Πέθανε ο Ερντογάν: Το ταξίδι και το… μάθημα της είδησης
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νεκρός. Υπέστη καρδιακή προσβολή και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή»
- Νέος σεισμός στην Κρήτη - Καθησυχαστικός ο Λέκκας
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι νεκρός. Υπέστη καρδιακή προσβολή και παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή». Από το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου, η είδηση άρχισε δειλά δειλά να εξαπλώνεται στον παγκόσμιο ιστό, με διεθνή Μέσα να επικαλούνται την πηγή της ισραηλινής Wikipedia από όπου, κυκλοφόρησε αρχικά η πληροφορία.
Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε συνδυασμό με τη σιωπή των τουρκικών Μέσων αλλά και των πολιτικών προσώπων, φούντωναν τη φλόγα και οι χρήστες του Διαδικτύου έβαλαν το χεράκι τους ώστε ο θάνατος του τούρκου ηγέτη, να… ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.
Στo Twitter, τα hashtags #erdogandead #erdogandied και #erdogone, δεν άρχισαν να γίνουν trending με άλλους να ξεσπούν σε πειράγματα και χιουμοριστικές αναφορές ενώ άλλους να παρακαλούν τον ύψιστο, να μην είναι αληθινές οι πληροφορίες.
Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ερντογάν έμοιαζε με τη γάτα του Σρόντιγκερ. Κανείς (τουλάχιστον δημοσιογράφος ή άλλο πολιτικό πρόσωπο) δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να επιβεβαιώσει το ότι ο τούρκος Πρόεδρος ζούσε ή αν είχε τελικά όντως πεθάνει. Όσο η σιωπή παρέμενε, οι φήμες αυξάνονταν και το γεωπολιτικό παιχνίδι δεν άργησε να μπει στη δράση, με τα Μέσα της ανατολικής Τουρκίας, να πλέκουν ιστορίες γύρω από την υπόθεση του θανάτου, παίζοντας «ψηλά» το θέμα. Το ίδιο δεν συνέβη με τους τούρκους πολίτες που άργησαν να ενημερωθούν με τις φήμες καθώς τα τουρκικά Media, σχεδόν αποσιώπησαν το θέμα. Η απάντηση και το τέλος της αγωνίας, ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον (μέσω Twitter) για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Τι μάθαμε όμως από την ερντογανική κρίση… καρδιάς; Πόσο αδύναμοι είμαστε τελικά στο να σταθούμε απέναντι σε ένα χρήστη που άλλαξε τα δεδομένα στην ισραηλινή Wikipedia και εκμεταλλεύτηκε την απραξία ή το φόβο των τούρκων δημοσιογράφων να ψάξουν ή να γράψουν κάτι σχετικά με τον παντοδύναμο σουλτάνο;
Ως πολίτες και ως δημοσιογράφοι, βρεθήκαμε με κλειστά τα μάτια και τα αυτιά για τουλάχιστον 10 ώρες, όσον αφορά το θάνατο ενός παγκόσμιου ηγέτη, την ώρα που οι επιτήδειοι χρήστες έδειχναν να απολαμβάνουν ακόμη μια περίπτωση ψευδών ειδήσεων.
Στο χιουμοριστικό πεδίο του θέματος, θα έχουμε να θυμόμαστε τις εξής ατάκες που διασκέδασαν το Διαδίκτυο:
Μάθαμε αν η καρδιά του Ερντογάν συνεχίζει να κάνει ντουμ τεκ τεκ;
— Monsieur K. (@Mr_ThK) July 22, 2019
και σου λεει κανουν λαιβ εκπομπη τωρα οι τουρκοι και κουνανε το νεκρο ερντογαν σαν τρελο γουικεντ στου μπερνι
— Τσιμης (@jimgraves666) July 22, 2019
Ερντογάν pic.twitter.com/A6Ra5IfvFS
— Πίθηκος Τάπας (@PithikosTapas) July 22, 2019
Να βγει κάποιος επίσημα να μας πει αν πέθανε ο Ερντογάν.
Δε θα μαδάμε τις μαργαρίτες μέσα στη νύχτα.— (Je μ’app εllα) Πλού (@zeploulplouplou) July 22, 2019
Τάπα μεγατόνων. #Ερντογαν #Erdogan https://t.co/A1PmbSoJEF
— El Professor (@Galex_18) July 22, 2019
Δηλαδή τόσες ώρες δεν έχει σκεφτεί ένας άνθρωπος να πάει να τον σκουντίξει να μάθουμε;#Ερντογαν #Erdogan
— Kostas🐦 (@kostasmpn_) July 23, 2019
Ο Ερντογάν ζει!!!
Ετοιμάζεται για δηλώσεις!#Erdogan is alive! pic.twitter.com/o1EY59Vuca— 🇸🇨 true_gob ™ (@true_gob) July 22, 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις