Ο ψυχικός κόσμος όσων βίωσαν την τραγωδία στο Μάτι
Στα τραύματα των ανθρώπων που είδαν δικούς τους να χάνονται στο Μάτι πριν από ένα χρόνο και στο αν και πώς αυτά επουλώνονται αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Στα τραύματα των ανθρώπων που είδαν δικούς τους να χάνονται στο Μάτι πριν από ένα χρόνο και στο αν και πώς αυτά επουλώνονται αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη.
Όπως διευκρίνισε η κ. Κανδαράκη «όταν έχεις χάσει δικό σου άνθρωπο είναι ένα τραύμα που ριζώνει πολύ βαθιά» και συνέχισε λέγοντας πως «τα τραύματα αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες δυσκολίες». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της σε μια τέτοια περίπτωση «υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουν πολλές διαφορετικές ψυχικές δυσκολίες. Είτε κατάθλιψη, είτε αγχώδης διαταραχή, είτε μετατραυματικό στρες».
«Ο κάθε ένας θα το βιώσει διαφορετικά. Το πρώτο στάδιο είναι η άρνηση. Όταν δεν υπάρχει το αίτιο της τραγωδίας, μπαίνει ένα αίσθημα ενοχής» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως τα θύματα υποβάλλουν τον εαυτό τους σε μια διαδικασία όπου αναρωτιούνται «τι θα μπορούσα εγώ να είχα κάνει;». «Όταν δεν απαντάται το ‘’γιατί’’ πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να βγει ένα παθολογικό πένθος. Δηλαδή να μην υπάρχει η εξέλιξη και η πορεία, από την άρνηση στον θυμό, από το θυμό στη θλίψη, από τη θλίψη στην επαναδιαπραγμάτευση και από την επαναδιαπραγμάτευση σιγά – σιγά να ξαναβρεί την ελπίδα» κατέληξε.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κανδραράκη «πολλές φορές η πίστη είναι ένα καταφύγιο. Στη βιβλιογραφία υπάρχει απόδειξη ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν μπορούν να επανέλθουν πιο γρήγορα από μετατραυματικές εμπειρίες». Διευκρίνισε, δε, ότι λέγοντας πίστη δεν εννοεί μόνο τον Θεό, αλλά διάφορες μορφές πίστης.
Όσον αφορά στους διασώστες, είπε πως «οι άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψυχικής δυσκολίας» αυτό σύμφωνα με τα λεγόμενά της συμβαίνει επειδή «»απορροφούν» τις μεγάλες δυσκολίες και κουβαλούν μεγάλο ψυχικό φορτίο. Εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνουν, όμως απορροφούν πολύ σκληρές εικόνες, οι οποίες επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία στο μέλλον».
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις