Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Face app: Τελικά απειλούνται τα δεδομένα μας από τις … γερασμένες φωτογραφίες;

Face app: Τελικά απειλούνται τα δεδομένα μας από τις … γερασμένες φωτογραφίες;

Πέρα από το σοκαριστικό του πράγματος, το να βλέπεις δηλαδή τον εαυτό τους αρκετά γερασμένο, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Αν υπάρχει μία εφαρμογή για την οποία όλοι μιλούν τον τελευταίο καιρό, τότε αυτή δεν είναι άλλη από το Face app.

Η εφαρμογή που σου δείχνει τους πάντες, απο φίλους μέχρι συγγενείς και διάσημους, γερασμένους έχει γίνει το viral της εβδομάδας.

Ωστόσο πέρα από το σοκαριστικό του πράγματος, το να βλέπεις δηλαδή τον εαυτό τους αρκετά γερασμένο, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι μόνο δεν έχουν ξετρελαθεί με την εφαρμογή, αλλά επιμένουν και διαμαρτύρονται για τα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα για χάρη του Face app.

Είναι τελικά ασφαλές το Face App;

Η δημοφιλής εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη μετατροπή των φωτογραφιών, αλλά η διαδικασία γίνεται μέσω μίας βάσης αποθήκευσης δεδομένων, ενός cloud, και όχι στην κινητή σας συσκευή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φωτογραφίες που δοκιμάζετε εσείς στην εφαρμογή δεν αποθηκεύονται μόνο στο κινητό σας, αλλά σε μία βάση που πλέον έχει γεμίσει εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα.

«Παραβιάζει άραγε το Face app την ιδιωτικότητα των χρηστών του? Το μόνο που κάνει είναι να… αποθηκεύει τον αριθμό μας, τα δεδομένα μας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Η εφαρμογή έχει ξεκάθαρα αποστολή να συλλέξει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται», ανέφερε ειρωνικά ένας χρήστης στο Twitter, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πολλά μηνύματα τα οποία αναφέρουν πως το FaceApp δεν είναι ακόμη μία αθώα εφαρμογή.

Το θέμα της ασφάλειας έφτασε μέχρι την… Γερουσία

Την Τετάρτη ο Αμερικάνος γερουσιαστής από το κόμμα των Δημοκρατικών ζήτησε δημοσίως να διενεργηθεί σχετική έρευνα, καθώς όπως επισήμανε ανησυχεί τρομερά ότι τα δεδομένα των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στους Ρώσους, μιας και η εφαρμογή είναι ρώσικη.

«Δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας του FaceApp και των εθνικών προβλημάτων ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ζητώ από το FBI να αξιολογήσει εάν τα προσωπικά δεδομένα που έχουν μεταφέρει εκατομμύρια Αμερικανοί στο Face app ίσως βρεθούν στα χέρια της ρωσικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Τσακ Σούμερ.

CEO Face App: Ναι μεν, αλλά

Πάντως από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της εταιρίας διευκρίνισαν ότι μπορεί ο χρήστης να εισάγει μία φωτογραφία του στην βάση δεδομένων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η εφαρμογή έχει πρόσβαση στο σύνολο των φωτογραφιών του. »Η εφαρμογή έχει πρόσβαση μόνο στη φωτογραφία που επιλέγεται προς τροποποίηση και όχι σε όλο το υλικό του χρήστη», ανέφερε ο CEO της Face app ενώ από την άλλη πλευρά σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρίνισε πως ναι μεν το ερευνητικό τμήμα της εταιρίας βρίσκεται στην Ρωσία, αλλά τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται εκεί.

Τελικά το Face App μας «κλέβει»;

Στους όρους χρήσης του Face app αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της Face app, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που αποστέλλεις στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών και για άλλους σκοπούς.

Μετά το σάλο ο CEO της εταιρίας ανέφερε πως όλοι οι  «χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τον server, παρ΄όλο που οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τα server 48 ώρες μετά».

Πάντως σίγουρα αυτή δεν είναι η πρώτη εφαρμογή που έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας, είναι όμως η πρώτη που έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα μετά το σκάνδαλο διαρροής πληροφοριών του Facebook προς την Cambridge Analytica.

Must in

Έτσι… γεννήθηκε η Boxing Day – Το μακρινό 1860 και τα πρώτα παιχνίδια στην ιστορία

Η Boxing Day άρχισε να καθιερώνεται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων από το 1860 και αποτελεί σημείο αναφοράς του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο