Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έλλειμμα παιδείας, έλλειμμα εξουσίας

Έλλειμμα παιδείας, έλλειμμα εξουσίας

Η ελληνική κοινωνία, παρασυρμένη από τα κύματα της διαβόητης κρίσης, απογοητευμένη από τους πάντες και τα πάντα, ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε έναν άνθρωπο που, πέραν της νιότης του και του συμπαθητικού παρουσιαστικού του, δε διέθετε όλα όσα επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν έναν κυβερνήτη, και δη σε καιρούς δύσκολους: πνευματική καλλιέργεια, ψυχικά χαρίσματα, ηθική ανωτερότητα

Οι απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στα ερωτήματα που του υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι απόψεις που διατύπωσε και τα επιχειρήματα που προέβαλε κρίνονται και αξιολογούνται ποικιλοτρόπως από τον πολιτικό κόσμο, τη δημοσιογραφική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία εν γένει.

Κατά τη δική μου αντίληψη, η χθεσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την ολοκλήρωση της πρωθυπουργικής θητείας του, επιβεβαίωσε άλλη μια φορά την ανεπάρκειά του γι’ αυτήν την υπεύθυνη θέση, την ακαταλληλότητά του για το ύψιστο αξίωμα του προέδρου της κυβερνήσεως.

Η ελληνική κοινωνία, παρασυρμένη από τα κύματα της διαβόητης κρίσης, απογοητευμένη από τους πάντες και τα πάντα, ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε έναν άνθρωπο που, πέραν της νιότης του και του συμπαθητικού παρουσιαστικού του, δε διέθετε όλα όσα επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν έναν κυβερνήτη, και δη σε καιρούς δύσκολους: πνευματική καλλιέργεια, ψυχικά χαρίσματα, ηθική ανωτερότητα.

Τα ανωτέρω, που συναποτελούν αυτό που αποκαλούμε με μία λέξη παιδεία ή μόρφωση, δεν είναι ασφαλώς κάτι απλό. Είναι το αποτέλεσμα αφενός μεν μακρόχρονων και επίπονων προσπαθειών τού υπό διαμόρφωση ανθρώπου, αφετέρου δε ευεργετικών επιδράσεων που ασκούν σε αυτόν το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του, οι λεγόμενοι φορείς αγωγής (οικογένεια, σχολείο, συναναστροφές, μέσα ενημέρωσης, κράτος κ.λπ.).

Μόνον ένας άνθρωπος πραγματικά καλλιεργημένος, αληθινά πεπαιδευμένος, μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις ενός πρωθυπουργού. Και τούτο, διότι ένας τέτοιος πολιτικός ηγέτης, μια τέτοια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, έχει ακριβή εικόνα των πολιτικοοικονομικών συνθηκών εντός των συνόρων αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που τον προφυλάσσει από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Έχει την ικανότητα να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων στις κρίσιμες στιγμές και να καθορίζει τις εξελίξεις αντί να άγεται και να φέρεται από αυτές.

Έχει το σθένος να παραδέχεται τα σφάλματά του και να ζητά συγγνώμη, αποφεύγοντας τις μικροπρέπειες, τις προσωπικές επιθέσεις και τους αφορισμούς.

Έχει το χάρισμα να εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό, αρνούμενος κατηγορηματικά να ενδώσει στο λαϊκισμό, στις παρακλήσεις των «ημετέρων» και στις απειλές των εχθρών.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, το επίπεδο της καλλιέργειας του απερχόμενου πρωθυπουργού δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που χρειαζόταν για μια δραστική αλλαγή πορείας, για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας.

Έλλειμμα παιδείας, έλλειμμα εξουσίας.

Sports in

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ έκλεισε σπουδαίο deal με τους Λος Άντζελες Κλίπερς

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην καριέρα του Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ, που αποχαιρέτησε οριστικά τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη και είναι έτοιμος για την επιστροφή του στο ΝΒΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024