Το ήρεμο πολιτικό κλίμα και γενικότερα ο… πολιτικός πολιτισμός που κυριάρχησε τις ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση.

Σε μια «γεμάτη» δημοκρατία η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι και αυτονόητη και θεμιτή. Όπως και η παραλαβή – παράδοση χωρίς ακρότητες.

Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή δεν είχε εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις ήταν προγραμματικές και γενικώς το κλίμα ήταν… καλοκαιρινό.

Αν και είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα είναι «θερμό» καθώς η κυβέρνηση θα φέρει μια σειρά από νομοσχέδια προς ψήφιση που θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Όμως, φαίνεται ότι μετά τις ολιγοήμερες διακοπές των βουλευτών, εκεί στο 15αύγουστο, θα αρχίσουν να «βαράνε τα τέλια». Τόσο στη Βουλή όσο και στα εισαγγελικά γραφεία που θα ερευνούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή πρώην υπουργοί.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για διαλεύκανση υποθέσεων που σημάδεψαν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορούν παρά να υλοποιηθούν. Κι όσο κι αν φωνάζουν από την Κουμουνδούρου περί ρεβανσισμού, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οφείλει και η Βουλή και η Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα έργα και τις ημέρες ορισμένων υπουργών που προκάλεσαν με τη στάση τους και με τις ενέργειές τους. Πολλές εκ των οποίων εκτός νόμου, με απροκάλυπτο τρόπο και χωρίς να υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

Κουτσαβακισμός

Η μέθη της εξουσίας και ο ψευτοκουτσαβακισμός π.χ. ήταν αυτά που έκαναν τον Παύλο Πολάκη να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Όχι μόνο υβρίζοντας και στοχοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και προχωρώντας σε απίστευτες ενέργειες οι οποίες σε άλλες χώρες θα προκαλούσαν σεισμό.

Όταν ένας υπουργός τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη με σκοπό αφενός να του πει πώς θα κάνει τη δουλειά του κι αφετέρου εμμέσως να τον εκβιάσει είναι ένα θέμα σοβαρό που πρέπει να ερευνηθεί.

Όταν, όμως, αυτός ο ίδιος υπουργός καταγράφει τη συνομιλία και μετά τη διακινεί σε φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αναδείξει τη… μαγκιά του, τότε πάμε σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπέκλεψε τη συνομιλία που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα προκαλώντας σάλο. Όταν αντιλήφθηκε ότι αυτό που έκανε είναι κακούργημα με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα (πλημμέλημα με τον Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ) έκανε κωλοτούμπα.

Αρνήθηκε ότι έκανε παράνομη καταγραφή και υποστήριξε ότι έχει… άριστο μνημονικό.

Η υπόθεσή του ερευνήθηκε από εισαγγελέα, ο Στουρνάρας κατέθεσε εναντίον του, η δικογραφία πήγε στη Βουλή κι εκεί… θάφτηκε. Παρακάμφθηκε η διαδικασία άρσης της ασυλίας του, μέχρι σήμερα που αποφασίστηκε να λογοδοτήσει ο Πολάκης ως απλός πολίτης.

Και τι έκανε ο πρώην υπουργός αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ; Μίλησαν για ρεβανισμό και ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να μην ερευνηθεί ως κοινός θνητός ο Πολάκης. Οι ίδιοι που κουνούσαν το δάχτυλο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όμως, η υπόθεση της υποκλοπής της συνομιλίας δεν είναι το μόνο που θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για τον Π. Πολάκη. Υπάρχει και η υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμησης κατά του πρώην προέδρου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή τον οποίον ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε «κλέφτη».

Και σίγουρα ο πρώην υπουργός θα παίξει… μπαλαντέρ και στην υπόθεση της Novartis.

Τους επόμενους μήνες είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν πολλά μέτωπα. Η «μαύρη βίβλος» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ετοιμαστεί στην Πειραιώς εδώ και μήνες.

Αν ισχύσουν όλα όσα έχει πει η Νέα Δημοκρατία κατά καιρούς τότε μια σειρά από δικογραφίες αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα και να πυροδοτήσουν το πολιτικό σκηνικό.

Και είναι δεδομένο ότι το ήρεμο πολιτικό κλίμα του Ιουλίου θα δυναμιτιστεί λόγω της δικαστικής και κοινοβουλευτικής έρευνας που θα ξεκινήσει.

Ας δούμε, όμως, ποιες υποθέσεις καταγράφηκαν στη «μαύρη βίβλο» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που είχε συντάξει η Νέα Δημοκρατία.

Υποθέσεις Καμμένου

Πλέον ο πρώην υπουργός Αμυνας δεν χαίρει της βουλευτικής ασυλίας και οι υποθέσεις του θα αντιμετωπίζονται από την τακτική δικαιοσύνη. Ηδη επιστράφηκαν στους δικαστές υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης αλλά και η μήνυση που έχει κάνει ο Νίκος Κοτζιάς εναντίον του Πάνου Καμμένου για τα όσα είχε υποστηρίξει στο θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο. Ο Καμμένος είχε κατηγορήσει τον Κοτζιά ότι παίρνει χρήματα από εταιρείες του Σόρος για να προωθήσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια βαριά κατηγορία που δεν συγκίνησε κανέναν, και που τελικά έμεινε ο Καμμένος στην κυβέρνηση κι εκδιώχθηκε ο Κοτζιάς.

Στις υποθέσεις Καμμένου θα πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, της προσπάθειας πώλησης πολεμικού υλικού, περίπου 300 χιλ. βλημάτων από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. Η πώληση δεν προχώρησε όμως έμεινε για την κυβέρνηση η κηλίδα της προσπάθειας να δοθούν εν κρυπτώ οβίδες στη Σαουδική Αραβία, που θα χρησιμοποιούνταν κατά άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη.

Η αμαρτωλή σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»

Η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να παραχωρήσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών αντί 483 εκατ. ευρώ και μόνο με παρέμβαση της Κομισιόν το τίμημα απογειώθηκε στα 1,1 δις ευρώ. Σύμφωνα με τη ΝΔ ο πρώην υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί θα πωλούταν το αεροδρόμιο σε τίμημα σχεδόν 3 φορές χαμηλότερο απ’ ότι τελικά.

Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Αναπάντητα έχουν μείνει τα ερωτήματα σχετικά με το τι έχει γίνει γύρω από τα χρέη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη ΔΕΠΑ. Οι καταγγελίες Κιτσάκου, η εμπλοκή Πετσίτη και η κωλυσιεργία υπουργών όπως οι Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος.

Υπόθεση Πετσίτη

Διαφορετική η υπόθεση Πετσίτη και πώς ο σερβιτόρος φίλος του Παππά και του Τσίπρα βρέθηκε θα κάνει «νταραβέρια» για λογαριασμό του Μαξίμου και να ξοδεύει χιλιάρικα. Ο Μανώλη Πετσίτης είναι «εξαφανισμένος» καθώς ζει στην Κύπρο σε πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις.

Διαχείριση Κονδυλίων για μεταναστευτικό

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν «χαθεί» ή κατασπαταληθεί παρ’ ότι δόθηκαν για την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Εδώ, σύμφωνα με όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις, έχει γίνει το μεγάλο φαγοπότι. Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση είχαν ήδη ξεκινήσει επί υπουργίας Μουζάλα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σημαντικές είναι και οι καταγγελίες για κατασπατάληση που έκανε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέας Ηλιόπουλος. Ο κ. Βίτσας αντί να ελέγξει τις καταγγελίες Ηλιόπουλου, έδιωξε απλά τον βοηθό του σαν να μην τρέχει τίποτα. Στο στόχαστρο της ΝΔ έχει μπει εκτός από τον Βίτσα και τον Μουζάλα και ο Πάνος Καμμένος.

Η εξαγορά Σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ

Πρέπει να ερευνηθεί η εξαγορά από τη ΔΕΗ ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων. Κι αυτό τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το όνομα.

«Πέρα από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες μας είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Σκοπίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίκαιρη ερώτηση πού κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, ο τομεάρχης της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας.

Τι συνέβη με την ΕΡΤ;

Ενδεχομένως να υπάρξει έρευνα για το κόστος των εκπομπών, τις εξωτερικές παραγωγές σε «ημετέρους», το σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων. Κι ενώ σπαταλήθηκαν εκατομμύρια η ΕΡΤ παρέμενε απαξιωμένη και ουσιαστικά όργανο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η υπόθεση της Novartis

Η ΝΔ έχει μιλήσει κατά καιρούς για μεγάλο σκάνδαλο που αφορά στην προσπάθεια να στηθεί μια υπόθεση από συγκεκριμένο πολιτικό, δικαστικό και παραδικαστικό κύκλωμα. Η σημερινή κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις για τον «Ρασπούτιν», για τις έωλες κατηγορίες κατά δύο πρώην πρωθυπουργών (Σαμαράς, Πικραμμένος) κατά υπουργών και του διοικητή της ΤτΕ.