ΕΛ.ΑΣ: Ατιμώρητοι οι μαστροποί με τον νέο ποινικό κώδικα
Προειδοποιήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ότι «η χώρα μπορεί να γίνει ένας απέραντος «οίκος ανοχής»
«Η Ελλάδα κινδυνεύει, λόγω του νέου ποινικού κώδικα, να μετατραπεί σε έναν απέραντο… οίκο ανοχής , με νέα ανεξέλεγκτα κυκλώματα σωματεμπορίας. Η νέα νομοθεσία ουσιαστικά απαλλάσσει τους μαστροπούς και καθιστά χωρίς νόημα τους ελέγχους σε οίκους ανοχής, σε «στούντιο» κλπ. Κάθε χρόνο εξαρθρώνονται από την ΕΛ.ΑΣ περίπου 175 μικρά ή μεγαλύτερα κυκλωμάτων σωματεμπορίας και συλλαμβάνονται περίπου 250 άτομα. Με βάση τον νέο ποινικό κώδικα θα μένουν χωρίς έλεγχο και τιμωρία το 70% των υποθέσεων αυτών (περίπου 120 ετησίως).
Επιπλέον λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου εγκαταλείπονται έρευνες κεντρικών και περιοφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ για ροζ κυκλώματα, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη…»
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς έρευνες για τη εξάρθρωση κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών. Σε υποθέσεις για τις οποίες η χώρα είχε βρεθεί αρκετές φορές υπόλογη σε άλλες κυβερνήσεις –κυρίως των ΗΠΑ- που εξαπέλυαν κατηγορίες για ελληνική ανοχή σε κυκλώματα σωματεμπορίας όπου υπήρχε πολλές φορές και εμπλοκή αστυνομικών…
Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει-σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες- μεταβολή του αρθρου 349 που τιμωρούσε με ποινή φυλάκισης από 18 μήνες ως 5 χρόνια τους μαστροπούς που προωθούσαν στην πορνεία γυναίκες (άνω τω 18 ετών). Τώρα όμως αν διαπιστωθεί ότι υπήρχε συναίνεση των γυναικών ή ότι δεν ήταν θύματα κακοποίησης κλπ οι σωματέμποροι δεν αντιμετωπίζουν καμιά κατηγορία. Αυτό, σύμφωνα με ενστόλους, σημαίνει ότι ενθαρρύνεται η δημιουργία κυκλωμάτων σωματεμπορίας, ερωτικών ραντεβού κλπ με το δεδομένο ότι αρκεί η συνεννόηση μεταξύ ανδρών και γυναικών που θα συμμετέχουν.
Χωρίς να υπάρχει καμιά δυνατότητα ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη κι όταν γονείς ή άλλοι συγγενείς καταγγέλλουν περιπτώσεις γυναικών που έχουν μπλέξει σε κυκλώματα σε σωματεμπορίας, δεν υπάρχει δυνατότητα, πλέον, παρέμβασης των αστυνομικών. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή ανηλίκων ή υπάρχουν σαφείς, αποδεδειγμένες διασταυρωμένες καταγγελίες ότι έχουν πέσει θύματα εκβίασης και κακοποίησης ενεργοποείται το άρθρο 323 περί εμπορίας ανθρώπων όπου επιβάλλονται ποινές μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης.
Επιπλέον στον νέο ποινικό κώδικα καταργείται το αρθρο 348 περί διευκόλυνσης αλλότριας ακολασίας που οδηγούσε στο αυτόφωρο κι επέβαλλε ποινές σε βαθμό πλημμελήματος στους ιδιοκτήτες ή υπευθύνους οίκων ανοχής για λειτουργία χωρίς άδεια και για άλλες παραβάσεις.
Πλέον ο νέος ποινικός κώδικας προσδιορίζει ότι σε περίπτωση παραβάσεων θα επιβάλλεται μόνο διοικητικό πρόστιμο, το οποίο πάντως δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη, ενώ ζητείται μόνο έλεγχος σε περίπτωση που παραβιασθούν σφραγίσεις σε οίκους ανοχής από παλαιότερες έρευνες.
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα