Ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο, το οποίο συνελήφθη στο Γιβραλτάρ από το Βρετανικό Ναυτικό, δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Η σύλληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από τη Βρετανία δημιούργησε ένα «επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώσει τώρα», έγραψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

«Το Ιράν δεν είναι μέλος της ΕΕ ούτε υπόκειται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο. Την τελευταία φορά που το έλεγξα, η ΕΕ ήταν κατά της εξωεδαφικότητας. Η παράνομη σύλληψη από το Ηνωμένο Βασίλειο ενός δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο για λογαριασμό της #B-Team είναι πειρατεία, καθαρή και απλή. Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώσει τώρα», έγραψε ο Ζαρίφ σε ένα τουίτ.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ την Πέμπτη με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ιράν αρνείται πως το πλοίο κατευθυνόταν στη Συρία, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σύμμαχος της Τεχεράνης.

Ο Ζαρίφ έχει πει στο παρελθόν πως η λεγόμενη «ομάδα Μπ», που περιλαμβάνει τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ Τζον Μπόλτον, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μπορεί να ωθήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με την Τεχεράνη.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί δήλωσε ότι η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

«Δεν θα ανεχθούμε» τη σύλληψη του δεξαμενόπλοιου Garce 1, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA και το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η επιχείρηση «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», είπε.

«Είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανονισμούς και ένα είδος ναυτικής πειρατείας», πρόσθεσε, απηχώντας παρόμοιες δηλώσεις άλλων Ιρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ