ΚΕΘΕΑ: Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις εξαρτήσεις των Ελλήνων
Τα απολογιστικά στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2018 επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά πρόσωπα του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία.
Σε 14.867 ανέρχονται οι εξυπηρετούμενοι για το 2018 από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ για διάφορες μορφές εξάρτησης, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού όπως παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου. Το 1/3 από τους εξυπηρετούμενους ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης/εξάρτησης.
Τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018 επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά πρόσωπα του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία. Στα προγράμματά του για τα ναρκωτικά απευθύνονται χρήστες ηρωίνης (41%), κάνναβης (36%), κοκαΐνης (12%) και άλλων ουσιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, αλλά και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Συγχρόνως, 1 στους 5 από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.
Σχέδια για νέες μονάδες απεξάρτησης
Την επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και ενισχύει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει συνολικά 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει. Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.
Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα ‘Αμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
«Με αυτή την απολογιστική συνέντευξη εκπληρώνουμε την υποχρέωσή μας για διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία. Στόχος μας είναι να δώσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του ΚΕΘΕΑ , τη θεραπεία , την πρόληψη, την εκπαίδευση και την έρευνα αλλά και τον σχεδιασμό για νέες υπηρεσίες σε νέες περιοχές της χώρας το επόμενο διάστημα. Το 2018 το σύνολο των ανθρώπων που υποστηρίχθηκαν από το ΚΕΘΕΑ ήταν κάτι λιγότερο από 15.000. Ο κύριος κορμός αυτών των υπηρεσιών απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών ακολουθώντας μία πολυδιάστατη ψυχοκοινωνική προσέγγιση», επισήμανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.
Απολογισμός σε δράσεις πρόληψης, εκπαίδευσης και ενημέρωσης
Εκτός από το έργο του στη θεραπεία, το ΚΕΘΕΑ καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων. Μέσα στο έτος, 21.605 άτομα, μαθητές, γονείς και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του οργανισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Επιπλέον, στο κρίσιμο για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πεδίο της εκπαίδευσης επαγγελματιών, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος 1.140 ώρες εκπαίδευσης σε 1.604 συμμετέχοντες.
Για την προσπάθεια και τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ μίλησε και το μέλος του ΔΣ του οργανισμού, Νίκος Κωνσταντάρας τονίζοντας ότι: «Το τελευταίο διάστημα το ΚΕΘΕΑ καταβάλλει σημαντική προσπάθεια να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες μέσα από τη μόνη αναπτυξιακή διέξοδο που του δίνεται δεδομένης της παρούσας οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας και της συνεχιζόμενης έλλειψης εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από τον ΚΕΘΕΑ νέες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, 12 πολυδύναμα κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, 10 κινητές μονάδες, 5 προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, 2 κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, 2 μονάδες άμεσης πρόσβασης με κινητές μονάδες για ενεργούς χρήστες ουσιών, εξειδικευμένες μονάδες για το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια και τα άτομα με διπλή διάγνωση (εξάρτηση και ψυχιατρική διαταραχή)».
Προβλήματα με τη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις προσωπικού
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επισήμαναν ότι η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδούμενα προγράμματα. Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, τα προγράμματα αυτά έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται ακριβώς τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.
Ανάγκη παραμένει, όπως τόνισαν, η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός υπογράμμισε: «Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας οργανισμός πρότυπο τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που συνεχίζει να περνάει η χώρα και των ιδιαιτεροτήτων που έχει ο χώρος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Κάθε φορά προσπαθούμε -και το ΚΕΘΕΑ και θέλω να πιστεύω και εμείς ως πολιτεία – να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όσα εργαλεία χρηματοδοτικά διαθέτουμε , είτε αυτά είναι μέσα ενίσχυσης του προσωπικού είτε με τακτική χρηματοδότηση είτε με έκτακτη χρηματοδότηση με τη μορφή αξιοποίησης πόρων από το ΕΣΠΑ. Προφανώς οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι ασύμμετρες σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουμε». Ακόμη, ο κ. Βαρδαρός, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια όσο μπορούμε, είναι μία προσπάθεια δύσκολη. Η εξάρτηση είναι μία δύσκολη ιστορία και εμείς στηρίξαμε αυτά τα χρόνια την παρέμβασή μας σε ένα τετράπτυχο που προσπαθεί να ενισχύσει και το κομμάτι της πρόληψης και το κομμάτι της μείωσης βλάβης και το κομμάτι της θεραπείας και βεβαίως και το κομμάτι της επανένταξης. Αυτό το τετράπτυχο είναι αξιακά στον πυρήνα της πολιτικής που επιλέξαμε να ασκήσουμε αυτά τα χρόνια. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του».
Η στήριξη του ΚΕΘΕΑ απέναντι στην υποχρηματοδότηση βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψηφίου βουλευτή στην Α’ Αθήνας, Νίκου Σοφιανού, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να στηριχθεί το ΚΕΘΕΑ απέναντι στην υποχρηματοδότηση, απέναντι στη συρρίκνωση, γιατί το μοντέλο της ανακύκλωσης των εργαζομένων ειδικά σε αυτό το χώρο δεν είναι μόνο προβληματικό. Πρέπει να στηριχθούν τα κέντρα πρόληψης και ταυτόχρονα πρέπει να επεκταθούν οι δομές του ΚΕΘΕΑ, οι προσπάθειες που κάνει με τη σωστή προσέγγιση και φιλοσοφία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και προγράμματα δράσης για να στηριχθούν οι ανάγκες που έχουν οι συνάνθρωποί μας και καθημερινά τους βλέπουμε στην Αθήνα». «Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο σε μία λογική η οποία καλλιεργεί και εθίζει ειδικά τη νεολαία στη λογική της ψυχαγωγικής χρήσης του χασίς. Δεν είναι κάτι που το βγάζουμε από το μυαλό μας, το βλέπουμε καθημερινά», κατέληξε ο κ. Σοφιανός.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν, να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των 50 προσλήψεων θεραπευτών στον Οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν χρονίζοντα κενά στον κύριο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει