Ανένδοτος Ερντογάν για γεωτρήσεις, μηνύματα και προς την Ελλάδα
Τη συνέχιση των γεωτρήσεων από τα τουρκικά σκάφη στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς Ελλάδα και ΕΕ ότι αδιαφορεί για ενδεχόμενες κυρώσεις.
Μέχρι τα άκρα φαίνεται πως θα φτάσει η Τουρκία για να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στοχεύοντας να γίνει δεκτή η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Μιλώντας σε διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του προχωρά με «απτά βήματα ενάντια στην νοοτροπία, που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά, αδιαφορώντας για την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στην οποία αναμένεται να εξεταστούν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
«Εξάλλου, ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή. Φυσικά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των πλοίων δίπλα τους βρίσκονται το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος στις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους του Τύπου.
«Γι’ αυτό και δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν χαλάει ο κόσμος εκεί. Εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάμε τη δουλειά μας. Ποια είναι αυτή; Εμείς έχουμε ομογενείς στη βόρεια Κύπρο. Στη νότια Κύπρο υπάρχουν Ε/Κ. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες χώρες. Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Επομένως αν κάποιοι εδώ έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί; Γιατί είναι εγγυήτριες. Εμείς έχουμε δικαίωμα λόγου στο θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ε/Κ και των Τ/Κ ως εγγυήτριες χώρες» πρόσθεσε.
Όσο για το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν θα έχουν καμία ισχύ απέναντι στη χώρα του. «Η Ε.Ε. εισήλθε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έκανε αυτό που όφειλε. Όχι, δεν το έκανε. Και τα ΗΕ δυστυχώς δεν το έκαναν. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι αυτά που έγιναν στο φημισμένο Μπούργκεστοκ. Καμία από τις υποσχέσεις που δόθηκαν εκεί δεν τηρήθηκε» σημείωσε.
Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τουρκοκυπριακές αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή», έως ότου οι ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί.
Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που παρέλαβε την πρόταση Ακινζί σήμερα, Κυριακή, συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.
Μήνυμα προς Κυριάκο Μητσοτάκη
Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στη νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε πρόοδο των διμερών σχέσεων.
«Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε δώσει τις εντολές. Θα γίνουν οι συναντήσεις. Στη νέα εποχή τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς. Τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την νίκη του και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους για τη συνομιλία του με τον έλληνα πρωθυπουργό: «σε επίπεδο συνομιλίας χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον».
Πηγή: onetv.gr
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Νέα ακινητοποίηση συρμού στο μετρό Θεσσαλονίκης – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία
- «Θέλω έναν sugar daddy και μια θαλαμηγό»: Η Kesha αποκάλυψε τι θέλει να της φέρει το 2025