Σε γενναίες παραδοχές για το πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής που έθεσαν 10 δημοσιογράφοι της τηλεόρασης του Alpha.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι χρειάζεται ισχυρή εντολή ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση από άλλο κόμμα να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Παράλληλα συνδύασε την ανάγκη για ισχυρή εντολή με την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με τους εταίρους χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ισχυρή εντολή

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εξόντωση μέσω της φορολογίας της μεσαίας τάξης ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και πως για αυτήν την πολιτική ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει απολογηθεί.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων «που σκοτώνουν τη μεσαία τάξη και επιστρέφουν μέσω επιδομάτων». Ζήτησε ισχυρή εντολή προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, ενώ μίλησε για μειώσεις φόρων από το 2020 και στοχευμένες μειώσεις δαπανών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μπορεί να ζητηθεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τους εταίρους -μια συζήτηση που επέστρεψε στη δημόσια συζήτηση σήμερα και προκάλεσε έντονη κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επανέλαβε, δε, ότι χρειάζεται ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τόνισε ότι πλέον είναι ευθύνη των ελλήνων πολιτών να κρίνουν, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί. «Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι γνωρίζει ποια πρόσωπα θα τοποθετήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και μίλησε για «τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις».

Επιδοματική πολιτική και αναπτυξιακοί στόχοι

Ερωτηθείς για την λεγόμενη «13η σύνταξη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να επισημάνει ότι η επιδοματική πολιτική για την ΝΔ σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη των στόχων στην ανάπτυξη και όχι με τη φοροαφαίμαξη των πολιτών.

Επισήμανε ότι η πρόθεσή του είναι να εξακολουθήσει η καταβολή της «13ης σύνταξης», αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν η ανάπτυξη θα πιάσει τον στόχο του 4%. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί», ενώ παρατήρησε ότι το Δημόσιο έχει αρχίσει και μεγαλώνει ότι με ορθολογικό τρόπο.

Μεταξύ των πρώτων παρεμβάσεων στις οποίες θα προχωρήσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Μεταξύ άλλων, αφησε αιχμές για τις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα να απολυθούν υπό όρους οι καταδικασμένοι για την «17Ν».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, επισήμανε ότι θα βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο και ιδίως εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ακόμη, προανήγγειλε την μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν θα επιστρέψει το 5ευρω στα νοσοκομεία

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Υγεία, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μιλώντας -για παράδειγμα- για σειρά προληπτικών εξετάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για υγιεινή διατροφή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα θα φθάνουν λιγότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία και με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Ο ίδιος τόνισε ότι «τα ΤΟΜΥ είναι λόγια του αέρα».

Μίλησε ακόμη για υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, κάτι που θα αντιμετωπιστεί μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επανέλαβε ότι από την πρώτη ημέρα θα εφαρμοστεί με πλήρη αυστηρότητα ο αντικαπνιστικός νόμος και μάλιστα πρώτα από όλα στη Βουλή.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επιστρέψει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και επιπλέον σχολίασε καλώντας εκείνους που διακινούν τέτοια σενάρια «να συγκρίνουν το 5ευρω με την εισφορά υπέρ υγείας που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των ΑΕΙ, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι με τον πρώτο νόμο που θα καταθέσει στη Βουλή, θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο («θα επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011· δεν είναι κάτι καινούριο»), ενώ τόνισε ότι «τα ΑΕΙ μας έχουν γίνει κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και εστίες μπαχαλάκηδων». Χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ «επιεικώς απαράδεκτη» και έκανε λόγο για «φασιστικές νοοτροπίες», αναφερόμενος σε επιθέσεις που σημειώνονται κατά φοιτητών και καθηγητών.

Ο Καραμανλής είπε «όχι» εκεί που ο Τσίπρας είπε «ναι»

Πλήρη κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση της επιστολής σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ παρείχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

O πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η Ιστορία έχει γράψει πως στο Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής είπε «όχι» και απείλησε με βέτο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι»».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δεν εκχώρησαν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα άλλοι πέντε πρωθυπουργοί, έως ότου ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιστολές ήταν γνωστές και πως σε κάθε περίπτωση «σημασία έχει τι έγινε και αυτό που έγινε είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή απέναντι σε αφόρητες πιέσεις δεν υπέκυψε και κράτησε σθεναρή εθνική θέση».

Κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει γιατί υπέκυψε και εάν κάποια άλλη συναλλαγή κρύφτηκε πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε ότι όπως έχει γραφεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2015 είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα τον στηρίξουν στα θέματα της οικονομίας, αρκεί να βοηθήσει με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών «εξαργύρωσε γραμμάτια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς και υπενθύμισε ότι το είχε πει και στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας: «Δυστυχώς εξαγοράστηκαν βουλευτές με υπουργικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ελληνικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα δώσουμε εργαλεία και θα κάνουμε τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία για την αληθινή Μακεδονία και τις επιχειρήσεις που φέρουν το επίθετο «μακεδονικός».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά επισήμανε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τουρκική γεώτρηση εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.