Εκατοντάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν μέρα με τη μέρα, καθώς οι πληθυσμοί που τις μιλούν φθίνουν στο πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά, στη γη σήμερα εξακολουθούν να ομιλούνται γύρω στις 10.000 γλώσσες.

Από αυτές, η μανδαρινική κινεζική διάλεκτος είναι αυτή με το μεγαλύτερο κοινό, με 1.123 εκατομμύριο ανθρώπους να την μιλούν είτε ως μητρική, είτε ως δεύτερη γλώσσα.

Ακολουθεί η ισπανική η οποία οφείλει τη διάδοσή της στο αποκιακό παρελθόν της μεγάλης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, ενώ η lingua franca της εποχής μας, η αγγλική έχει κοινό 470 εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.

Όσο για την τελευταία καταγεγραμμένη νεκρή γλώσσα, πρόκειται για την Bo των Βόρειων Νήσων Ανταμάν της Ινδίας. Ο τελευταίος άνθρωπος για τον οποίο αποτελούσε μητρική γλώσσα πέθανε τον Ιανουάριο του 2010.

Δείτε σε αντίστροφη κατάταξη το top 10 των ομιλούμενων ξένων γλωσσών στον κόσμο

10. Γερμανικά (118.000.000)
Ομιλούνται εκτός από τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν σαν επίσημη γλώσσα αλλά και από γερμανικές μειονότητες σε άλλες γειτονικές χώρες.

9. Ιαπωνικά (123.000.000)
Οι περισσότεροι ομιλούντες την ιαπωνική είναι κάτοικοι Ιαπωνίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες στην Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στα νησιά Παλάου.

8. Πορτογαλικά (220.000.000)
Αν και μικρή χώρα η Πορτογαλία, η γλώσσα της είναι ευρύτατα διαδεδομένη λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας αλλά και σε χώρες της Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο ή του Ινδικού όπως το Ανατολικό Τιμόρ.

7. Bengali (250.000.000)
Χρησιμοποιείται κυρίως στο Μπαγκλαντές αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

6. Ρωσικά (250.000.000)
Επίσημη γλώσσα, εκτός από τη Ρωσία, στις περισσότερες δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλο πλήθος ρωσώφωνων ζουν στην Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

5. Αραβικά (440.000.000)
Ομιλούνται -σε διάφορες παραλλαγές- σε όλες τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Είναι επίσημη γλώσσα σε 26 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

4. Αγγλικά (450.000.000)
Είναι επίσημη γλώσσα σε όλες τις χώρες της Βρετανικής κοινοπολιτείας και η περισσότερο ομιλούμενη στον πλανήτη, αν υπολογίσουμε και όσους τη χρησιμοποιούν σαν δεύτερη γλώσσα.

3. Hinti-Urdu (490.000.000)
Παρόλο που η Ινδία έχει πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, η παρουσία πολλών διαλέκτων οδηγεί την κύρια γλώσσα στη χρήση από λιγότερο από το μισό του πληθυσμού! Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν. Η hinti είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία ενώ η urdu στο Πακιστάν. Ωστόσο είναι απόλυτα συγγενείς γλώσσες και μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σαν μία.

2. Ισπανικά (500.000.000)
Μια ακόμη γλώσσα που οφείλει τη διάδοσή της στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής τα ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιλά ισπανικά.

1. Κινεζικά (1.025.000.000)
Συγκεκριμένα η μανδαρίνικη διάλεκτος ( αναφέρονται σαν κινεζικά μόνο από τους μη ομιλούντες την κινεζική), καθώς στην Κίνα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι με δεύτερη πιο γνωστή τα καντονέζικα.