Το top 10 των τροφών με αντιφλεγμονώδη δράση
Οι φλεγμονές αποτελούν έναν «αθόρυβο εχθρό» για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ευθύνονται για πολλές νόσους. Μπορείτε, ωστόσο, να ενισχύσετε την προστασία σας μέσω της διατροφής. Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία σας.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η φλεγμονή αποτελεί μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο τραυματισμό ή σε εισβολή από αυτό που το σώμα αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνα παθογόνα. Αν και η φλεγμονή μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, η παρατεταμένη ή περιττή φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων (καρδιακές παθήσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, καρκίνος, χρόνιος πόνος και πολλές άλλες).
Μπορεί οι παρακάτω τροφές να μη σας θεραπεύουν όταν ήδη υποφέρετε από κάποια πάθηση, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία σας μιας και ενισχύουν την προστασία του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές.
Μάθετε, λοιπόν, τo top 10 των τροφίμων που θωρακίζει τον οργανισμό σας.
- Μύρτιλα. Τα μύρτιλα είναι το αγαπημένα φρούτο των διατροφολόγων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά, ενώ τα φυτοχημικά τους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής.
- Κουρκουμάς. Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, μια ουσία που έχει φανεί σε μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.
- Λιπαρά ψάρια. Το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά , τους πνεύμονες , τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο. Επίσης πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα είναι οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος.
- Μπρόκολο. Τα μικρά μας το τρώνε με το ζόρι, εμείς όμως γνωρίζουμε το πόσο θρεπτικό είναι το μπρόκολο. Το μπρόκολο περιέχει ένα συστατικό με το όνομα σουλφοραφάνη, το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Αβοκάντο. Το αβοκάντο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της υπερτροφής. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το εκχύλισμα σπόρων αβοκάντο φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι υπάρχουν βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση στο αβοκάντο, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.
- Πράσινο τσάι. Πιθανότατα ήδη ξέρετε ότι το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πιείτε. Το πράσινο τσάι περιέχει την ουσία επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία φαίνεται να μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου που προωθεί την εκδήλωση της φλεγμονής.
- Ελαιόλαδο. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιολάδου αρκούν 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
- Μαύρη σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων, ιδιότητα που περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής και καρδιακής προσβολής. Επειδή όμως έχει και πολλές θερμίδες, περιοριστείτε στην κατανάλωση μιας μικρής μπάρας μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο την ημέρα.
- Κεράσια. Τραγανά και πεντανόστιμα, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.
- Σταφύλια. Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των σταφυλιών είναι οι πολυφαινόλες, που αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μην επιλέγετε τα πολύ ώριμα, γιατί οι πολυφαινόλες του σταφυλιού βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν το σταφύλι δεν είναι υπερώριμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις