Αποκωδικοποιήστε τα ξεσπάσματα των νηπίων
Μόνο έτσι θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε σωστά
Ακόμη και τα πιο ήσυχα παιδιά κάποια στιγμή θα έχουν ξεσπάσματα θυμού. Και ακόμη και οι πιο ψύχραιμοι γονείς κάποιες φορές δεν θα ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα όταν οι φωνητικές χορδές των παιδιών μας ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους σε δημόσιους χώρους χωρίς προφανή αιτία, είναι πολύ πιθανό να παγώσουμε αδυνατώντας να σκεφτούμε ποια είναι η λύση αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την αντίδραση.
Αυτό που κυρίως ευθύνεται για τα ξεσπάσματα των παιδιών είναι μια περιοχή του εγκεφάλου τους – συγκεκριμένα, ο μετωπιαίος λοβός. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο που ρυθμίζει, αποτρέπει και ιεραρχεί τις αντιδράσεις μας και το οποίο δεν αναπτύσσεται πλήρως πριν συμπληρώσουμε τα… 25 χρόνια της ζωής μας! Όπως καταλαβαίνετε, θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη αρκετή υπομονή. Ως τότε, το να διακρίνουμε τις αιτίες που κάνουν τα παιδιά μας έξαλλα θα μας επιτρέψει να τα βοηθήσουμε να ηρεμήσουν, αλλά και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αν το παιδί έχει ένα ξέσπασμα θυμού χωρίς να πεινάει, να είναι κουρασμένο ή να χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα, ενδέχεται να του συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.
Κάτι του προκαλεί δυσφορία
Όλοι εκνευριζόμαστε όταν η ετικέτα του ρούχου μας μάς προκαλεί φαγούρα ή όταν μας χτυπάνε τα καινούρια μας παπούτσια. Ως ενήλικες, ωστόσο, είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε αυτή την ενόχληση, τουλάχιστον εντός συγκεκριμένων ορίων, και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε φυσιολογικά. Τα παιδιά μας δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν το πρόβλημα ως δευτερεύον, ούτε να δεχτούν ότι η δυσφορία είναι λιγότερο σημαντική από το να παρευρεθούν σε ένα γάμο φορώντας τα επίσημα ρούχα τους. Στην πραγματικότητα, μάλλον έχουν δίκιο: Ίσως δεν αξίζει να τα πιέσουμε να βάλουν εκείνο το άβολο φόρεμα ή σακάκι.
Υπερδιέγερση
Έχετε πάει με το μικρό σας στο λούνα παρκ και ενώ διασκεδάζει με την ψυχή του ξαφνικά μετατρέπεται σε ανθρώπινο μεγάφωνο. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι εγκέφαλοι των παιδιών δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, όταν τα ερεθίσματα που δέχονται είναι πολλά και ετερόκλητα, ακόμη και αν τους είναι ευχάριστα η δυσκολία τους να τα επεξεργαστούν αρκεί για να τα εκνευρίσει.
Μεγάλες μεταβάσεις
Ο μετωπιαίος λοβός μας βοηθά να αντιληφθούμε την έννοια του χρόνου και της προσωρινότητας. Αντιθέτως, τα παιδιά ζουν στο εδώ και στο τώρα και έχουν ανάγκη από σταθερότητα και σιγουριά. Αν αισθάνονται χαρούμενα και ασφαλή στο σπίτι που ζουν, μια μετακόμιση αρκεί για να κάνει τα ξεσπάσματα συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να θυμώνουμε μαζί τους, αλλά να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αγχωμένα και να κάνουμε υπομονή μέχρι να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση.
Αλλαγές σχεδίων
Αν είχατε κανονίσει να πάτε σε κάποια φίλη του για να παίξουν και τελευταία στιγμή το πλάνο ναυάγησε, είναι πολύ πιθανό να δείτε το παιδί σας να αντιδρά με έντονο θυμό. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακομαθημένο. Η δυνατότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με βάση τη λογική, είναι άλλη μια δεξιότητα που έχει τη ρίζα της στον μετωπιαίο λοβό. Έτσι, για και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα να προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι έχει άδικο πριν καταφέρει να ηρεμήσει.
- Συνεχώς κρυώνεις; Τέσσερις πιθανοί λόγοι που το εξηγούν
- Καιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός – Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων σε ισχύ
- Αλληλοκατηγορίες Μεγάρου Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη με το βλέμμα σε οικονομία και υγεία
- Στην «κόλαση» του Τέγκελ – Πρώην αεροδρόμιο στο Βερολίνο, νυν μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Ευρώπη
- «Όμορφος κόσμος, ηθικός»…. τρομακτικά πλασμένος
- Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ – Η μεγάλη ευθύνη