Σε ποιες περιπτώσεις η χρήση του κινητού γίνεται προβληματική;
Ένας στους πέντε φοιτητές εμφάνισε προβληματική χρήση του κινητού τηλεφώνου, η οποία συνδέθηκε με χαμηλότερους βαθμούς και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 3.400 φοιτητές στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι ένας στους πέντε εμφάνισε προβληματική χρήση του κινητού του, ενώ ήταν πιθανότερο να επηρεαστούν από αυτήν οι φοιτήτριες.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις «έξυπνες συσκευές» τις θεωρούν χρήσιμες και θετικό μέρος της ζωής τους, μία μειοψηφία χρηστών αναπτύσσει προβληματική σχέση με αυτές, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά της.
Τα τυπικά χαρακτηριστικά της προβληματικής χρήσης περιλαμβάνουν: την υπερβολική χρήση του κινητού, τη δυσκολία συγκέντρωσης στο μάθημα ή την εργασία λόγω της εκτεταμένης χρήσης του κινητού, το αίσθημα ανυπομονησίας ή άγχους χωρίς το κινητό, την απουσία από την εργασία λόγω της χρήσης του κινητού αλλά και τις φυσικές συνέπειες όπως η ελαφριά κεφαλαλγία ή η θολή όραση.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αποτελούνταν από 156 ερωτήσεις, τις οποίες οι συμμετέχοντες φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν.
Βάσει των απαντήσεών τους, οι φοιτητές έλαβαν βαθμολογία κυμαινόμενη από το 10 έως το 60, με τη βαθμολογία 32 και άνω να ορίζεται ως προβληματική χρήση του smart phone.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους πέντε, το 20% δηλαδή των ερωτηθέντων φοιτητών, ανέφερε προβληματική χρήση του smart phone. Το φαινόμενο της προβληματικής χρήσης εντάθηκε μεταξύ των φοιτητριών παρά των φοιτητών, καθώς το 64% των προβληματικών χρηστών ήταν γυναίκες, ενώ υπήρξε μεγάλη συσχέτιση του φαινομένου με χαμηλούς ακαδημαϊκούς βαθμούς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σημαντικά υψηλότερη στους προβληματικούς χρήστες, εν αντιθέσει με εκείνους που εμφάνιζαν έλεγχο κατά τη χρήση του κινητού.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προβληματική χρήση του κινητού συνδέθηκε με προβλήματα που αφορούν την ψυχολογία του ατόμου, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή.
«Μία πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα αυτά, μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν μία προβληματική σχέση με το κινητό τους εξαιτίας άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την ψυχική τους υγεία», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
«Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι η προβληματική χρήση των κινητών οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα ή το αντίστροφο», εξηγούν.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη επιστημονική μελέτη αναφορικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των smartphone συσκευών στην ψυχική υγεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις