Πία Κλεμπ : Βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν και δεν κάνει κανείς τίποτα
Mπροστά στα σιδερένια τείχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γεμίζουν τη Μεσόγειο πτώματα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν με όποια μέσα διαθέτουν. Για την Πία Κλεμπ αυτό σήμαινε να βγει στην πρώτη γραμμή ακόμα κι αν έπρεπε να ζήσει από κοντά όλη τη φρίκη του πολέμου που ακολουθούσε σαν ίσκιος τους ξεριζωμένους.
- Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Μαδούρο την ημέρα που ξαναορκίστηκε πρόεδρος - Δίνουν 25 εκατομμύρια δολάρια
- «Πάγο» σε επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο βάζει η κυβέρνηση
- Εκτελέστηκε δημόσια δήμαρχος στη Συρία, πιστός του καθεστώτος Άσαντ
- Ο Γιάννης Παπαδόπουλος παίζει τρεις διαφορετικούς ρόλους στην παράσταση «Αιαυτός»
Έγινε γνωστή ως η καπετάνισσα που σώζει πρόσφυγες στην Μεσόγειο, πηγαίνοντας κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ακροδεξιάς πολιτικής του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Ο λόγος για την 35χρονη Πία Κλεμπ η οποία κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 20 χρόνων, με την κατηγορία ότι βοηθά και υποκινεί την παράνομη μετανάστευση.
H εκστρατεία #freePia που έχει στόχο τη συγκέντρωση πόρων ώστε να καλυφτούν τα δικαστικά έξοδα της και του πληρώματος της έγινε μέσα σε λίγες μέρες viral. Βρέθηκε στην Αθήνα μόλις για μία μέρα για να συμμετάσχει στο 22ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, όπου μίλησε για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη διαχείριστου προσφυγικού.
Ήταν πριν από εφτά χρόνια όταν η Πία αποφάσισε να πάει στα καράβια, ξεκινώντας ως ακτιβίστρια, που πολεμούσε αρχικά, τότε, για τα δικαιώματα των ζώων και συγκεκριμένα κατά του παράνομου κυνηγιού φαλαινών, με την οργάνωση Sea Shepherd.
Έκτοτε, η ζωή της είναι στη θάλασσα.
Εξηγώντας την απόφασή της και το πως ξεκίνησε τη δράση της η Πία εξηγεί πως θεωρεί τον εαυτό της μια από τις «προνομιούχες ευρωπαίες για τις οποίες οι κυβερνήσεις χτίζουν φρούρια» για να τους προστατέψουν. Πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ πιο φρικτό πράγμα από το να πεθαίνεις και να σε αφήνουν αβοήθητο».
«Δε μιλάμε μια φυσική καταστροφή», μου εξηγεί, «μιλάμε για μια πολιτική. Είναι μια καταστροφή στην οποία έχει συμβάλει ανθρώπινο χέρι».
«Δε γίνεται να λες ότι δεν ξέρεις»
Η πρώτη διάσωση της Πία ήταν πριν από 2 χρόνια, στη Μεσόγειο, και όπως λέει και η ίδια δεν υπήρξε στιγμή που να ένιωσε φόβο. «Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένη για το τι πρόκειται να κάνουμε. Είχα μιλήσει με κόσμο και είχα διαβάσει για τις δράσεις που πρόκειται να ακολουθήσουμε».
Δεν υπήρχε κάποια στιγμή ιδιαίτερης έκπληξης, μου λέει η ίδια.
«Το γεγονός ότι άνθρωποι αφήνονται από τις κυβερνήσεις επίτηδες να πεθάνουν δε με σοκάρει ιδιαίτερα. Όποτε δεν υπήρχε αυτή η στιγμή που σκέφτηκα “δεν το πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει!”, καθώς ναι μπορώ να το πιστέψω. Το είχα ακούσει, μου είχαν πει τι συμβαίνει, αλλά πάντα είναι διαφορετικό να το ζεις από μόνος σου. Δεν μπορείς να λες ότι δεν ξέρεις τι συμβαίνει».
Όσον αφορά τη δίωξή της και της ομάδας της, η Πία κάθε άλλο παρά τρομοκρατημένη ένιωσε.
«Δε φανταζόμουν πότε βέβαια ότι θα κινδυνεύω με 20 χρόνια κάθειρξη για παράνομη διακίνηση μεταναστών, απλώς σοκαρίστηκα λίγο από την έκταση που πήρε η έρευνα. Τότε ξέρεις ότι έχεις πετύχει ως ακτιβίστρια».
«Βλέπουμε πάρα πολλά φρικτά πράγματα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και ζωές αβοήθητες. Και τα βάσανα που πρέπει να περάσουν είναι απίστευτα» μου λέει η Πία ενώ θυμάται τα σημάδια στα σώματα των προσφύγων και τις χιλιάδες ιστορίες τους, όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους.
Ένα από αυτά τα θύματα ήταν κι ένα αγόρι 2 ετών. Η ιατρική ομάδα μας προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή, καθώς είχε πνιγεί, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Τριγύρω υπήρχαν ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, αλλά δεν ήθελαν να πάρουν ούτε τους ανθρώπους που είχαμε μαζί μας ούτε τη σορό του παιδιού. Γι’ αυτό κι έπρεπε να το κρατήσουμε στο ψυγείο μας. Ενώ παράλληλα αυτά τα πλοία ήταν δίπλα μας χωρίς να θέλουν να μας βοηθήσουν και με την ΕΕ να μη μας δέχεται. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να πλέουμε σε διεθνή ύδατα».
Η πρώτη μέρα ενός βρέφους 12 ωρών
Το πιο νεαρό άτομο που έχει καταφέρει να διασώσει η Πία ήταν ένα βρέφος μόλις 12 ωρών. Η μάνα του το γέννησε στην ακτή μιας παραλίας, αλλά δυστυχώς ξεψύχησε αφού το γέννησε. «Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της ζωής του…» μου λέει.
«Εγώ αλλά και όλοι μας (σ.σ. η ομάδα της) θα κάναμε ακριβώς τα ίδια αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, παρά το ότι γνωρίζουμε τις συνέπειες. Ίσως μάλιστα ακόμα περισσότερα τώρα που γνωρίζουμε το φασιστικό καθεστώς που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στην Ευρώπη, ξανά, το οποίο πρέπει να πολεμήσουμε».
«Μου είναι πολύ δύσκολο να πάρω στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πια. Οι κυβερνήσεις επαινούν τους εαυτούς τους για την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη σύμβαση της Γενεύης ή είμαστε τόσο περήφανοι ως ΕΕ που έχουμε το Νόμπελ Ειρήνης» μου λέει όλο θυμό η Πία για να πρόσθεσε:
«Αυτό που βλέπω εγώ είναι να κάνουν κηρύγματα για την ανθρωπιά ενώ φέρονται τόσο βάρβαρα. Και υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι πρέπει να κάνουν και τι τελικά καταλήγουν να κάνουν, είτε ως ευρωπαϊκά κράτη, ξεχωριστά, είτε ως ΕΕ».
«Βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν και δεν κάνει κανείς τίποτα»
«Όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις να αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν και να υποφέρουν. Ξέρουμε τι συμβαίνει και δεν κάνει κανείς τίποτα. Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε χτες. Και ό,τι κι αν κάνουν, κάνουν χειρότερη την κατάσταση παρά δίνουν λύσεις. Όπως το να ποινικοποιούν την αλληλεγγύη. Όπως όταν βλέπεις ακόμα και ηλικιωμένες να δίνουν ένα κομμάτι φαΐ ή να προσθέτουν τσάι στους πρόσφυγες και να διώκονται».
«Διαλυθείτε! Έχετε αποτύχει παταγωδώς σε ό,τι ισχυρίζεστε πως κάνετε» είναι το μήνυμα της γερμανίδας ακτιβίστριας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης
Την ίδια ώρα, το μένος της πολιτικής του Ματέο Σαλβίνι και της ακροδεξιάς πολιτικής του γνώρισε η νεαρή καπετάνισσα Κάρολα Ρακέτε, όταν το πλοίο της ΜΚΟ Sea-Watch αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών Αρχών και ελλιμενίστηκε στο νησί Λαμπεντούζα, αφού παρέμεινε στα ανοιχτά με 40 πρόσφυγες πάνω από δύο εβδομάδες.
Η αστυνομία συνέλαβε αμέσως την Κάρολα με τους πρόσφυγες να παραμένουν στο πλοίο. Αν και η ίδια γνώριζε τι την περίμενε μόλις πατήσει ιταλικό έδαφος, δήλωσε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους.
H 31χρονη είναι αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.
Ο Σαλβίνι είχε δώσει εντολή για σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι συνέβαλε στη μεταφορά παράνομων μεταναστών καθώς και να κατασχεθεί το πλοίο.
«Basta [Φτάνει]! Αυτή τη στιγμή το SeaWatch3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε χθες το λιμάνι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις