Εξοικονομώ κατ’ οίκον για 25.000 νοικοκυριά: Από πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Στα μέσα Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρµα και ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στη β’ φάση του προγράµµατος «Εξοικονοµώ κατ’ οίκον ΙΙ», µε τους διαθέσιµους πόρους να ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ και το πλήθος των κατοικιών που θα ωφεληθούν σε όλη τη Ελλάδα να υπολογίζεται σε 20.000 – 25.000.
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουλίου για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Στις 18 Ιουλίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.
Τέλος, στις 22 Ιουλίου για τις περιφέρειες της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.
Μέσα από το πρόγραμμα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν μια μονοκατοικία ή ένα διαμέρισμα ως κύρια κατοικία αλλά και συνολικά οικογένειες που διαμένουν σε πολυκατοικία (πάντα με χρήση κύριας κατοικίας) μπορούν να διεκδικήσουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τον αριθμό μελών τους (βλέπε πίνακα) επιδότηση από 25% έως 70% για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Συνδυαστικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτοκο δάνειο ή και ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τις αναγκαίες δαπάνες.
Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα φάση του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι η κατάργηση του ανώτατου ορίου στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.
Όσα νοικοκυριά έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ή οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν τη χορήγηση άτοκου δανείου. Στον προηγούμενο κύκλο υπήρχε ανώτατο όριο.
Επίσης μία ακόμη αλλαγή που έρχεται με το νέο πρόγραμμα είναι ότι για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr. Η δεύτερη φάση του προγράμματος έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 25.000 κατοικίες. Μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα. Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κύριας κυριότητας και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως φαίνονται από τον πίνακα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή ή συμβούλου έργου θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα, εφόσον βέβαια η αίτηση λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Οι κατηγορίες
Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
3. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος.
4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να:
- Ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.
- Επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς για τις κατηγορίες 1 και 2 του πίνακα.
- Επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, όπως προκύπτει από το Ε9 του κάθε διαμερίσματος ή μονοκατοικίας και τυχόν επιπλέον επιφάνειας κύριας χρήσης (τ.μ.) για την οποία έχει γίνει υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά μονοκατοικία ή διαμέρισμα τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στην περίπτωση διαμερίσματος σε πολυκατοικία, το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων.
Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης ανέρχεται σε 4% και είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%. Η εισφορά του Ν. 128/22-28.8.1975 (ΦΕΚ Α’ 178), που ανέρχεται σε ποσοστό 0,12%, επιβάλλεται στο μέρος του κεφαλαίου του χρηματοπιστωτικού οργανισμού και επιβαρύνει τον ωφελούμενο. Η τράπεζα δεν επιβαρύνει τους ενδιαφερομένους με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου. Τo κόστος διαχείρισης φακέλου για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα καλύπτεται από τους πόρους του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις