Βρετανία: Ο Ασάνζ δε θα εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, ο αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, δε θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, διαβεβαίωσε χθες ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό
- Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για το πάρτι με τα ναρκωτικά στα Καλύβια, μαζί και η DJ
- Το τέλος του pasokification και η «αναβάπτιση» Ανδρουλάκη
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
- Οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν «ενηλικιώνονται» ποτέ - Ηχηρό καμπανάκι για Ελλάδα;
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, ο αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, δε θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, διαβεβαίωσε χθες ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό.
Αυτός είναι «ένας θεμελιώδης όρος της συμφωνίας την οποία είχαμε συνάψει, ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αυτή η εγγύηση παραμένει σταθερή», είπε ο Ντάνκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίτο.
Ο Ασάνζ κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ακρόαση για να εξεταστεί το αίτημα προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αμερικανικές αρχές προσάπτουν στον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο πολλές πηγές τους όταν προχώρησε στη δημοσιοποίηση το 2010 μέσω του WikiLeaks περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τον κατηγορούν επίσης ότι «συνωμότησε» με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, που θεωρείται πως ήταν η πηγή του υλικού.
Πρόσφυγας για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ο Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία μέσα στην πρεσβεία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και κατόπιν, την 1η Μαΐου, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του από βρετανικό δικαστήριο.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτώς εγγυήσεις από το Λονδίνο, όταν απέσυρε το άσυλο του Αυστραλού, ότι δεν θα εκδιδόταν σε χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.
Οι αρχές των ΗΠΑ εννοούν να ασκήσουν δίωξη για 18 κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ· οι ποινές που επισύρουν αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 175 χρόνια κάθειρξη.
Η αμερικανική δικαιοσύνη εγκρίνει την επιβολή της ποινής του θανάτου και στα εγκλήματα τα οποία την επισύρουν συμπεριλαμβάνεται η κατασκοπεία, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις