Επενδυτικά δικαστήρια για να τρέξουν πιο γρήγορα τα έργα
Ειδικά τμήματα θα εξετάζουν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα θέματα επενδύσεων, μεταξύ άλλων, το σχέδιο το οποίο έχει ήδη καταρτίσει το γαλάζιο επιτελείο
Ρητές κλειστές προθεσμίες στις διαδικασίες αδειοδότησης, ενιαίες αδειοδοτικές δομές, απόλυτη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, ηλεκτρονικές υπογραφές και ειδικά τμήματα δικαστηρίων τα οποία θα διεκπεραιώνουν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα όλες τις υποθέσεις επενδύσεων στην Ελλάδα προβλέπει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη καταρτίσει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο, εφόσον η Νέα Δημοκρατία συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%, ενώ εξίσου υψηλό βαθμό ετοιμότητας έχει και το σχέδιο απόλυτης ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του αρχηγού της ΝΔ και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συντονίζει τα σχέδια και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «σύντομα θα υπάρχει ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα, αρχαιολογικά, δασικά, χωροταξικά και με ένα κλικ ο κάθε επενδυτής θα μπορεί να εξακριβώσει πού μπορεί να χτίσει και πόσο».
Είναι μία από τις τομές του νομοσχεδίου, η οποία έρχεται να απαντήσει σε προβλήματα όπως το «δάσος» στο Ελληνικό και τα «αρχαία» στο λιμάνι του Πειραιά.
Το «δάσος» ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον χώρο όπου λειτουργούσε για δεκαετίες το αεροδρόμιο της Αθήνας και έβαλε ένα ακόμα εμπόδιο στην έναρξη υλοποίησης μιας επένδυσης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 85.000 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση εκτιμάται πως θα μπορούσε να προσθέσει αθροιστικά κατά την περίοδο υλοποίησης 2,4 μονάδες στο ΑΕΠ.
Τα αρχαία στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία ανέδειξε τον περασμένο Απρίλιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έβγαλαν κίτρινη κάρτα σε επενδύσεις συνολικού ύψους 612 εκατ. ευρώ από την Cosco, οι μισές από τις οποίες είναι υποχρεωτικές με βάση τη σύμβαση παραχώρησης η οποία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
-Πόσες επενδύσεις παραμένουν «κολλημένες« στις δικαστικές αίθουσες;
-Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των σταδίων αδειοδότησης;
-Τι χρειάζεται σύμφωνα με τον ΣΕΒ προκειμένου να κλείσει το επενδυτικό κενό που άφησε στην ελληνική οικονομία η πολυετής κρίση;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο
- Λος Αντζελες: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», λέει ο Μπάιντεν – Θα «την αντιμετωπίσουμε αν…»
- Βενεζουέλα: Θρίλερ με την απαγωγή ή μη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρία Ματσάδο
- Γερμανία: Επί 75΄ συζητούσαν «χωρίς αντίλογο» ο Μασκ με τη Βάιντελ στο Χ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μελόνι για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
- Βουλγαρία: Εθνικιστής ηγέτης ζητά την προσάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας
- Γουάν: Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Κίνα για την διαχείρισή του