ΔΕΗ: Λείπουν 2,2 δισ. ευρώ για να σταθεί στα πόδια της
Η νάρκη που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη κυβέρνηση απειλεί την αγορά, την εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα
- Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Λονδίνο: Βίντεο σοκ δείχνει την κακοποίηση παιδιών με αυτισμό μέσα στο σχολείο
- Κασσελάκης: Δεν θα συνεργαστώ με Μητσοτάκη, σέβομαι τον Ανδρουλάκη – Θα έμπλεκα ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Η οικονομία «ανθεί» αλλά οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι - Κάτι πάει πολύ λάθος
Μαύρη τρύπα εσόδων 2,2 δισ. ευρώ στερεί στη ΔΕΗ πολύτιμη ρευστότητα για τη βιωσιμότητά της και τις αναγκαίες επενδύσεις της τριετίας 2019 – 2021 προκειμένου να μετασχηματιστεί και να σταθεί ανταγωνιστικά στο νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νάρκη που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη κυβέρνηση απειλεί την αγορά, την εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα με δεδομένο το μέγεθος της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ μετά τις ζημιές 903 εκατ. ευρώ το 2018 συνεχίζει τη ζημιογόνο πορεία της και το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πηγές θέλουν τις ζημιές να ανέρχονται σε 256 εκατ. ευρώ.
«Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αποκαλύπτουν το «τριφασικό» σχέδιο διάσωσης και επαναφοράς σε αναπτυξιακή τροχιά της ΔΕΗ που έχει ετοιμάσει η ΝΔ στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ειδικότερα, η «μαύρη τρύπα» των 2,2 δισ. ευρώ προκύπτει από την έκθεση που έκανε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος S&P τον περασμένο Νοέμβριο. Ο S&P σημειώνει την υποχρέωση που έχει αναλάβει η δημόσια εταιρεία να παραχωρήσει το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, να ρίξει το μερίδιό της στην αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019 και να αναζητήσει έσοδα από άλλες πηγές δραστηριότητας, όπως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το διάστημα 2019 – 2021.
Εσοδα τα οποία δεν διαθέτει η δημόσια εταιρεία για να κάνει αυτές τις δαπάνες ούτε ακόμη και με πρόσθετο δανεισμό. Επιπλέον, ο οίκος S&P σε πρόσφατη έκθεσή του, τον Απρίλιο, εκτίμησε ότι η ρευστότητά της είναι εξασφαλισμένη μόνο για 12 μήνες (435 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα και άλλα 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα από πιστωτικές γραμμές).
-Γιατί απειλεί την αγορά και την εθνική οικονομία η νάρκη της ΔΕΗ που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
-Ποιο είναι το σχέδιο διάσωσης της ΝΔ για τη ΔΕΗ;
-Πώς θα αναζητηθούν τα έσοδα;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις