Προκλητικός χωρίς όρια ο Ερντογάν: Ας λέει ό,τι θέλει ο Τσίπρας, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις
Στη δήλωσή του, ο Ερντογάν δεν ανέφερε συγκεκριμένα αν εννοεί γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ή στο Καστελόριζο, εγείροντας νέα ερωτήματα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Αγκυρα το επόμενο διάστημα
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Ανεβάζει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στην περιοχή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν ο παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ», εμμένοντας στη στάση του με αναφορά μάλιστα στις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει η Αγκυρα στην περιοχή.
«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε ο Ερντογάν.
«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
Τι είχε πει ο Τσίπρας
Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο την είχε προειδοποιήσει να μην σκεφτεί καν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο Καστελόριζο. «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της».
«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί» σημείωσε.
Στραμμένα τα βλέμματα στη συνάντηση με τον Τραμπ
Στη δήλωσή του, ο Ερντογάν δεν ανέφερε συγκεκριμένα αν εννοεί γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ή στο Καστελόριζο, εγείροντας νέα ερωτήματα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Αγκυρα το επόμενο διάστημα.
Αυτή μπορεί να θεωρηθεί μάλιστα και ως η πρώτη αντίδραση του τούρκου προέδρου μετά την εκλογική συντριβή στην Κωνσταντινούπολη, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί για ακόμη μια φορά να εξάγει την κρίση που βιώνει στο εσωτερικό της χώρας του και να εστιάσει το ενδιαφέρον στα ελληνοτουρκικά.
Τα βλέμματα ωστόσο τώρα -ακόμη και της ελληνικής πλευράς- είναι στραμμένα στην επικείμενη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη σύνοδο των G20, όπου η στάση του πλανητάρχη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα έκβαση των κινήσεων της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Όπως φαίνεται πάντως, οι οιεσδήποτε -προς το παρόν- πιέσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Αγκυρα από τον στρατηγικό της στόχο να τοποθετηθεί ως ισότιμος εταίρος στο ενεργειακό τοπίο της Αν. Μεσογείου.
Συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία το «Γιαβούζ»
Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο DHA, το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα, το πρακτορείο μετέδιδε ότι το πλοίο παρακολουθούσαν οι λουόμενοι από τα παράλια.
Πρόκειται για γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 230 μέτρων, πλάτους 36 μέτρων ενώ το ύψος του πύργου του είναι 103 μέτρα, σύμφωνα με το DHA. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης γεώτρησης 12 χιλιάδων 200 μέτρων βάθους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις