Σε ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις νέες παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Τονίζει επίσης ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, παραπέμποντας στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία ανακοίνωσε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα γίνουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γαλλία σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει τη σταθερή της δέσμευση για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, καθώς και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρος πρέπει να γίνουν σεβαστά, όπως υπενθύμισε παρομοίως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.»