Απειλές Τσαβούσογλου μετά την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση φυσικών πόρων στην Κύπρο
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Νέες απειλές ότι οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την πρόταση για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτόξευσε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τουρκοκυπριακές αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
Την πρόταση Ακιντζί παρέλαβε ο Αναστασιάδης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στη Λεμεσό, τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Sergiy Illarionov, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, ώστε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.
«Κινήσεις επιβολής σε έδαφος και θάλασσα»
Σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος κάνει λόγο για «κινήσεις που γίνονται παράλληλα αλλά στοχεύουν στη διαμόρφωση νέων δεδομένων επί του εδάφους και στη θάλασσα, προωθούνται από διάφορους κύκλους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη κίνηση αφορά την ένταξη των ενεργειακών σε ένα πακέτο διαπραγμάτευσης, που θα αφορά το Κυπριακό. Ένα δεύτερο σενάριο επί του ιδίου ζητήματος είναι η ιδέα για συγκρότηση τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, που αφορούν τη διαχείριση του φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως εάν λυθεί ή όχι το Κυπριακό.
Η δεύτερη κίνηση αφορά μια νέα πρακτική, που προωθείται και από τα Ηνωμένα Έθνη και παραπέμπει σε συνεργασία των «δύο πλευρών» για επίλυση διαφορών. Επί τούτου προτείνεται η δημιουργία ενισχυμένων μηχανισμών. Βασικά η επίλυση προβλημάτων θα γίνεται μέσα από τη συγκρότηση τεχνικών επιτροπών για όλα τα θέματα και παράλληλα ενίσχυση των υφιστάμενων.
Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, η γενική διαπίστωση είναι πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να συρθεί η Λευκωσία σε διαπραγματεύσεις «για δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου». Ή μέχρι να εδραιωθεί η παρουσία της, η δημιουργία τετελεσμένων.
Είναι, πάντως, προφανές πως η Τουρκία ξοδεύει πολλά χρήματα για τις γεωτρήσεις και τις έρευνες, επενδύοντας πρωτίστως στην υλοποίηση των πολιτικών της σχεδιασμών. Εάν προκύψει και εντοπισθεί αέριο, τότε θα κινηθεί σε αυτό το πεδίο.
Κοινοτικές πηγές: Εντόπισε φυσικό αέριο το «Φατίχ» στην Κυπριακή ΑΟΖ
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μεθοδεύεται από διάφορες πλευρές η επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο να διαμορφωθεί ένα πάρε-δώσε εντάσσοντας στο πακέτο όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.
Αυτό που έγινε από τουρκικής πλευράς είναι επικαιροποίηση παλαιότερων προτάσεων της, αυτές που είχαν υποβληθεί από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή.
Το έδαφος για την υποβολή νέας πρότασης, που θα υποβληθεί κατά πάσα πιθανότητα στα Ηνωμένα Έθνη, προετοίμασε ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., τον περασμένο Απρίλιο. Η τουρκική πλευρά είχε αξιοποιήσει μια αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης, τους οποίους συνδέει για ευνόητους για αυτήν λόγους με το θέμα των υδρογονανθράκων.
Η τουρκική πλευρά επιχειρεί στη νέα πρόταση της να εμπλέξει και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία, θαλασσοτεμάχια. Και για το θέμα των εταιρειών αναφερόταν στην επιστολή. Καλούσε τις εταιρείες να λάβουν τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ατμόσφαιρας για συνεργασία των «δύο πλευρών». Η τουρκική πλευρά παρέπεμπε δε και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία θέλει να περιληφθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων.
Σε ό,τι αφορά τις νέες προσεγγίσεις στο Κυπριακό, είναι σαφές πως επανέρχεται μια προσπάθεια που έγινε μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 και αφορούσε την προώθηση μέσα από την έκθεση του τότε Γενικού Γραμματέα της αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε τις αναφορές της έκθεσης με παρέμβαση της Μόσχας.
Στη νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η οποία κυκλοφόρησε προ ημερών, επαναφέρονται ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία δύο οντοτήτων. Τόσο σε σχέση με τη δημιουργία μηχανισμών όσο και διά των ΜΟΕ.
Εκείνο το οποίο θεωρείται στη Λευκωσία απαράδεκτο είναι το μήνυμα από τα Ηνωμένα Έθνη ότι πρέπει -βασικά- να ξεπεραστούν «φοβίες» για τα θέματα της αναγνώρισης.
Στην έκθεση του Γ.Γ. σημειώνεται πως στις προσπάθειες «για την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς του βορρά και τις ανησυχίες που σχετίζονται με την «αναγνώριση».
Επιχειρώντας να καθησυχάσει την Κυπριακή Δημοκρατία κάνει αναφορά στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται για να υποδείξει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την «αναγνώριση» δεν θα πρέπει από μόνες τους να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ενισχυμένη συνεργασία. Αυτό που προτείνει ο ΟΗΕ είναι να μην ασχολούνται οι εμπλεκόμενοι με το θέμα της αναγνώρισης. Και για να γίνει τούτο θα πρέπει να υιοθετούν χωρίς αναστολές κινήσεις, ενέργειες, αποφάσεις, πολιτικές, ΜΟΕ, ανεξαρτήτως εάν παραπέμπουν σε αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.
Αυτή η προσέγγιση συνδέεται με αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Κυπριακού, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος. Μια προσέγγιση, η οποία αναβαθμίζει τη συνεργασία των «δύο πλευρών» επί του εδάφους, δύο οντοτήτων που θα συνεννοούνται και θα επιλύουν ζητήματα, προβλήματα, διαφορές μέσα από μηχανισμούς, διά των τεχνικών επιτροπών. Στα ζητήματα, για παράδειγμα, της νεκρής ζώνης οι συνεννοήσεις θα μπορούν να γίνονται μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας. Ο κατοχικός στρατός είναι προφανώς… αόρατος.
- Χαβάη: Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016