Ξεριζώθηκε ο πλάτανος των γιαγιάδων της Συκαμιάς: Το δέντρο-σύμβολο της προσφυγικής κρίσης
Το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016 δεν άντεξε τις ριπές του βοριά προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ.
- Τα γυρίζει ο Γεωργιάδης: «Σαρδάμ» τα περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Πισπιρίγκου: Καταπέλτης η κατάθεση Καλόγρηα – «Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ασφυξία»
- «Ποιες είναι οι χώρες στις οποίες μπορείς εύκολα να μετακομίσεις;» - Οι αναζητήσεις μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- «Όχι» από τους γονείς του μουσικού σχολείου για τα γεύματα της εταιρείας Γιαννίτσης
Το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, ο γεροπλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τις ριπές του βοριά προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ.
Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.
Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει ονοματοδοτηθεί από την ύπαρξη του δένδρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας.
Αποτέλεσε δε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό.
Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η φωτογραφία που έγινε viral
Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει μία φωτογραφία από τη Λέσβο στην οποία τρεις γιαγιάδες ταΐζαν γεμάτο αγάπη ένα μωρό προσφύγων οι οποίοι είχαν φθάσει στο νησί τον Οκτώβριο του 2015.
Την φωτογραφία είχε τραβήξει ο Λευτέρης Παρτσάλης, ο οποίος τότε είχε δηλώσει:
«Οι τρεις γιαγιάδες ξαπόστεναν την ώρα που μια γυναίκα μπροστά τους προσπαθούσε να ταΐσει το μωρό της ενώ αυτό έκλαιγε ασταμάτητα. Οι γιαγιάδες μιλώντας της με ελληνική μυτιληνιά διάλεκτο, της ζήτησαν το μωρό. Από τις κινήσεις το κατάλαβε και τους το έδωσε». Στη συνέχεια αφού το κράτησαν στις αγκαλιές τους, το τάισαν με την μητέρα να στέκεται δίπλα τους χαμογελαστή».
Η φωτογραφία με τις γιαγιάδες, που ήταν και υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης, είχε γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας συγκίνηση στους χρήστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις