Αποστολάκης σε Ακάρ: Δεν θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, ωστόσο δεν υποχωρούμε
«Επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο έλληνας υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση με τον Ακάρ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα τάχθηκε κατά τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στη σκιά του σκηνικού έντασης που έχει στήσει η Αγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά των αντιδράσεων -ακόμη κι εντός του Πενταγώνου- για τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο έλληνας υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση με τον Ακάρ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε, δε, πως «επιθυμούμε την αποφυγή έντασης».
Η ελληνική πλευρά, όπως αποδεικνύουν και οι σημερινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού, στοχεύει αφενός στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα και αφετέρου στην επισήμανση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
«Αυτό το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης. «Για τις συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων» είπε, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να δεσμευθεί.
Πιστεύω όμως, πρόσθεσε, ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. «Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια, αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις» κατέληξε.
Κρεσέντο προκλήσεων
Στην αντίπερα όχθη πάντως, τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν το μπαράζ προκλήσεων.
Τελευταίο «χτύπημα» αυτό του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος προχώρησε σε εμετικές δηλώσεις, λέγοντας πως, αν ο Τσίπρας συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, θα «θαφτεί μέσα στη θάλασσα» και «θα μάθει από τους παππούδες του που τους πετάξαμε στη θάλασσα», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «κουτσή πάπια».
«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Ο Τσίπρας δήλωσε προκλητικά ότι αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει τίμημα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να κοιτάξει την ιστορία του. Θα πρέπει να λάβει μαθήματα από τους παππούδες του που τους πετάξαμε στη θάλασσα. Αν δεν τα πάρει, τότε πρέπει να είναι ήδη έτοιμος να γκρεμοτσακιστεί και να θαφτεί μέσα στη θάλασσα και να τον καταπιεί η θάλασσα. Δεν γνωρίζουμε Έλληνες, Ξέλληνες, όπου είναι να πάμε, θα πάμε. Θα συντρίψουμε όποιον μπαίνει στον δρόμο μας» πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.
Θερμή υποδοχή στο «Γιαβούζ»
Αντίστοιχο σκηνικό -αυτή τη φορά σε επίπεδο πράξεων- επικρατεί πάντως και στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχει εισέλθει το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Οπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα «sabah.com.tr», η άφιξη του «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο έτυχε «θερμής υποδοχής» από τουρκικά F-16, τα οποία έσπευσαν να πραγματοποιήσουν πτήσεις – χαιρετισμού.
Μάλιστα, στο τουρκικό δημοσίευμα φιλοξενείται φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα τουρκικό μαχητικό να πετάει πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο.
Ο παράγοντας «Τραμπ»
Στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων πάντως καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ιαπωνία.
Εκεί, πέρα από το ζήτημα της παραλαβής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία που θα τεθεί, με τον ίδιο τον Ερντογάν να φαίνεται να επαναλαμβάνει πως η χώρα του «δεν θα κάνει βήμα πίσω», την ώρα που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί πως η Άγκυρα θα χάσει τα F-35 και να εξετάζει ενδεχόμενο κυρώσεων, θα συζητηθεί -έστω και έμμεσα ακόμη- και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Στην περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανιστεί ανυποχώρητος επιμένοντας στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, τότε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα οδηγηθούν στα άκρα, με τον τούρκο πρόεδρο να κάνει δεύτερες σκέψεις πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή, χωρίς πάντως να αποκλείεται το σενάριο μιας ακραίας αντίδρασης. Εάν τελικώς, όμως, η Τουρκία υποχωρήσει στην ιστορία των S-400, πιθανολογείται ότι θα ζητήσει ανταλλάγματα, κάποια εκ των οποίων θα έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις