Χρηστικά αντικείμενα εκ των ων ουκ άνευ για την καθημερινότητά μας, σπουδαίες τεχνολογικές ανακαλύψεις, ευρεσιτεχνίες που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας. Ακόμα και μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία…

Σήμερα όλα αυτά θεωρούνται δεδομένα, ωστόσο υπήρξε μια εποχή -στο ξεκίνημά τους- που δέχθηκαν τόσο έντονη αμφισβήτηση από κάποιους φωστήρες οι οποίοι μετά πλήρους βεβαιότητος προεξοφλούσαν την αποτυχία τους.

Ωστόσο ήλθε η πραγματικότητα να διαψεύσει τους «προφήτες», γελοιοποιώντας τους σε αρκετές περιπτώσεις. Ποιοός θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί τον κόσμο χωρίς αυτά; Τι θα γινόταν άραγε αν οι άνθρωποι που είχαν την έμπνευση αποθαρρύνονταν και έβαζαν στο συρτάρι τις ιδέες τους. Ή αν πάλι, κάποιοι σπουδαίοι καλλιτέχνες πείθονταν από τους υπευθύνους δισκογραφικών εταιρειών και… άλλαζαν επάγγελμα; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε…

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

  • Το 1943, ο Τόμας Γουότσον, πρόερδρος της IBM προβλέπει μια παγκόσμια αγορά για «πιθανώς πέντε υπολογιστές». Χρόνια πριν η ΙΒΜ λανσάρει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή το 1981, η Xerox είχε ήδη επιτυχώς σχεδιάσει και χρησιμοποιήσει το πρώτο PC, αλλά αποφάσισε να επικεντρωθεί στην παραγωγή φωτοτυπικών μηχανημάτων. Βέβαια, λίγα χρόνια πριν, η ΙΒΜ είχε προβλέψει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν περισσότερα από 5.000 φωτοτυπικά παγκοσμίως.

Τηλεόραση – ραδιόφωνο

  • Το 1894, ο φυσικός, μαθηματικός και μηχανικός Γουίλιαμ Τόμσον, πρώτος βαρώνος του Κέλβιν, προέβλεψε ως πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας ότι το ραδιόφωνο δεν θα είχε μέλλον!
  • Το 1927, κατά το απόγειο του βωβού κινηματογράφου, ο Χάρυ Μόρρις Γουόρνερ, της γνωστής κινηματογραφικής εταιρείας Warner Brothers, αναρωτήθηκε «ποιός θα ήθελε να ακούει τους ηθοποιούς να μιλάνε;»
  • Το 1936, ο εκδότης του περιοδικού Radio Times, Ρεξ Λάμπερτ, δήλωνε «η τηλεόραση δεν θα παίξει κανένα ρόλο στη ζωή μας.»

Μεταφορές

  • Στις αρχές του 20ου αιώνα, «ειδικοί» της εποχής είχαν προβλέψει ότι η παγκόσμια αγορά θα έχει χώρο για μόλις 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, επειδή «ο κόσμος θα ξέμενε από οδηγούς».
  • Ο Ιρλανδός επιστήμονας, δρ. Ντιονίσιους Λάρντνερ (1793 – 1859) δεν πίστευε ότι τα τρένα μπορούν να γίνουν πολύ ταχύτερα. Είχε γράψει μάλιστα πως «τα ταξίδια με τρένο σε υψηλές ταχύτητες δεν είναι πιθανά, γιατί οι επιβάτες θα πεθάνουν από ασφυξία».
  • Ο Χένρι Φορντ είχε απορρίψει απέρριψε την πατέντα του περίφημου Φολκσβάγκεν Μπήτλ που του προσφέρθηκε δωρεάν, λόγω… κακού σχεδιασμού.

Μόδα

  • Προξενεί εντύπωση, αλλά το 1966 η περίφημη σχεδιάστρια Coco Chanel είχε πει για τις μίνι φούστες: «Πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο που δεν θα διαρκέσει».

Μουσική

  • Το 1954, ένας οργανωτής συναυλιών απέλυσε τον «βασιλιά» Έλβις Πρίσλεϊ λέγοντάς του το αμίμητο: «Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιστρέψεις στην οδήγηση φορτηγών».
  • Το 1962, η δισκογραφική εταιρεία Decca Records απέρριψε τους Beatles με το ακόμη πιο ανήκουστο: «Δεν μας αρέσει ο ήχος τους, και η κιθάρα είναι πλέον ξεπερασμένη στη μουσική.»

Πόλεμος

Ο στρατάρχης Ντάγκλας Χέιγκ αποτελεί μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην στρατιωτική ιστορία. Υπήρξε επικεφαλής των βρετανικών στρατευμάτων στη Μάχη του Σομ (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος), η πρώτη ημέρα της οποίας (1η ιουλίου 1916) αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο αιματοβαμμένη στην ιστορία του βρετανικού στρατού, με 19.240 νεκρούς και 35.493 τραυματίες.

Ωστόσο, έχει μείνει στην ιστορία και για την μνημειώδη «πρόβλεψή» του: «Κάποιοι ενθουσιώδεις μιλούν σήμερα για την πιθανότητα να εξαλειφθεί η χρήση του αλόγου και προφητεύουν ότι το άρμα μάχης, το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο θα εκτοπίσουν το άλογο από τους μελλοντικούς πολέμους. Είμαι βέβαιος ότι με την πάροδο του χρόνου θα βρίσκονται νέες χρήσεις του αλόγου -του καλοαναθρεμμένου αλόγου-, όπως συνέβαινε πάντα», είπε…

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος…

  • Το 1899, ο Τσαρλς Χ. Ντιούελ, επίτροπος του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, διαβεβαίωσε τον τότε πρόεδρο Μακ Κίνλεϋ πως… «ό,τι μπορεί να εφευρεθεί έχει ήδη εφευρεθεί».