«Πόλεμος» ΗΠΑ – Τουρκίας: Ο Ερντογάν απάντησε στο τελεσίγραφο για τους S-400
Ο Ερντογάν, που μίλησε δημοσίως για τους τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 11 ημέρες, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» για το ζήτημα των κυρώσεων και απηύθυνε νέες απειλές
Άμεση ήταν η αντίδραση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο νέο τελεσίγραφο των ΗΠΑ, με το οποίο η Ουάσινγκτον στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα να μην θέσει σε λειτουργία τους S-400, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση έρχονται αυστηρές κυρώσεις.
Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα στραφεί αλλού προκειμένου να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τα F-35 και πρόσθεσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αυτών δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, από τον Απρίλιο του 2020.
«Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε δημόσια για τις τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά έπειτα από 11 ημέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού» δήλωσε ο Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AK.
«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί… Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες» είπε. «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».
Στη συνέχεια μάλιστα, δήλωσε ότι εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και παγιωθεί η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στάση της στην παραγγελία των 100 Boeing που έχει παραγγείλει για τον επιβατηγό της στόλο αεροσκαφών.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο κρατικός όμιλος Rostec της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να προμηθεύσει τα αεροσκάφη SU-35 στην Τουρκία, εάν τα ζητήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες με τη Μόσχα για εναλλακτικές λύσεις για τα αεροσκάφη F-35 για την ώρα.
Τελεσίγραφο από Τραμπ
Νωρίτερα, ο Τραμπ ζήτησε από τον γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ να τηλεφωνήσει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, ζητώντας του να μην ολοκληρώσει την εγκατάσταση των S-400. Ηταν ένα τηλεφώνημα – τελική προειδοποίηση, εφόσον βεβαίως έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.
Ο Γκράχαμ ζήτησε από τον Τσαβούσογλου να μην λειτουργήσουν οι S-400. Αν δεχθούν οι Τούρκοι αυτή την πρόταση η Αμερική θα τους προσφέρει μία «χρυσή» εμπορική συμφωνία και το σύστημα Patriot. Αν απορρίψουν την πρόταση, οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν στη βάση του νόμου CAATSA.
Λίγο μετά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Πομπέο μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg κι έστειλε κι αυτός τα μηνύματά του. Είπε να μην τεθούν σε λειτουργία οι S-400. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις, αλλά ειλικρινά αυτό που θα θέλαμε πραγματικά είναι να μην καταστεί το S-400 λειτουργικό», δήλωσε ο κ. Πομπέο την Πέμπτη σε συνέντευξή του.
Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ρήγμα μεταξύ του κ. Τραμπ και των αμερικανών νομοθετών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Οι ΗΠΑ ανέφεραν από καιρό ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με το ρόλο της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει εκδιωχθεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις