Προκλητικοί τουρκικοί χάρτες για την ΑΟΖ, απαιτήσεις για τους «8» και από την άλλη επαναπροσέγγιση
Η Τουρκία δείχνει να επιχειρεί να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιστρατεύοντας κατά περίπτωση και τη Λιβύη,
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις της όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, δεν φαίνεται να σχεδιάζει η Άγκυρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και των κυβερνητικών στελεχών, που ακολουθούν τη γραμμή του και τους πρέσβεις της χώρας ανά τον κόσμο.
Το αντίθετο μάλιστα. Η Τουρκία δείχνει να επιχειρεί να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιστρατεύοντας κατά περίπτωση και τη Λιβύη, η οποία υπό τη λογική της Άγκυρας θα μπορούσε ενδεχομένως και να θέσει υπό «αμφισβήτηση» τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Ο Ερντογάν δείχνει να επιχειρεί μία «επαναπροσέγγιση» με την Αθήνα, υπό τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέροντας μάλιστα σε δηλώσεις του ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα αντάλλαξαν «ωραίες εκφράσεις» και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα στέλνει θετικά μηνύματα όσον αφορά στους «οκτώ» τούρκους στρατιωτικούς.
Τι περιμένει η Αγκυρα
Τουρκικές πηγές σημειώνουν δε ότι η Άγκυρα περιμένει αλλαγή στάσης από την Αθήνα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Τουρκία, η απόφαση για τους ανθρώπους αυτούς της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν λάθος. Σημειώνουν δε ότι δεν είναι υποχρέωση της τουρκικής κυβέρνησης να υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση, πώς θα πετύχει διαφορετική απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο η έκδοση τους παραμένει ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας προς την Αθήνα.
Στο ίδιο πλαίσιο τουρκικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι η Άγκυρα περιμένει να δει τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου, τονίζοντας ότι όσο είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πιο εύκολο να υπάρξει συνεννόηση επί συγκεκριμένων θυμάτων και να επιτευχθούν και λύσεις.
Για την ΑΟΖ
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιμένει σταθερά στις θέσεις της όσον αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ψέγοντας και την ΕΕ γιατί αναμείχθηκε στο εν λόγω ζήτημα και υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες με τη θέση που πήραν για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας έχουν πλέον χάσει την αξιοπιστία τους.
Κυρώσεις οι οποίες όπως φροντίζει να διαμηνύσει η Άγκυρα δεν έχουν καμία άλλη επίπτωση εναντίον της Τουρκίας, πέραν του «εκνευρισμού», καθώς το χρηματικό ποσό το οποίο μπαίνει σε συζήτηση να περικοπεί είναι ελάχιστο, η αεροπορική συμφωνία επηρεάζει σύμφωνα με την Τουρκία την Ευρώπη, ενώ επί του παρόντος δεν υπήρχαν κάποιες σημαντικές σε εξέλιξη συνομιλίες υψηλού επιπέδου Άγκυρας – Βρυξελλών για να ανασταλούν.
Η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές δεν φρόντισε να προχωρήσει σε μία συμφωνία με τους τουρκοκύπριους για το διαμοιρασμό των κερδών ή να λύσει το Κυπριακό, πριν ξεκινήσει τις έρευνες και τη σύναψη συμβολαίων. Πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ακόμα ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να αγοράσει τα δύο γεωτρύπανα γιατί η [ελληνοκυπριακή διοίκηση» προχώρησε τις γεωτρήσεις και σε κάθε περίπτωση για να ανασταλούν οι τουρκικές έρευνες θα πρέπει πρώτα να σταματήσουν αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις