Πρέβελη Ρεθύμνου: Στις ακτές του Λιβυκού πελάγους
Στη νότια ακτογραμμή του Ρεθύμνου, στις ακτές του Λιβυκού πελάγους και σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκεται η περιοχή όπου είναι χτισμένα τα δύο κύρια κτιριακά συγκροτήματα της μονής Πρέβελη
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Στη νότια ακτογραμμή του Ρεθύμνου, στις ακτές του Λιβυκού πελάγους και σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου, βρίσκεται η περιοχή όπου είναι χτισμένα τα δύο κύρια κτιριακά συγκροτήματα της μονής Πρέβελη: η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Κάτω Μονή) και η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Πίσω Μονή).
Σε μικρή απόσταση από τις μονές, η ονομαστή λίμνη Πρέβελη, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, δίνει ξεχωριστό χρώμα στην περιοχή και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.
Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστή ως Κάτω Μονή, είναι χτισμένη σε εύφορη περιοχή, κοντά στον Κουρταλιώτη (Μεγάλο ποταμό). Εξαιτίας της θέσης και του πλούτου του το μοναστήρι καταστράφηκε και λεηλατήθηκε επανειλημμένα. Η είσοδος στα ερειπωμένα κτίσματα της μονής δεν επιτρέπεται.
Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η λεγόμενη Πίσω Μονή, αγναντεύει το αχανές Λιβυκό πέλαγος από το γυμνό ύψωμα στο οποίο είναι σκαρφαλωμένη, προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στους προσκυνητές.
Η ανδρική μονή, που ιδρύθηκε το 16ο ή το 17ο αιώνα, οφείλει σύμφωνα με μια εκδοχή την ονομασία της σε ένα φεουδάρχη ονόματι Πρέβελη, που αφιέρωσε στη μονή το φέουδό του, μαζί με το εκκλησάκι του Aγίου Iωάννη που βρισκόταν μέσα σε αυτό. Η ιστορική μονή αποτέλεσε θρησκευτικό, πνευματικό – καλλιτεχνικό και επαναστατικό κέντρο επί Τουρκοκρατίας.
Το καθολικό της μονής, δίκλιτο κτίσμα, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εγκαινιάστηκε το 1837 και φέρει τέμπλα και εικόνες του 1840-1841. Στη μονή φυλάσσονται εικόνες 17ου-19ου αιώνα, που προέρχονται από το καθολικό της, τα διάφορα ξωκλήσια και το καθολικό του Προδρόμου.
Στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης εκτίθενται ιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά αντικείμενα, σταυροί, ευαγγέλια και άλλα πολύτιμα κειμήλια, κυρίως του 18ου και του 19ου αιώνα.
Συνεχίζοντας στο δρόμο προς τη θάλασσα και ακολουθώντας μονοπάτια, οι ταξιδιώτες φθάνουν στη λίμνη Πρέβελη, στις εκβολές του Κουρταλιώτη ή Μεγάλου ποταμού (τα νερά του προέρχονται από το φημισμένο Κουρταλιώτικο φαράγγι).
Η περιοχή είναι κατάφυτη από φοινικόδεντρα, ενώ τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης προσφέρονται είτε για κολύμπι είτε για μια ρομαντική βόλτα με βάρκα.
Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού οι φυσιολάτρες ανακαλύπτουν μικρές λίμνες και καταρράκτες, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον.
*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο (πλην της κεντρικής) προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο της μονής Πρέβελη (preveli.org).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις