Χθες, 4 χρόνια μετά από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, μία εκ των σημαντικότερων δικαστικών διαδικασιών στην Ελλάδα και ίσως η σημαντικότερη μετά τη Μεταπολίτευση,  το τάγμα εφόδου της Νίκαιας μπήκε στην αίθουσα για απολογηθεί. Πρόκειται για τους πρώτους 18 κατηγορουμένους που απολογούνται για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, του μουσικού που πέθανε στα 34 του χρόνια στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά,  του ενεργού μέλους της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην τοπική Νίκαιας.

Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Η σημερινή ημέρα, είναι ειδικής σημασίας καθώς φαίνεται ότι η δίκη παίρνει σταδιακά τον δρόμο προς τον επίλογό της.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα, όταν συνελήφθησαν τα πρώτα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και δεκάδες στελέχη της. Μετά από την ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή 69 χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012. 1.109 σελίδες έκαναν την αρχή, χτίζοντας το κατηγορητήριο, το όπλο της Δικαιοσύνης απέναντι στα μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Τυπικά μέχρι σήμερα το δικαστήριο εξέτασε έναν τεράστιο όγκο στοιχείων που περιελάμβαναν τις δράσεις της οργάνωσης και σήμερα, στην 363η συνεδρίαση ξεκινά η αρχή του τέλους. Τι συνέβη όμως στο μεταξύ;

Ο χώρος, οι καθυστερήσεις και ο ρόλος της οικογένειας Φύσσα

Πολλά πρόσωπα, από διαφορετικούς κύκλους, τα οποία σχολιάζουν τη δίκη αναφέρουν ή καταγγέλλουν ακόμα ότι αυτή έχει αργήσει υπερβολικά να ολοκληρωθεί. Κάποιοι μάλιστα καταλογίζουν και σκοπιμότητες σε αυτήν την καθυστέρηση, αντίδραση που πυροδότησαν και οι αποφυλακίσεις των κατηγορουμένων λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου κράτησης. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της δίκης και ανθρώπους που την παρακολουθούν στενά από την περίοδο των συλλήψεων, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Όντως η δίκη καθυστέρησε στα πρώτη της στάδια. Το θέμα του χώρου διεξαγωγής της άργησε να επιλυθεί. Όταν ανακοινώθηκε  η διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού, υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως λόγω του σημείο και των συνθηκών. Με την αλλαγή της κυβέρνησης υπήρξε κάποιου είδους «ελπίδα» ότι θέμα θα λυθεί, με παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης  προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες. Αυτό όμως δεν έγινε.  Η λύση δε βρέθηκε παρά μόνο μετά από παρέμβαση της οικογένειας Φύσσα. Η  Μάγδα Φύσσα κάλεσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβουν και τελικά, λίγες μέρες μετά, ανακοινώθηκε ότι η δίκη θα διεξαχθεί στο Εφετείο Αθηνών.

Ρόλο στην καθυστέρηση έπαιξε επίσης ότι τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου -πλην της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη- δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές τους υπηρεσίες, πράγμα το οποίο συνέτεινε περαιτέρω στην αδυναμία συχνής διεξαγωγής της δίκης. Επίσης η μεγάλη διάρκεια της δίκης μέχρι σήμερα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο όγκος της δικογραφίας είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όπως προκύπτει από τη συνεκδίκαση και συνεξέταση πολλών αποδιδομένων εγκληματικών πράξεων. Το κομμάτι αυτό ωστόσο έχει αποδειχθεί ορθό, παρά την καθυστέρηση, καθώς η κρισιμότητα της υπόθεσης βασίζεται στην απόδειξη των στοιχείων της κατηγορίας της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι η υπεράσπιση έχει πολλάκις προσπαθήσει να «παίξει καθυστερήσεις» επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες.

Πότε θα τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής;

Πλέον, κατά τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη, αλλά και ανθρώπους που την παρακολουθούν εδώ και 4 χρόνια, η δίκη δεν καθυστερεί πλέον. Αντιθέτως κινείται με καλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο στην υπόθεση των αλιεργατών Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84 εκτίμησε ότι η κατάθεση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και ότι η δίκη θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020.

«Δικάζεται η Χρυσή Αυγή. Μας αφορά όλους»

Χθες, η Μάγδα Φύσσα είδε τον Γιώργο Ρουπακιά να μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου για να απολογηθεί για τη δολοφονία του γιου της, η οποία έγινε το 2013. Η κ. Φύσσα ήταν παρούσα σε κάθε δικάσιμο. Βρισκόταν στις καρέκλες του ακροατηρίου κάθε φορά που συνεδρίαζε το δικαστήριο, ζητώντας δικαιοσύνη και καμιά φορά, όπως έχει πει και η ίδια, είναι μόνη της στο δικαστήριο. «Δικάζεται η Χρυσή Αυγή. Αφορά όλους μας και όλα, δε θα ήμασταν μόνο εκεί για τη δολοφονία, αλλά και για τα υπόλοιπα αδικήματα και για συμπαράσταση στους ανθρώπους. Όλα ξεκινούν από την παιδεία. Είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να γνωρίζουν τι σημαίνει φασισμός», είχε δηλώσει η κ. Φύσσα. Σήμερα λοιπόν, η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Ι. Αγγος παραδέχθηκε ότι ειδοποίησε τα τάγματα εφόδου ότι ο Φύσσας και η παρέα του ήταν στο συγκεκριμένο σημείο στη Νίκαια. Πρόκειται για μια απολογία – βόμβα καθώς δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι για καυγά και δεν ήταν μια τυχαία συμπλοκή.