Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει το «κατώφλι» της Βουλής είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Ο συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν πυκνώσει εν αναμονή κιόλας του πρώτου πακέτου φορολογικών παρεμβάσεων ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανατροπές στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξεως του 20% και η δεύτερη 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο – κλειδί στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής ελάφρυνσης για τα 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις οποίες θα κληθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Η ΠΟΜΙΔΑ για ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά της, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και τη συνολική μείωση του φόρου.

Η Ομοσπονδία προτείνει η μείωση να κατανεμηθεί σε 10% για το 2019 (με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον επόμενο μήνα) και στο υπόλοιπο 20% για το 2020, για όλους.

Προ των πυλών οι 120 δόσεις

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι 120 δόσεις με τις αλλαγές που σχεδιάζονται προκειμένου η ρύθμιση να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπαχθούν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές για τις 120 δόσεις που σχεδιάζονται περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που ισχύει σήμερα, ενώ παρέχει κίνητρα σε όσους συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση τους.

Το επόμενο διάστημα από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα φανεί εάν τελικά η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει ενστάσεις, καθώς εκτιμούν ότι η ρύθμιση προκαλεί στον φετινό προϋπολογισμό δημοσιονομικό κενό από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ.