Καλοκαιρινό στιφάδο με μοσχάρι ή βοδινό και κολοκυθάκια
Αυτή την εποχή φτιάχνουμε στην Κρήτη ένα στιφάδο πιο ελαφρύ από το κλασικό. Στα αρκετά κρεμμύδια προσθέτουμε μικρά κολοκυθάκια και φρέσκια ντομάτα που δεν συνηθίζεται στην κλασική κρητική συνταγή, η οποία στην πιο παλιά της εκδοχή δεν περιείχε καθόλου ντομάτα. Το φτιάχνουμε τις περισσότερες φορές με βοδινό (η καλύτερη επιλογή) ή με μοσχάρι, αλλά δεν είναι άσχημο με χοιρινό ή κουνέλι.
Υλικά για 4-5 μερίδες
Προετοιμασία 20’ , Μαγείρεμα 1.30
1 κ. μοσχαράκι ή βοδινό για κατσαρόλα (σπάλα, ποντίκι, κ.λ.π.)
7-8 μέτρια κρεμμύδια
7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια
3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες, περασμένες από το σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά.
¾ -1 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. κόκκινο ή ροζέ κρασί
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
3-4 σκελίδες σκόρδο λυωμένες
2 -3 φύλλα δάφνης
μια πρέζα κύμινο
Αλάτι, πιπέρι,
Διαδικασία:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ένα από τα κρεμμύδια, κομμένο σε μικρά καρέ να τσιγαριστεί ελαφρά με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αλατίζουμε ελαφρά. Τα γυρίζουμε όταν ξεκολλάνε μόνα τους, να τσιγαριστούν απ’ όλες τις πλευρές.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε φέτες. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύεται μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Πάνω από τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ξύδι, το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.
Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό αν σιγομαγειρεύουμε… Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια χαραγμένα στα τέσσερα ή στα δύο κατά μήκος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα. Τελειώνουμε το φαγητό μαγειρεύοντας με ανοικτή την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.
Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγη ώρα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
- Μαρούβισμα στην Κρήτη λέμε το «ξεκούρασμα» του φαγητού για λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα. Η λέξη προφανώς έχει σχέση με το κρασί μαρουβά, παλαιωμένο κρασί της Δυτικής Κρήτης.
- Στην Κρήτη τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε το στιφάδο με μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες και όχι με μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου. Ειδικά αυτήν την εποχή είναι συνηθισμένα τα κρεμμύδια νέας εσοδείας.
- Στην περιοχή μας βάζουμε κύμινο σε όλα τα στιφάδα (με κρέας, με κουνέλι, με χταπόδι, με σουπιές κλπ).
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου