Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτή πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, με ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να τη χαρακτηρίζουν κενή από πλευράς περιεχομένου και τον Γιώργο Κατρούγκαλο από την άλλη να μιλά για ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας που οδήγησαν την ΕΕ να περάσει από τα λόγια στην πράξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του One Channel, πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι επρόκειτο περισσότερο για σημειολογική και όχι ουσιαστική συνάντηση, η οποία ίσως να είναι και η τελευταία πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκαν αρκετά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Σε αυτό η απάντηση του υπουργείου ήταν θετική.

Η Πειραιώς εκτιμά πως δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα από πλευράς Τουρκίας, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε «ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να περάσει το κατώφλι της λογικής γιατί αυτό θα είναι κυρίως κακό για την ίδια του τη χώρα».

«Ανευθυνότητα και εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» καταλόγισε στην κυβέρνηση εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, διερωτάται: «Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου καταλήγει: «Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ έχει βούληση για μέτρα σε βάρος της Αγκυρας

«Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ΟΗΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση.

Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, κόντρα φαίνεται πως ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου και του ΕΣΡ, αφού το δεύτερο απεφάνθη πως εφόσον μιλήσουν στις κάμερες οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα μετρήσει ως προεκλογική εμφάνιση.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, κανένας από τους μετέχοντες να μην κάνει δηλώσεις κατά την έξοδό του.

Πηγή: onetv.gr