Σε μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου αναδεικνύεται η υπόθεση του «Ρασπούτιν» στη Δικαιοσύνη, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Στο δικαστικό χώρο επικρατεί αναβρασμός κι ένας εμφύλιος που κάνει κακό. Το ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι στην κυβέρνηση πλέον προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τις καταγγελίες, τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Novartis κι αν υπήρξε παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε τις πολιτικές διώξεις σε βάρος πρώην πρωθυπουργών και υπουργών.

Οπως αναφέρουν τα «Νέα», ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε στο κάδρο με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis (το όνομά του περιλαμβάνεται στους πέντε φακέλους που ακόμα παραμένουν εκκρεμείς στην Εισαγγελία Διαφθοράς), από την πρώτη στιγμή είχε στραφεί με μήνυσή του προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το περασμένο Σάββατο, ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ταυτοποίησε τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν στο πρόσωπο του Παπαγγελόπουλου.

Οταν στη διάρκεια συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο CNN.gr τού ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Σαμαρά, ότι ο Ρασπούτιν στην υπόθεση Novartis είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εκείνος αντί άλλης απάντησης έδειξε προς την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ’ αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά».

Αποστάσεις

Αποστάσεις όμως από το θέμα αυτό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και δικαστικής επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, κράτησε και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αποφεύγοντας κάθε δήλωση στήριξης του αναπληρωτή υπουργού. Ο Καλογήρου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, περιορίστηκε στην ανάδειξη του θεσμικού ζητήματος που έχει ανακύψει προκαλώντας έντονους κλυδωνισμούς στον δικαστικό χώρο, απέφυγε να αναφέρει ή έστω να φωτογραφίσει οποιονδήποτε από όσους σχετίζονται με όλα όσα συμβαίνουν, ακόμα κι αν το πρόσωπο αυτό είναι ο «συγκάτοικός» του στο ίδιο υπουργείο.

«Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες δεν τιμά τη Δικαιοσύνη. Η ίδια οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η αντιδικία που υπάρχει μεταξύ δικαστικών λειτουργών σε σχέση με δικονομικές ενέργειες που έχουν γίνει» σχολίασε. «Η Δικαιοσύνη έχει τον τρόπο και τα μέσα να θεραπεύσει, να αποκαταστήσει και να λήξει αυτή τη συζήτηση γιατί πληγώνει τη Δικαιοσύνη στα μάτια των ίδιων των πολιτών» πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς πάντως να κάνει ονομαστική αναφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Από την πλευρά του πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, υπερασπιζόμενος εαυτόν και στέλνοντας μηνύματα σε όλους εκείνους που «συνηθίζουν διαρκώς να ασχημονούν», ξεκαθαρίζει ότι «Ρασπούτιν στον χώρο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σήμερα».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προχώρησε σε προσωπική, γραπτή δήλωση, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά: «Στο παρελθόν δεν ξέρω. Ενδεχομένως να υπήρξε και Ρασπούτιν και Μεσσαλίνα και δεν ξέρω τι άλλο. Υπάρχει μόνο προσπάθεια κάποιων να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να συγκαλύψουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες» αναφέρει και προσθέτει ότι τόσον καιρό είχε επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, αλλά «όσοι παρερμήνευσαν τη σιωπή μου θα «απολαύσουν» τώρα τα λόγια μου και τα γραπτά μου». Προαναγγέλλει δε ότι «θα με αναγκάσουν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη για να αποκαλύψω και να αντιμετωπίσω θεσμικά τους πραγματικούς σκευωρούς, τους παρανοϊκούς κακοήθεις συκοφάντες, τις μεθόδους και τα όργανα του παρακράτους που χρησιμοποιούν».

Πάντως, και η εβδομάδα που ξεκινά προοιωνίζεται να είναι καυτή, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος έχει καταγγείλει μεθοδεύσεις στην υπόθεση της Novartis, αποδίδοντας κεντρικό ρόλο στον «Ρασπούτιν», με την τελευταία αναφορά του επισημαίνει ότι έχει να καταθέσει πολλά και ενδιαφέροντα. Ωστόσο έχει ζητήσει να εξεταστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 για να «λάμψει η αλήθεια», όπως χαρακτηριστικά έχει πει διευκρινίζοντας πως δεν έχει σκοπό να αποφύγει την ένορκη εξέτασή του στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας με αφορμή τις δικές του καταγγελίες περί Ρασπούτιν.

Εμφύλιος

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής και το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση μέσω των αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είχε διατελέσει και επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς που ερευνά την ουσία της υπόθεσης της Novartis, φανερώνουν – σύμφωνα με τις περιγραφές του – ένα άγνωστο παρασκήνιο σχετικά με τους χειρισμούς συναδέλφων του αλλά και τον ρόλο που αποδίδεται στον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν».

Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός να διατυπώνει αρχικά στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου και εν τέλει δημόσια τη φράση «Εγώ δεν θα πάω στη φυλακή για τη Νοvartis». Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι εισαγγελείς όλων των βαθμίδων, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για τη διερεύνηση μιας μεγάλης υπόθεσης με οικονομικό αντικείμενο, όπως είναι αυτή της Novartis, να καταθέτουν εκατέρωθεν αναφορές με βαριές καταγγελίες, προκαλώντας ποινικές και πειθαρχικές έρευνες. Κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι το κέντρο βάρους σε μια τέτοια υπόθεση από την ουσία της να έχει μετατοπιστεί σε διερεύνηση καταγγελιών που δίνουν την εικόνα εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ εισαγγελικών λειτουργών.

Οσοι έχουν να αποκαλύψουν σημεία και τέρατα που συνιστούν αξιόποινες πράξεις δεν χρειάζεται να περιμένουν κλήση από τον εισαγγελέα, αναλαμβάνουν το βάρος της απόδειξης και εμφανίζονται αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη» ήταν ο αντίλογος ανώτατων δικαστικών λειτουργών που παρακολουθούν έκπληκτοι τα τεκταινόμενα, με φόντο πάντα τη περίφημη υπόθεση της Novartis.

Και ενώ η κατάθεση Αγγελή, όποτε κι αν αυτή τελικά γίνει, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζεται να έχει στοιχεία ικανά για να βγάλει τη μάσκα από τον «κ. Ρασπούτιν», τα τελευταία 24ωρα, πριν ακόμα από την αίτηση εξαίρεσής της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έβγαλε από το αρχείο τις μηνύσεις τριών πολιτικών προσώπων που είχε αρχειοθετήσει ο Ιωάννης Αγγελής και τώρα ζητούσε την ανάσυρσή τους. Πρόκειται για τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις οποίες κατήγγειλαν από τότε σκευωρία σε βάρος τους.

«Ο κ. Αγγελής θα μπορούσε να είχε ζητήσει την ανάσυρσή τους είτε από την περίοδο που ήταν επόπτης των Εισαγγελέων Διαφθοράς και διαπίστωσε μια σειρά από αντιδικονομικές ενέργειες – κατά τα καταγγελλόμενα -, είτε μετά την παραίτησή του από τη θέση αυτή. Γιατί περίμενε να μεσολαβήσει τόσο μεγάλο διάστημα, αφού τα νέα στοιχεία που επικαλείται τα περιελάμβανε και στις αναφορές του;» σχολίαζαν δικαστικές πηγές.

Το κομμάτι αυτό, για την τύχη τελικά των μηνύσεων και αν αυτές θα πρέπει να διαβιβαστούν ή όχι στη Βουλή, η ανώτατη εισαγγελέας το ανέθεσε στη συνάδελφό της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία και στο παρελθόν έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις.

Η κυρία Θεοδώρου θα κρίνει αν τα νεότερα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Αγγελής είναι ικανά να αλλάξουν την πορεία της αρχειοθέτησης των συγκεκριμένων μηνύσεων. Σε περίπτωση μάλιστα που κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά συνιστούν νέο αποδεικτικό υλικό, έχει το δικαίωμα – όπως είχε και ο κ. Αγγελής – να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες τους πολιτικούς – μηνυτές.

Ολα δείχνουν ότι το δικαστικό «σίριαλ Νοvartis» συνεχίζεται… «Αυτά που συμβαίνουν εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ασχολούνται με τις δικαστικές εξελίξεις για τη Novartis στη χώρα μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει… Τι μήνυμα στέλνουμε στους πολίτες με όλα αυτά που παρακολουθούμε εδώ και καιρό;» έλεγε ανώτατος λειτουργός της Θέμιδος.