Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχία ΙΣΑ για την εμφάνιση κρουσμάτων
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε την Παρασκευή ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2019, το ένα στην Π.Ε. Πιερίας (δήμος Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (δήμος Τοπείρου)
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
Την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε την Παρασκευή ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2019, το ένα στην Π.Ε. Πιερίας (δήμος Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (δήμος Τοπείρου).
Κατά την περσινή χρονιά κατεγράφησαν 316 κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν, ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στον νόμο Αττικής.
«Οι εγκληματικές παραλείψεις τα τελευταία χρόνια στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου και κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο ιός να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδείξει ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων είναι:
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
- Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) στις οικίες.
- Χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
- Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
- Κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις