Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε Κύπρο και Αιγαίο και ετοιμάζεται να βγάλει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, σημειώνοντας ότι «εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά».

Μιλώντας στο Θέμα Fm, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «δείγμα αδυναμίας τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία» ρωτήθηκε τι θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Γιαβούζ να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου.

«Τι θα πούμε, ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;» ήταν η ερώτηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο. «Ποια είναι η βασική διαφορά  ανάμεσα στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μία ρητορική ερώτηση για να την απαντήσει ο ίδιος. «Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση, δε, ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «η θέση μας είναι πάντοτε αυτή. Η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της. Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Όσον αφορά το τι θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο κείμενο συμπερασμάτων του Γενικού Συμβουλίου της Τρίτης είπε ότι «είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «δεν προσδιορίζονται μέτρα για να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση» και σημείωσε ότι «πέρα από τα μέτρα το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη».