν στην Αμμόχωστο για το σκοπό αυτό.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα θεώρησε ότι χρειαζόταν ναυτική βάση υποστήριξης και οι δύο περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η «Famagusta» και η «Iskele». Οι προεργασίες κατασκευής της ναυτικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει.
Όπως ανέφερε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο DHA «σκοπός είναι η ναυτική βάση να διευκολύνει τα πολεμικά μας πλοία στην περιοχή και να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην ανατολική Μεσόγειο».
Η Αμμόχωστος
Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.
Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.
Η περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή, είναι πλέον ερημωμένη, ακατοίκητη και ρημαγμένη. Οι μόνοι που περπατούν στους δρόμους είναι τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι κάνουν περιπολίες, ψάχνοντας για καταπατητές.
Εδώ και 40 και πλέον χρόνια θάμνοι, δέντρα και ζώα κατοικούν στα σπίτια. Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή τα κτίρια έχουν υποστεί τεράστια φθορά, η πόλη θα πρέπει να ξαναχτιστεί προκειμένου να κατοικηθεί. Το κόστος είναι τεράστιο και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να το αναλάβει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις