Χρυσοχοΐδης στο υπ. Προστασίας του Πολίτη – Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία
«Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία» τόνισε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής
To δικό της στίγμα από τη πρώτη μέρα θέλει να αφήσει η νέα πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και για το λόγο αυτό εντός της ημέρας είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τις ηγεσίες ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικού Σώματος για να υπάρξει καταγραφή του υπάρχοντος σχεδιασμού και προσωπικού στα δυο Σώματα Ασφαλείας και στη συνέχεια να υπάρξουν αλλαγές όπου κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 22 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αντεγκληματική πολιτική ενώ ως προς την ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασιστεί να βγουν αστυνομικοί από υπηρεσίες γραφείου για να διατεθούν για τις περιπολίες στους δρόμους. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων ανάμεσα στους οποίους θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου η απερχόμενη υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη τόνισε μεταξύ άλλων «στα θέματα ασφάλειας δουλέψαμε στοχευμένα, μεθοδικά, παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η Αστυνομία, όπως οι μεταναστευτικές ροές» αφήνοντας αιχμές για την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «μεταφερθεί« στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο τομέας της μεναταστευτικής πολιτικής. «Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικης πολιτικής και την ενσωμάτωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθώς το θεωρώ και βεβαίως είναι αποδεικτικό μιας διαφορετικής αντίληψης της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Και βεβαίως δίνει ένα σήμα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι θέμα τάξης και παραβατικότητας και όχι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, ένα θέμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που απαιτεί ξεχωριστή πολιτική προσέγγιση όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.»
Στη συνέχεια, ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ανάθεση από τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτού του χαρτοφυλακίου, είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα όμως μεγάλη ευθύνη που καλούμε να υπηρετήσω το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας της χώρας. Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία, η ασφάλεια ταυτίζεται με το δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, η ασφάλεια ταυτίζεται με τη δυνατότητά μας και την απαίτησή μας να προστατεύουμε τη περιουσία μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό, χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει και χωρίς την ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος που είναι η χαρά του ακροδεξιού, που είναι η χαρά του ρατσιστή που είναι η χαρά κάθε ενός που μισεί τη κοινωνία και μισεί τους ανθρώπους.»
Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε εδώ, να συνεχίσουμε ένα έργο, μια προσπάθεια μεγάλη, να εμπεδώσουμε με τις προσπάθειές μας, με τις επιχειρήσεις μας, με τον αγώνα μας όλο και περισσότερο κάθε μέρα και την ίδια την ασφάλεια και το αίσθημα της ασφάλειας στον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε αποφασιστικά, σας καλώ όλους σε επαγρύπνηση, σας καλώ όλους σε κινητοποίηση, σας καλώ όλους να δούμε μπροστά στο στόχο, να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και ο στόχος είναι ένας για όλους μας και κανείς άλλος, ο στόχος είναι να εργαστούμε ούτως ώστε να μειώσουμε το έγκλημα, να δημιουργήσουμε κοινωνική ειρήνη, καθεστώς κοινωνικής ειρήνης της πόλης, να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι η πόλη τους η γειτονιά τους, ανήκει στα παιδιά τους, σε αυτούς και ότι εμείς είμαστε περήφανοι υπηρέτες του Ελληνικού λαού.»
«Δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πια Μάτι»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στη περσινή τραγωδία στο Μάτι λέγοντας: «Υπάρχουν πράγματα κυρίες και κύριοι που μας πληγώνουν, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πολλές φορές μας στοιχειώνουν. Ένα μεγάλο πράγμα που μας πληγώνει είναι το Μάτι, το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων. Το Μάτι μας πληγώνει γιατί έχει πληγώσει 100 ανθρώπους, τις οικογένειες 100 ανθρώπων που χάθηκαν. Έχει πληγώσει πολλαπλώς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εκεί τις ζημιές, έχει πληγώσει το δικό μας το αίσθημα, όλων ημών, των Ελλήνων αλλά και των ξένων ανθρώπων, που είδαν ένα περιστατικό, το οποίο θα υποσχεθούμε όλοι εδώ ότι δεν θα ξανά συμβεί ποτέ. Ποτέ ξανά πια Μάτι και ποτέ ξανά Μάτι σημαίνει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και η πρώτη προϋπόθεση είναι ποτέ, ποτέ εφησυχασμός. Πάντα επαγρύπνηση.»
Απαντώντας στην απερχόμενη υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική είπε: «Πρέπει να σας πω ότι σε όλη την Ευρώπη, μα σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στις χώρες που είναι, ακριβώς έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, αναφέρομαι στις νότιες χώρες, το Υπουργείο, η δραστηριότητα, το αντικείμενο της μεταναστευτικής πολιτικής ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιχειρείται να γίνει σήμερα, όπου εννιαιοποιείται όλη η δράση γύρω από τα ζητήματα αφενός μεν της εγκληματικότητας, της διαχείρισης των κρίσεων και της πολιτικής προστασίας, της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας και γενικότερα κάθε τι που συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα η μεταναστευτική πολιτική, η οποία υπάγεται στο συμβούλιο Υπουργών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Ακολούθως, η απερχόμενη Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας μας, της αντίστοιχης παράδοσης και παραλαβής πέρυσι, αυτόν τον μήνα, προσπαθήσαμε κάθε μέρα να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Εμφυσήσαμε αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο αδίκως δέχθηκε τεράστια επίθεση εξαιτίας της τραγικής, της τραγικότατης κατάστασης που βιώσαμε με το Μάτι και της απώλειας 100 συνανθρώπων μας. Ήταν άδικη όμως η στοχοποίηση και παραμένει άδικη.»
Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γεώργιος Κουμουτσάκος, αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι δύο παράμετροι που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν σε μια δημοκρατική πολιτεία τη πολιτική αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είναι βασικά δύο. Πρώτα, ο σεβασμός των ανθρώπων, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου και δεύτερον, ζωτικής σημασίας, η ασφάλεια της χώρας. Το μείγμα της πολιτικής για να αποδώσει πρέπει να είναι το σωστό. Και τα δύο πρέπει να συνυπάρχουν. Ούτε στο ένα μπορεί να γίνει αβαρία, ούτε στο άλλο και σίγουρα πάντως δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού να διαμορφώνει ένα αίσθημα προϊούσης ανασφάλειας στους πολίτες της χώρας που καλείται να το διαχειριστεί. Αυτή λοιπόν είναι μεγάλη πρόκληση και είναι αυτός ο βασικός λόγος που ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την ένταξη της διαχείρισης της προσφυγικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κοινωνία έχει τα μάτια της στραμμένα στο πως εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό οι μάχες αντιμετώπισής του δίνονται και θα δοθούν και στα σύνορα της χώρας μας, χερσαία και θαλάσσια και στη Μόρια και στο Βαθύ, αλλά και εκτός χώρας, στις Βρυξέλλες, στη Τουρκία, στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αίγυπτο. Αυτή η διπλή εθνική και πολυεθνική διάσταση αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση του.»
Στη συνέχεια, ο νέος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου σημείωσε: «Σε μια κοινωνία που βιώνει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται ως ένα πρώτιστο δικαίωμα του πολίτη για να ζητεί την ασφάλεια αλλά και της πολιτείας, ύψιστο καθήκον να τη διασφαλίσει. Μετά από όσα είπαν οι προλαλήσαντες, αισθάνομαι την ανάγκη απλώς να σας καλέσω για μια δουλειά σκληρή, επίπονη, τη γνωρίζετε.»
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Εξι λεπτά θα διαρκούν οι αγορεύσεις
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου