Κ. Κωστής στο One Channel: Η ιστορία διδάσκει τη διαφορετικότητα
Στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε καλεσμένος ο ιστορικός και καθηγητής, Κώστας Κωστής, όπου με αφορμή το βιβλίο του «τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας», μίλησε για τις συνθήκες γύρω από τις οποίες συστάθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και την εξέλιξη που αυτό είχε μέχρι και σήμερα.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε καλεσμένος ο ιστορικός και καθηγητής, Κώστας Κωστής, όπου με αφορμή το βιβλίο του «τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας», μίλησε για τις συνθήκες γύρω από τις οποίες συστάθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και την εξέλιξη που αυτό είχε μέχρι και σήμερα.
Αναφορικά με τον τίτλο του βιβλίου του, εξήγησε πως «οι Έλληνες πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε μια προνομιακή μεταχείριση από όλους και σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω του παρελθόντος και της αναγνώρισης της Ελλάδας ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Ερωτηθείς για το αν είμαστε όντως ένα αρχαίο έθνος ή ένα νέο που παριστάνει ότι είναι αρχαίο, ο ιστορικός απάντησε πως «από τη στιγμή που το πιστεύουμε, είμαστε».
Σχετικά με τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, υποστήριξε πως είναι μια πρόσφατη διαδικασία και πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συνέχεια. Τόνισε πως «η ιστορία στο χρόνο εξελίσσεται και διαμορφώνει συνειδήσεις» και μίλησε για τον πρώιμο αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων ως τέτοιοι κατά την περίοδο προς το τέλος της τουρκοκρατίας και λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης. Ακόμα, σχολίασε το μάθημα της ιστορίας που διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση, το οποίο θεωρεί πως «έχει αποστεωθεί και διδάσκεται από αναρμόδιος καθηγητές», κάτι τέτοιο για τον κύριο Κωστή είναι προβληματικό. «Από την ιστορία», εξήγησε, «ζητάει να μάθει κάποιος τι είναι διαφορετικό και πώς φτιάχνονται οι κοινωνίες», ενώ για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης απαιτείται «εκπαίδευση», δήλωσε ο καθηγητής.
Για το κράτος που είναι σήμερα η Ελλάδα, ο κύριος Κωστής υποστήριξε πως «κατάφερε και πέτυχε πολλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, το στοίχημα είναι αν μπορεί να τα διατηρήσει». «Από τη δημιουργία του νέου κράτους υπήρξε προσπάθεια διατήρησης της επαφής με αυτό που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη, έχει αρχίσει, όμως, να αποκλίνει από αυτό». Μίλησε ακόμα για τα αίτια, την παθογένεια και τα συμπτώματα της κρίσης και υπογράμμισε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται μια παρατεταμένη περίοδος σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να συγκλίνουμε ξανά με τους Ευρωπαίους». Τέλος, ως σημαντικότερη προσωπικότητα της Ελλάδας, κατέδειξε τον Γιώργο Σεφέρη, γιατί «ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία που καταλάβαινε τι ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα και σχολίαζε αντιστοίχως».
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις