Τεχνική ή τεχνητή νοημοσύνη στην κάλπη;
Η επιλογή στις προσεχείς εκλογές δεν μπορεί να μην έχει τη φόρτιση της τελευταίας τετραετίας, με τους πειραματισμούς, τον χολερικό λόγο, την υπερφορολόγηση, την απουσία προοπτικής για τους νέους, την ανασφάλεια στην εργασία και την επιχείρηση, στο χωράφι και στον στάβλο
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Του Χρήστου Μέγα
Η επιλογή στις προσεχείς εκλογές δεν μπορεί να μην έχει τη φόρτιση της τελευταίας τετραετίας, με τους πειραματισμούς, τον χολερικό λόγο, την υπερφορολόγηση, την απουσία προοπτικής για τους νέους, την ανασφάλεια στην εργασία και την επιχείρηση, στο χωράφι και στον στάβλο.
Ομως, μιλώντας συνεχώς για το παρελθόν, αν και είναι αναπόφευκτο καθώς έχει συνθλίψει τις ζωές μας και έχει σημαδέψει το μέλλον μας, φοβάμαι όμως ότι (έτσι) αποφεύγουμε να μιλήσουμε για το «αύριο». Για τις επιλογές της επόμενης ημέρας ώστε στο μέλλον να μη σκοντάψουμε στο «χθες».
Ποιος τώρα είναι ο κίνδυνος; Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε υπέρμετρα τη φορολογία για να φτιάξει ένα νέου τύπου πελατειακό καθεστώς στηριζόμενος σε επιδόματα προς φτωχοποιημένους πολίτες. Οι οποίοι βρέθηκαν στο οικονομικό περιθώριο και λόγω υπερφορολόγησης ή διάλυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Και από αυτή την ακρότητα κινδυνεύουμε να περάσουμε στην απότομη και ασυλλόγιστη μείωση της φορολογίας, χωρίς να «πειραχτεί» ο βασικός λόγος που αυτή επιβλήθηκε: Τα τεράστια πλεονάσματα που εξυπηρετούν ένα δυσθεώρητο χρέος. Η ΝΔ διακηρύττει ότι αρκεί μια δεύτερη «εσωτερική υποτίμηση», αυτή τη φορά ως προς τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας χωρίς να αυξηθούν οι αμοιβές, σαν «κίνητρα» για επενδύσεις. Αρκεί δηλαδή ο «νόμος του πιστολέρο», είναι ικανές οι συνθήκες της «Αγριας Δύσης» για να πάρει μπρος η οικονομία σε περιβάλλον ρομποτικής, 4ης βιομηχανικής επανάστασης, υψηλής εξειδίκευσης και τεχνητής νοημοσύνης. Προφανώς το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών καθώς κρύβεται πίσω από τις βεβαιότητες ενός συντηρητικού-προστατευτικού περιβάλλοντος. Είναι η τεχνική της εξουσίας…
Αντιθέτως, η χώρα χρειάζεται:
- Την αισιοδοξία ότι θα πάμε όλοι μαζί καλύτερα. Εστω λίγο, αλλά σαφώς υψηλότερα. Δεν θα επιτρέψουμε το εκκρεμές από τις ακρότητες της υπερφορολόγησης και του παρτ τάιμ με τη μερική αμοιβή στην εργασία να οδηγηθεί σκοπίμως στην «εργασιακή ζούγκλα».
- Μια προοδευτική ατζέντα για το χρέος, τον περιορισμό των πλεονασμάτων και την ενίσχυση των (δημόσιων και ιδιωτικών) επενδύσεων. Μόνο έτσι θα ανασάνει η αγορά, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περισσέψουν πόροι για κατανάλωση, για επενδύσεις, για τη δημιουργία νέων σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας.
- Την εδραίωση της ευρωπαϊκής ομπρέλας με την εγγύηση των καταθέσεων και την ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού αναδιανομής (από τον Βορρά στον Νότο).
- Μια-δυο νέες τραπεζικές άδειες. Οι νέοι «παίκτες», πλάι με τους παλαιότερους, θα διαμορφώσουν τα κίνητρα για την προσέλκυση των καταθέσεων και θα εντοπίσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα χρηματοδοτήσουν.
- Ενα ασφαλιστικό σύστημα σύγχρονο, ανταποδοτικό και αναπτυξιακό και όχι την αντικατάσταση του φοροεισπρακτικού ασφαλιστικού Κατρούγκαλου με ένα ασφαλιστικό «αλά καρτ» όπου ο καθένας θα πληρώνει ό,τι θέλει, όπου θέλει (μη υποχρεωτική καταβολή εισφορών στο δημόσιο επικουρικό όπως προτείνει η ΝΔ). Ετσι κινδυνεύουν οι σημερινές συντάξεις…
Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να προσφέρει τις λύσεις και την αισιοδοξία που χρειάζεται ο πολίτης από την 8η Ιουλίου.
Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις